search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 21:01
MENU CLOSE

Δυσαρέσκεια στο Κίεβο από τα μηνύματα που στέλνει η Ουάσινγκτον (Photos/Video)

17.02.2023 06:00
ukraine_new

Μηνύματα που μπορεί να προκαλέσουν την έντονη δυσφορία του Κιέβου εκπέμπει η Ουάσινγκτον, λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στη διάρκεια βιντεοσυνομιλίας με ομάδα ειδικών ανέφερε ότι μία απόπειρα της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία μπορεί να είναι η κόκκινη γραμμή για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ρωσική επίθεση.

Οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν επιχείρηση ανακατάληψης της Κριμαίας

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί την Κριμαία αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας, ενώ στις ΗΠΑ ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι “η Κριμαία είναι Ουκρανία”.

Ωστόσο η τελευταία δήλωση Μπλίνκεν βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση. Στη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας κάποιος από τους συμμετέχοντες ρώτησε τον Άντονι Μπλίνκεν αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να επιτύχει τον στόχο της ανακατάληψης της Κριμαίας. 

Όπως αναφέρουν τέσσερα άτομα που συμμετείχαν στην βιντεοσυνομιλία, τα οποία επικαλείται το Politico, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν ενεργά την Ουκρανία να επιχειρήσει ανακατάληψη της Κριμαίας, αλλά πρόσθεσε πως η τελική απόφαση εξαρτάται από το Κίεβο. Βασικός στόχος της Ουάσινγκτον είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να προωθήσει τις θέσεις της εκεί που σήμερα γίνονται μάχες, δηλαδή στα ανατολικά, είπε ο Μπλίνκεν.

Η τοποθέτηση Μπλίνκεν έρχεται να προστεθεί σε σχόλια που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες από αξιωματούχους του Πενταγώνου, που εξέφρασαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ουκρανίας να ανακαταλάβει την Κριμαία στο προσεχές μέλλον.

Από την τοποθέτηση του Μπλίνκεν οι συνομιλητές του έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν αυτή τη στιγμή ότι θα ήταν σοφό για τους Ουκρανούς να επιχειρήσουν να επιτεθούν στην Κριμαία.

“Το μήνυμα (Μπλίνκεν) είναι ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα , με πραγματικές αμφιβολίες για τις δυνατότητες και των ΄δυο πλευρών να επιτύχουν σημαντικά κέρδη”, δήλωσε μία από τις πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico.

Η τοποθέτηση Μπλίνκεν έγινε λίγο πριν από την σύγκληση της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, όπου θα πάρουν μέρος και αξιωματούχοι από την Ουκρανία.

Δυτική δυσφορία για τις ποσότητες πυρομαχικών που ζητούν οι Ουκρανοί

Στο μεταξύ προκαλεί αρκετές σκέψεις και η διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν τους στόχους κατά την εκπαίδευση των Ουκρανών, ώστε να τους μάθουν να εξαρτώνται λιγότερο από τα πυρά βαρέων όπλων και πυροβολικού και περισσότερο από τον σχεδιασμό των κινήσεών τους στο πεδίο της μάχης, διότι οι δυτικοί σύμμαχοι ανησυχούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Ουκρανών για ανεφοδιασμό.

Σύμφωνα με το Politico ο πόλεμος μέχρι τώρα χαρακτηρίζεται από τη μαζική χρήση πυρών πυροβολικού και από τις δύο πλευρές, που χρησιμοποιούν χιλιάδες οβίδες κάθε μέρα. Αλλά οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό αυτόν ως προς την παραγωγή πυρομαχικών ώστε να καλύπτουν τις ουκρανικές ανάγκες και να έχουν και τα δικά τους ασφαλή αποθέματα.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η Ουκρανία “χρησιμοποίησε πάρα πολλές οβίδες πυροβολικού” και επισήμανε: “θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε, σε συνεργασία με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε όσο γίνεται περισσότερα πυρομαχικά, το ταχύτερο δυνατό”.

Η Ουκρανία πήρε πρόσφατα δυτικά βαρέα όπλα που χρησιμοποιούν οβίδες των 155 χιλιοστών, αλλά ο ρυθμός με τον οποίον χρησιμοποιεί τα πυρομαχικά αυτά δεν επιτρέπει στους δυτικούς υποστηρικτές της να καλύπτουν τις ανάγκες της.

Γι αυτό στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών που γίνεται στην Αγγλία και στη Γερμανία, στόχος πλέον είναι να μάθουν νέες στρατηγικές μάχης που δεν εξαρτώνται από τα πυκνά πυρά, αλλά από τις έξυπνες κινήσεις στο πεδίο.

Ο Λόιντ Όστιν μετά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η παράδοση πυρομαχικών, πρόσθεσε πως “δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις κινήσεις και στη διαμόρφωση του πεδίου μάχης, ώστε να απαιτούνται λιγότερα πυρομαχικά”.

Η Ουκρανία εκτιμάται ότι έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο οβίδες των 155 χιλιοστών. Πριν από τον πόλεμο ο αμερικανικός στρατός είχε δυνατότητα παραγωγής περίπου 14.000 οβίδων τον μήνα, αλλά πλέον στόχος είναι να  αυξηθεί η παραγωγή ώστε να φτάσει στις 90.000 τον μήνα μέχρι το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Πρωτοπορεί θεσμοθετώντας «άδεια εμμήνου ρύσεως»

Νέος μυστηριώδης θάνατος Ρωσίδας αξιωματούχου – Έπεσε από τον 16ο όροφο

Σεισμός στην Τουρκία: Σόμπα εξερράγη δίπλα στον Τούρκο υπουργό Υγείας σε καταυλισμό (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:55