search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:27
MENU CLOSE

Τσίπρας: O καημός του Μητσοτάκη είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών

08.02.2023 14:01
tsipras_new

Μικροκομματικά κίνητρα που σχετίζονται με τις εκλογές απέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβερνητική πλειοψηφία και το τάιμινγκ που επέλεξε για να φέρει τη ρύθμιση για τον αποκλεισμό από τις επικείμενες εκλογές των «απογόνων» της Χρυσής Αυγής και του ναζισμού.

Την ίδια ώρα σε ένδειξη διαλλακτικότητας δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την πλειοψηφία έστω και την ύστατη ώρα να κάνει ένα βήμα πίσω.

Σε αυτή την περίπτωση και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, θα δεχτεί να κάνει ένα βήμα πίσω από την δική του πρόταση που έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση πάνω σε προτάσεις κατατεθειμένες στον δημόσιο διάλογο από έγκριτους συνταγματολόγους που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ΣΥΡΙΖΑ. Ως τέτοια επικαλέστηκε τις προτάσεις των Νίκου Αλιβιζάτου και Ξενοφώντα Κοντιάδη «που αποκλείουν τη συμμετοχή στις εκλογές κόμματος ή συνδυασμού που έχει στα ψηφοδέλτιά του υποψηφίους που έχουν οριστικά καταδικαστεί για τις πράξεις των άρθρων 187 και 187Α. Δηλαδή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Καταθέτοντας σχετική τροπολογία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε «Κάνουμε ένα βήμα πίσω και περιμένουμε και από την πλευρά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αποδείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει η σύμπτωση των κομμάτων σε αυτή τη κρίσιμη ψηφοφορία. Ότι έχετε  τη στοιχειώδη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατία. Αποδείξτε έστω και στο παραπέντε, ότι ήρθατε σήμερα εδώ για να συμβάλλετε στην συλλογική άμυνα μιας ολόκληρης κοινωνίας και των θεσμών της απέναντι στη νεοναζιστική εγκληματική συμμορία. Και όχι για να παίξετε με το μυαλό στους πρόσκαιρους εκλογικούς σχεδιασμούς, παιχνίδια που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την δημοκρατία».

«Διχαστικό παραλήρημα μια μέρα πριν την τροπολογία»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι επιθυμεί να αποκλείσει την ΧΑ και τις μετεξελίξεις της από τις εκλογές, ξεκινώντας από την χθεσινή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή για το ΕΑΜ.

Καταλόγισε στην κυβερνητική πλευρά διάθεση να ξαναγράψει την ιστορία και σημείωσε πως ο χρόνος και ο τρόπος που φέρνει αυτή την ρύθμιση φανερώνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση της ευθύνης καθώς ιεραρχούνται πρώτες οι πρόσκαιρες προεκλογικές ανάγκες. Σημείωσε πως προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η χθεσινή ομιλία του «με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο» και «μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης», ενώ «έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση». Καταφέρθηκε κατά του ΕΑΜ που «απελευθέρωσε την πατρίδα μας από του ναζί και τους φασίστες και μας είπε το ανιστόρητο ότι ο ύμνος του ΕΑΜ είναι μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας μας. Η απελευθέρωση από τους ναζί ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας; Γιατί αυτό μας θυμίζει ο ύμνος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. “Χειρότερες στιγμές της ιστορίας” ήταν για τους ναζί, αυτούς που θέλετε να αποκλείσετε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε απαντώντας στα ρητορικά ερωτήματα που έθεσε, ότι δεν είναι ανιστόρητος ο Μητσοτάκης, απλά «ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί» αλλά ο «ο καημός του είναι να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών».

Στροφή στην ακροδεξιά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογώντας για τους λόγους που η κυβέρνηση φέρνει αυτή τη ρύθμιση έναν με δύο μήνες πριν τις εκλογές, παρέπεμψε στα όσα δεν έκανε δυο χρόνια τώρα και συγκεκριμένα:

Επί δυο χρόνια άφηνε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή. «Πείτε μου ποιος άλλος κρατούμενος φυλακισμένος έχει το δικαίωμα να προβάλει τηλεοπτικές εκπομπές στο διαδίκτυο; Ο κ. Κασιδιάρης είχε αυτό το δικαίωμα. Δεν το βλέπατε; Απλά δε σας ενοχλούσε»

