search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:54
MENU CLOSE

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ – Άνοιγαν τούνελ μέσα στα χαλάσματα

14.02.2023 20:09
emak3_new

Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ, μέσα στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός στην Τουρκία, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Στα βίντεο διακρίνονται οι διασώστες της ΕΜΑΚ μέσα στα χαλάσματα, με τις εικόνες να δείχνουν το μέγεθος της δυσκολίας και των κινδύνων που αντιμετώπισαν ενώ βρίσκονταν μέσα στα συντρίμμια.

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ βρέθηκαν μέσα σε ένα κτίριο το οποίο είχε καταρρεύσει στο Χατάι της Τουρκίας. Πάνω από τα κεφάλια τους, τόνοι από τσιμέντο. 

Έρποντας, ανοίγουν σπιθαμή προς σπιθαμή τούνελ και εντοπίζουν το επτάχρονο κοριτσάκι. Ακόμα και την ώρα που βρίσκονται κάτω από τη Γη και γίνονται μετασεισμοί, οι Έλληνες διασώστες δεν φεύγουν, παραμένουν και μιλάνε στο κοριτσάκι.

Για να μπορέσουν να φτάσουν όσο γίνεται πιο κοντά στο εγκλωβισμένο κοριτσάκι, οι διασώστες σπάνε με το σφυράκι τους, τη μία πέτρα μετά την άλλη. 

Εκτός από την επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό του κοριτσιού, στα βίντεο περιέχονται πλάνα και από άλλες επιχειρήσεις διάσωσης στο ίδιο κτίριο στο Χατάι.

Οι άνδρες της ΕΜΑΚ περιγράφουν τις στιγμές που τους σημάδεψαν

Οι άντρες της ΕΜΑΚ που επιχείρησαν στην Τουρκία σώζοντας 5 ανθρώπινες ζωές κάτω από τα χαλάσματα μοιράστηκαν όλα όσα έζησαν κατά την παραμονή τους στις πληγείσες περιοχές.

Ο Ευθύμιος Αραβανής που εργάζεται στο ΕΚΑΒ ανέφερε: «Αυτό που θα με συντροφεύει για πάντα είναι οι φωνές των θαμμένων-ζωντανών ανθρώπων μέσα στα χαλάσματα. Αγωνιούσες για να βγουν ζωντανοί. Σταδιακά αυτές οι φωνές χανόντουσαν και αγωνιούσες να τις ακούσεις γιατί σηματοδοτούσε ζωή».

Ο Θωμάς Κρικέλης των ΕΜΑΚ επισήμανε: «Στις πρώτες επαφές που είχαμε με την Αϊρίν, εκείνη είχε φιλική διάθεση, ήταν χαμογελαστή. Ακόμη και όταν μας είπε να της κόψουμε το πόδι, το έλεγε γελώντας. Ουσιαστικά μιλάγαμε στην νοηματική, εγώ της μίλαγα στα Αγγλικά και εκείνη μάλλον στα Συριακά. Ήμουν μαζί με τον Κώστα (Νίκα), μας χώριζε ένα δοκάρι, ήμασταν στην τελική ευθεία της διάσωσης. Ο Κώστας ήταν μαζί της και της κρατούσε το χέρι όταν άρχισε να φωνάζει έντονα το όνομά της. Μας άφησε δύο φορές η Ειρήνη (Αϊρίν). Εκεί τα χρειαστήκαμε γιατί ο κόπος που είχαμε δώσει ήταν μεγάλος και ήμασταν στο τέλος της διάσωσης. Ευτυχώς είχε λιποθυμήσει».

Ο Κώστας Νίκας, επίσης εργαζόμενος στην EMAK, σημείωσε: «Στις 8 Φεβρουαρίου έτυχε να είμαι απέναντι όσο η ομάδα δούλευε με το 7χρονο κορίτσι που διασώσαμε. Ήμουν εγώ να προσπαθώ με όποιον τρόπο μπορώ, γιατί δεν είχα τα μέσα, του δίναμε νερό με ένα ποτήρι. Τον έβρεχα όμως γιατί είχε εγκλωβιστεί ξαπλωμένος, και είχε γίνει μούσκεμα. Ζήτησα ένα καλαμάκι, μου έφεραν ένα καλαμάκι πράσινο σε σχήμα φοίνικα. Κάθε φορά που το έβγαζα, μου τράβαγε το χέρι και μου έλεγε “Νo, Νo” για να συνεχίσω. Παράλληλα έλεγε συνεχώς “10%”, ότι δηλαδή δεν άντεχε άλλο και ήταν στα όρια του. Τον έβγαλαν τελικά άλλοι συνάδελφοι και πήγαν όλα καλά».

Ο Σωκράτης Δούκας του ΕΚΑΒ είπε: «Όταν φθάσαμε, ψάχναμε έναν σύνδεσμο για να ξεκινήσουμε όταν με πλησίασε ένας πιτσιρικάς 7-8 χρόνων και μου φέρνει ένα κουτί μπισκότα. Μπορεί να μην είναι τίποτα αλλά ήταν η πιο δυνατή στιγμή, πιο ψηλά από όλες τις άλλες».

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος μέλος της ΕΜΑΚ περιέγραψε: «Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα παιδιών να παίζουν σε παιδική χαρά, την ώρα που γύρω υπήρχαν χαλάσματα και καταστροφή».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ: Η νέα λίστα με 135 φάρμακα σε έλλειψη

Χωρίς τραμ την Τετάρτη η Αθήνα από τις 10 το πρωί έως τις 13:30 το μεσημέρι

Δολοφονία Άλκη Καμπανού: Εν μέσω εντάσεων ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 11:54