search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:18
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Ρήγμα 500 χιλιομέτρων στην επιφάνεια – Κόπηκε η γη στα δύο (Video)

10.02.2023 16:34
rigma-tourkia-1-new

Σε μήκος 500 χιλιομέτρων εντοπίζεται το ρήγμα του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε Τουρκία και Συρία, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τους 20.000.

O σεισμος 7,8 Ρίχτερ είχε επίκεντρο περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας.

Το ρήγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται επιστημονικά «πλαγίας ολίσθησης», μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά.

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Nurdağı.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η Maxar Technologies, φαίνεται το τεράστιο ρήγμα φαίνεται να διασχίζει έναν αυτοκινητόδρομο, αγροτικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές.

Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Τα 70 δευτερόλεπτα που κόβουν την ανάσα – Βίντεο ντοκουμέντο από τον σεισμό

Μεντβέντεφ: Ο Μπάιντεν εξαιτίας της άνοιας μπορεί να οδηγήσει σε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

QatarGate: Συνελήφθη για ανάκριση ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:18