search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:26
MENU CLOSE

Γαλλία: Επιμένουν οι διαδηλωτές – Έδωσαν νέο «ραντεβού» στους δρόμους το Σάββατο και στέλνουν μήνυμα στον Μακρόν (Videos)

08.02.2023 06:00
gallia_new

Τρίτη μέρα διαδηλώσεων κατά του ασφαλιστικού του Μαρκόν στη Γαλλία και παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης η συμμετοχή ήταν μαζική.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια Μακρόν για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδικάτου CGT. Η εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι διαδήλωσα 757.000 άνθρωποι- η ακρίβεια αυτή είναι εντυπωσιακή!

Η πιο μαζική συγκέντρωση έγινε στο Παρίσι, με την συμμετοχή 400.000 ατόμων, καθώς οι συνδικαλιστές επιμένουν να στέλνουν κατά κύματα το μήνυμα αντίθεσης στα σχέδια Μακρόν για δουλειά μέχρι τα 65, από τα 62 που ισχύει σήμερα.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών παίζοντας με την λογική ανακοίνωσε ότι καταμετρήθηκαν 757.000 διαδηλωτές, από τους οποίους 57.000 στην πρωτεύουσα (όπου τα συνδικάτα κάνουν λόγο για 400.000 διαδηλωτές).

Στο προηγούμενο κύμα διαδηλώσεων, στις 31 Ιανουαρίου, είχαν πάρει μέρος 1,3 εκατομμύρια άτομα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ενώ τα συνδικάτα υποστήριξαν ότι συμμετείχαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια διαδηλωτές.

Οι γαλλικές ανακοίνωσαν ότι 17 άτομα συνελήφθησαν στο κεντρικό Παρίσι μετά από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του την αλλαγή στο συνταξιοδοτικό και εμφανίζεται αποφασισμένος να περάσει τα σχέδιά του παρά την σφοδρή αντίδραση της αριστεράς και των συνδικάτων.

Στην αρχή της διαδήλωσης στο Παρίσι, οι συνδικαλιστές Φιλίπ Μαρτίνεζ από το συνδικάτο  CGT και Λοράν Μπερζέρ, από το μετριοπαθές CFDT εμφανίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο για να στείλουν το μήνυμα ότι η μεταρρύθμιση Μακρό απορρίπτεται από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

«Αυτή η μεταρρύθμιση θα επηρεάσει τις ζωές αρκετών γενεών. Αν η κυβέρνηση επιμένει να συνεχίσει, θα κλιμακώσουμε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πιο σκληρές δράσεις», δήλωσε ο Μαρτίνεζ και έδωσε το σύνθημα για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση στο τέταρτο κύμα διαδηλώσεων, το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου.

Ο Μπερζέρ, που έχει πιο μετριοπαθή προσέγγιση απέρριψε το χρύσωμα του χαπιού από την πλευρά της κυβέρνησης με τη πρόταση για αύξηση της κατώτατης σύνταξης.

«Τα χρόνια της σύνταξης θα έπρεπε να είναι μια δεύτερη ζωή, όχι θάλαμος αναμονής για τον θάνατο», είναι το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο Μακρόν ο Μπερνάρ Σεβαλιέ, ένας διαδηλωτής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις στη Νις.

Ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντυσόπ απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αρνείται να δει την πραγματικότητα με τις μαζικές διαδηλώσεις και επέμεινε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι αναπόφευκτη. «Το συνταξιοδοτικό αιμορραγεί και αν ενδιαφερόμαστε για το σύστημα πρέπει να το σώσουμε», υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινο φως» από Μενέντεζ για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

ΗΠΑ: Αμαξοστοχία 150 βαγονιών με χημικά εκτροχιάστηκε – Εκκενώθηκε περιοχή 2.000 κατοίκων

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Περισσότεροι από 7.800 οι νεκροί – Ολονύχτιες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:19