search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:35
MENU CLOSE

Μια παράσταση με αφορμή τη Σμύρνη…

10.02.2023 13:19
parastasi-theatro-new

Αυτή την Κυριακή κάνει πρεμιέρα ένα καινούργιο έργο με θέμα τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική Καταστροφή. «Τα λουκούμια μες το βάζο», της Ειρήνης Κουτσαύτη που σκηνοθετεί ο Βασίλης Ευταξόπουλος, στο θέατρο Ελεύθερη Έκφραση.

Αθόρυβος «εργάτης» του θεάτρου, με σημαντική παρουσία στη σκηνή, εντυπωσίασε το καλοκαίρι με την εμφάνιση του στο έργο «Στου Μποχώρη», συγκινεί με τον ρόλο του αυτή την εποχή στη σειρά της ΕΡΤ «Κάνε ότι κοιμάσαι», με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Είχε προηγηθεί η σκηνοθεσία του στη «Φιλιώ Χαϊδεμένου», μετά από πολύχρονη μελέτη στα τραγικά γεγονότα της Σμύρνης.

Μας λέει ο Βασίλης: «Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους. Και στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς»

Τα λόγια του Καβαφη μου έρχονται στο νου όταν σκέφτομαι τη Δέσποινα.

Η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 είναι αναμφίβολα μια από τις πιο μελανές σελίδες του Ελληνισμού και μια τραγική καμπή στην πορεία του. Με τη βίαιη έξοδο των Ελλήνων από την Μικρά Ασία πλήθος προσφύγων καταφθάνει στη Μητέρα Ελλάδα και μαζί του φέρνει πρωτογενείς μαρτυρίες. Μέσα σε αυτό το ταλαίπωρο «κύμα» είναι και η  δίκη μας οικοδέσποινα, η Δέσποινα,  γεννημένη σε μια μικρή κωμόπολη, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Σμύρνη. Τον Σεπτέμβριο του 1922 έρχεται στην Ελλάδα με την φίλη της Μυρτω και με κάποια χρήματα που τους έδωσε ο τούρκος αφέντης τους για να τις σώσει.

Η Δέσποινα προσπαθεί να κρατήσει στην μνήμη της όλα αυτα τα οποία βίωσε , την γειτονιά της τους γονείς της και όλους αυτούς που έχασε στην μικρασιατική καταστροφή.

Πώς γινεται να αποχαιρετήσεις μια πατρίδα που χάνεις; Αναρωτιέται η Δέσποινα. Ποιος είναι ο τρόπος που θα σου απαλύνει τα χρονια τα μέρη και τους ανθρωπους που δεν θα ξαναδείς ποτέ;

Δεν ξερω τον τροπο, η Δέσποινα ομως το καταφέρνει προσπαθώντας να κρατάει ζωντανή την μνήμη της! Ισως αυτο ειναι το κλειδί για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε.

INFO

Στον ρόλο της Δέσποινας, η Μαίρη Ιγγλέση- Μαζί της ο Τάσος Μπίμης και Βίκυ Πάστρα-Ζωντανή μουσική (σαντούρι): Χριστίνα Κουκή, Πέννυ Γεωργοπούλου-

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Πάστρα- Σκηνικά: Αλέξανδρος Πιεχόβιακ- Κοστούμια: Πέννυ Αμπλά- Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Λέσβου 8, Αθήνα-Τηλ.: 210-8645400 / 6949103079- Κάθε Κυριακή στις 19:00

Διαβάστε επίσης:

Depeche Mode: Η μεγάλη επιστροφή με το «Ghosts Again» (Video)

Κορνήλιος Μιχαηλίδης: Από το πιλοτήριο στη διεύθυνση ορχήστρας – Ο …ιπτάμενος μουσικός που «προσγειώνεται» στην ΚΟΘ (Photos)

Ντέιβιντ Μπόουι: Για 57.000 λίρες πωλήθηκαν χειρόγραφοι στίχοι τραγουδιού του θρυλικού ροκ σταρ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:34