Το Κόμμα που δημιούργησε έπαιρνε άδεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Δήμο Αθηναίων να οργανώνει συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Στη συνέχεια αναπτύσσοντας περισσότερο το σκπετικό του σημείωσε πως ο ο λόγος που η κυβέρνηση φέρενι μια τέτοια τροπολογία λίγο πριν την επίσημη ένραξη της προεκλογικής περιόδου δεν είναι επειδή ανησυχεί για την είσοδο του Κασιδιάρη στη Βουλή αλλά για λόγους που έχουν να κάνουν με μικροκομματικούς υπολογισμούς. Είπε πιο συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση «θέλει να αποκλείσει τον Κασιδιάρη» αλλά την ίδια ώρα «στρέφεται σε θέσεις Κασιδιάρη» για να πάρει τις ψήφους που φαίνεται να έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτή τη στόχευση απέδωσε την χθεσινή αναφορά Μητσοτάκη στο ΕΑΜ, το φλερτ ΝΔ με τον Καρατζαφέρη, αλλά και τη συνολική μετατόπιση της ΝΔ προς τα δεξιά.

Έκανε λόγο για λάθος υπολογισμούς τόσο με εκλογικούς όρους, και στο τέλος δε θα ψηφίσουν τη ΝΔ ούτε οι ακροδεξιοί ούτε οι κεντρώοι – καθότι οι δεύτεροι είναι σκεπτόμενοι ως επί το πλείστον – όσο και με όρους ιστορικούς διότι το παιχνίδι με βάση τις προεκλογικές  ανάγκες της τρέχουσας συγκυρίας είναι «παιχνίδι με τη φωτιά» και με τη Δημοκρατία.

Αιχμές για διαρροές αν η ρύθμιση αναφερόταν ρητά στους ναζί

Κατηγόρησε την κυβερνητική παράταξη ότι επιχειρεί – και με αφορμή την υπόθεση των υποκλοπών – να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη την αντίληψη πως «όλοι είναι ίδιοι», ότι δηλαδή επιλέγει την ισοπέδωση, στοιχεία της ακροδεξιάς ρητορικής και πρακτικής ανά τον κόσμο (Τραμπ, Μπολσονάρου, Λεπέν) και πως με την προώθηση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου «ανοίγετε ξανά το δρόμο στους φασίστες και τους νεοναζί να εμφανιστούν ξανά ως δήθεν αντισυστημικοί, ως δήθεν λυτρωτές και τιμωροί απέναντι στη σήψη».

Ως εκ τούτου, σημείωσε, πως η κυβερνητική τροπολογία αντί να απομονώσει τους νεοναζί μπορεί να τους δυναμώσει

Άφησε δε αιχμές για τον λόγο που κατά την εκτίμησή του η κυβερνητική πλειοψηφία στη ρύθμιση αποφεύγει να περιγράψει ρητά τους ναζί: το ότι δεν θα την ψήφιζαν πολλοί γαλάζιοι βουλευτές. «Θέλετε μεν το Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή εκτός νομιμότητας, αλλά δε θέλετε τον Χρυσαυγιτισμό εκτός νομιμότητας» σημείωσε.  

Ειδικότερα αναφορικά με τη ρύθμιση ανέφερε ότι αυτή αφήνει διάπλατα ανοιχτό το παράθυρο «ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι ο νόμος δεν αφορά μόνο τους νεοναζί», αλλά «και οποιοδήποτε κόμμα,  ο δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, με βάση το άρθρο 29 του Συντάγματος, επαναφέροντας έτσι την επικίνδυνη θεωρεία των δύο άκρων. Σημείωσε περαιτέρω πως με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση καθιστά ένα δικαστικό όργανο, τον Άρειο Πάγο, παράγοντα του πολιτικού συστήματος, «ανατρέποντας μια θεμελιώδη θεσμική και συνταγματική παραδοχή που ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τη μεταπολίτευση και μετά: ότι τα δικαστήρια δεν εμπλέκονται στην πολιτική αντιπαράθεση».

Υπό αυτά τα δεδομένα, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει αυτή τη ρύθμιση και αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί τα όσα προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή τη σαφήνεια ως προς τα εγκλήματα με βάση το ναζιστικό και ρατσιστικό κίνητρο, τότε να κάνει ένα βήμα πίσω και να προσέλθει σε συζήτηση επί της πρότασης των Αλιβιζάτου και Κοντιάδη.

Διαβάστε επίσης:

ΚΚΕ: Άμεση άρση του εμπάργκο στη Συρία και ανεμπόδιστη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας

Ανδρέας Λοβέρδος: Κατέρρευσα όταν έγινε αυτό με την Εύα Καΐλη – Υπέπεσε στο αμάρτημα της απληστίας (video)

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ο Τσίπρας υπερασπίστηκε την αποχώρηση από τις ψηφοφορίες και η δέσμευση για επιστροφή υπό έναν όρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 11:26