search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:16
MENU CLOSE

Ο ρόλος των Αμερικανών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία – Στην Αθήνα ο Μπλίνκεν

20.02.2023 06:00
blinken_new

Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογείται από την ελληνική διπλωματία η στιγμή που ο Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φτάνει στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι κάτι φαίνεται να κινείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ εξαιτίας του σεισμού στην γειτονική χώρα φαίνεται να έχει εκτονωθεί η ένταση στο Αιγαίο, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό αξιωματούχο έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όπως είναι γνωστό, την συγκεκριμένη στιγμή η Τουρκία εμφανίζεται ως ο «αδύναμος παίχτης» καθώς ο Ταγιπ Ερντογαν βρίσκεται απέναντι στην οργή των πολιτών και ενώ όλα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει πολλά και σημαντικά προβλήματα στην οικονομία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,από τις πληγείσες περιοχές έστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα ότι η Άγκυρα επιθυμεί την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και την επίλυση… κάποιων διαφορών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «η Άγκυρα να δείξει αληθινή διάθεση και να προηγηθούν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), να ακολουθήσουν οι διερευνητικές επαφές και τελευταίο βήμα ο πολιτικός διάλογος».

«Οι μόνες διαφορές προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες σημείωσαν ότι «κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία, είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί».

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας σε έναν από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των Η.Π.Α. σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν έρχεται στην Ελλάδα μετά την Τουρκία, καθώς εκτιμά ότι θα έχει οπωσδήποτε μία εικόνα για τις προθέσεις του Ερντογάν σε σχέση με την μετάθεση ή όχι των εκλογών στη γειτονική χώρα. Μια απόφαση που δεν ενδιαφέρει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ουάσινγκτον, δεδομένων των «ναρκών» που βάζει ο Τούρκος Πρόεδρος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ζήτημα που οι Η.Π.Α. επιθυμούν να λυθεί το συντομότερο…

Βασικά σημεία της επίσκεψης Μπλίνκεν:

α) Η έναρξη του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, την Τρίτη, παρουσία των Αμερικανού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

β) Η συζήτηση για το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με την Αλεξανδρούπολη να είναι… «κλειδί».

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:

Δικηγόρος Καϊλή: «Δεν είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο κράτος η κυρία Καϊλή να παραμένει στη φυλακή»

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδίπλωση Πολάκη μετά το αυστηρό μήνυμα της ηγεσίας και αποκλιμάκωση της έντασης

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μπρατάκος να απαντήσει αν έχει ρυθμίσει τα χρέη του και αν ναι πότε, πώς και με ποιους όρους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 18:16