search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:51
MENU CLOSE

Κυβέρνηση για καλλιτέχνες: «Έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις διαμαρτυρίες» (video)

09.02.2023 14:54
oikonomou_0902_new

Σχεδόν αποκλειστικά το ζήτημα των συνεχιζόμενων αντιδράσεων των καλλιτεχνών για το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 απασχόλησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι με τροπολογία τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες σε αυτό το ΠΔ έχουν ήδη καταργηθεί, άρα το βασικό αίτημα απόσυρσης της τροπολογίας του σκέλους του ΠΔ που αφορούσε τους καλλιτέχνες έχει ήδη με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, πραγματοποιηθεί, διευκρινίζοντας ότι το επίμαχο ΠΔ «αφορά αποκλειστικά και μόνο στο προσοντολόγιο του Δημοσίου χωρίς να θίγει κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών και δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που ισχύουν στον τόπο μας εδώ και είκοσι χρόνια άρα και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης».

Ωστόσο, ενώπιον των συνεχιζόμενων αντιδράσεων, τόνισε ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου το ΠΔ, καθώς, όπως είπε, δεν αφορά μόνο καλλιτέχνες, όπως εμφανίζεται να ζητούν κάποιοι απ’ αυτούς, σημειώνοντας ότι αν καταργείτο θα δημιουργούσε προβλήματα στο σύνολο των προσλήψεων στο Δημόσιο, θα πάγωναν όλες οι προγραμματισμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για όλους τους κλάδους και για όλες τις ειδικότητες. Προσέθεσε, δε, ότι το ΠΔ ούτως ή άλλως αφορούσε θέσεις καλλιτεχνών που δεν θα διεκδικούσαν καλλιτεχνικές ειδικότητες κατά την πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, αλλά αφορά σε θέσεις που οι περισσότερες ήταν προσωποπαγείς και ήταν λιγότερες από εκατό σε ένα σύνολο 750 χιλιάδων.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το ΠΔ «δεν υποβιβάζει τα προσόντα τους. Οι καλλιτέχνες που έχουν μεταλυκειακή εκπαίδευση (σ.σ. σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές), μπορούν να εγγράφονται στο γ’ εξάμηνο αντιστοίχων ή παρεμφερών ανωτάτων σχολών αν υπάρχουν. Επίσης, αμείβονται εκτός ενιαίου μισθολογίου, δεν μιλάμε για κάποια μισθολογική τους υποβάθμιση, σε σχέση με ό,τι ίσχυε», ωστόσο, σημείωσε ότι «αν το αίτημα είναι, με ένα νόμο και ένα άρθρο, η μεταλυκειακή εκπαίδευσή τους σε κρατικές και ιδιωτικές σχολές να μετατραπεί σε ΤΕ ή ΠΕ, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Οικονόμου είπε ότι «προφανώς δεν θέλουμε απέναντί μας τους καλλιτέχνες, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους καλλιτέχνες, […] όμως μιλάμε με γεγονότα. Αν κάτι δεν έχει εξηγηθεί καλά, εδώ είμαστε να το εξηγήσουμε. Αν κάτι απ’ αυτά που λέμε είναι ψέμα, να έρθουν να μας το αποδείξουν. Αν, όμως, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ισχύει, δικαιούμαστε να πιστεύουμε ότι η επιδίωξη αυτής της συνεχιζόμενης έντασης, ενδεχομένως έχει άλλα ελατήρια», διευκρινίζοντας, πάντως, ότι «δεν μίλησα για πολιτικά ή κομματικά ελατήρια ή υποκίνηση. […] Πιστεύω ότι κυρίως επικρατεί μια σύγχυση. […] Τώρα, το ότι υπάρχει προσπάθεια χειραγώγησης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αυτό δεν χωρά αμφιβολία. Αλλά, δεν θέλω να δεχθώ ότι οι καλλιτέχνες στον τόπο μας είναι χειραγωγούμενοι».

Τέλος, αναφερόμενος στην παραίτηση των καθηγητών της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρέπεμψε στη Δι@υγεια και στα σχετικά ΦΕΚ για τις όποιες απαντήσεις, καθώς έχει γραφτεί ότι οι παραιτηθέντες καθηγητές το έκαναν ενώ έληγαν οι συμβάσεις τους, αν και έχει αναφερθεί ότι η ανανέωσή τους ήταν σχεδόν αυτόματη.

Διαβάστε επίσης:

Προτάσεις Τσίπρα στο PES για την τριπλή κρίση ακρίβειας, ενέργειας και κλίματος

Μητσοτάκης για Μεταναστευτικό: Οι πολιτικές επιστροφών της ΕΕ συνολικά έχουν αποτύχει (Video)

Από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία ο Σπύρος Καρανικόλας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 20:50