search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:17
MENU CLOSE

Χουλιάρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα – Πιο επικίνδυνοι οι «χερσαίοι» σεισμοί

09.02.2023 18:46
xoyliaras- seismoi toyrkia- new

Οι εικόνες με τις καταστροφές στη γειτονική Τουρκία και τη Συρία, με τα χιλιάδες θύματα και τα εκατομμύρια αστέγους, προκαλούν ερωτήματα ως προς το αν θα επηρεαστεί η Ελλάδα και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο ενός σεισμού παρόμοιου μεγέθους.

Μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας, χαρακτήρισε τραγωδία τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

«Είναι μια τραγωδία στην ήδη βεβαρημένη σεισμική ιστορία της Τουρκίας. Έχουμε δει πάρα πολλές τραγωδίες, ισχυρούς σεισμούς, αυτό είναι ό,τι χειρότερο έχω δει εγώ προσωπικά».

Πόσο θα επηρεαστεί η σεισμικότητα της Ελλάδας;

Ο γνωστός σεισμολόγος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στη χώρα μας, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

«Είναι δύσκολο να το πούμε. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, 7,5 Ρίχτερ, έγινε το 1956. Αν ανέβουμε κλίμακα και πάμε στα 8 Ρίχτερ, έγινε το 1303. Όσο μεγαλώνουν τα Ρίχτερ, μεγαλώνει και η περίοδος επανάληψης. Οι μικρότεροι σεισμοί έχουν μικρότερες περιοδικότητες».

«Σωτήριοι» οι υποθαλάσσιοι σεισμοί

«Τα κτίσματα στη χώρα φαίνονται ανθεκτικά, γιατί όλοι οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλες αποστάσεις και είναι υποθαλάσσιοι. Η απόσβεση του σεισμικού κύματος λόγω της θάλασσας, μας βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό. Οι συνέπειες είναι τραγικές όταν οι σεισμοί συμβαίνουν σε χερσαίο έδαφος. Στο Αρκαλοχώρι ήταν 5,8 και είδατε την καταστροφή» κατέληξε ο κ. Χουλιάρας.

Διαβάστε επίσης:

ΔΟΕ: Απεργούν οι δάσκαλοι στις 15 Φεβρουαρίου

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα μείνουν κλειστά τα σχολεία την Παρασκευή

Σεισμός στην Τουρκία – Εκπρόσωπος ΕΜΑΚ: «Δεν είμαστε ήρωες, είμαστε επαγγελματίες – Τεράστια η κλίμακα της καταστροφής» (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 09:16