search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:23
MENU CLOSE

Διεθνή ΜΜΕ για Τέμπη: Οργισμένες διαδηλώσεις και καταγγελίες για το απαρχαιωμένο δίκτυο (Photos)

02.03.2023 12:33
HELLENIC TRAIN NEW

Εκτενή ρεπορτάζ φιλοξενούνται για δεύτερη μέρα στα διεθνή ΜΜΕ για την τραγωδία στα Τέμπη, εστιάζοντας πλέον στην πολιτική διάσταση του θέματος και στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.

BBC: Οργισμένες διαδηλώσεις και καταγγελίες για συγκάλυψη ευθυνών

Το BBC σημειώνει στο κεντρικό θέμα του ότι «στην Ελλάδα ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς πολλοί το θεωρούν ως ένα δυστύχημα που όλοι περίμεναν ότι θα συμβεί».

Το ΒΒC αναφέρεται εκτενώς στα επεισόδια που έγιναν το βράδυ όταν επενέβη η αστυνομία με χημικά για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Hellenic Train στην Αθήνα, αλλά και στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη.

Το bbc αναφέρεται επίσης στην εκτίμηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από «ανθρώπινο λάθος», αλλά σημειώνει και τις καταγγελίες που έχουν γίνει από συνδικαλιστές, σύμφωνα με τους οποίους τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτουργούν παρά τις προειδοποιήσεις τους εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που υπήρχαν στο δίκτυο.

«Ο πόνος έγινε οργή για τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους μας και τους συνανθρώπους μας. Η αδιαφορία που έδειξαν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις για τους ελληνικούς σιδηρόδρομους οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα», ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστές.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται επίσης ότι έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων, ένα μπάνερ γράφει ότι οι αποτυχίες του συστήματος θα συγκαλυφθούν από την επίσημη έρευνα που ξεκίνησε…

Ο βρετανικός Guardian αναφέρεται σε μια «αδιανόητη τραγωδία», από την οποία αναμένεται ότι «θα αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων», καθώς οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι πολλοί άνθρωποι είναι αγνοούμενοι.

Ο Guardian περιγράφει επίσης τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών για να βρουν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια του μοιραίου τρένου.

«Καθώς καταφθάνουν συλλυπητήρια από όλο τον κόσμο αυξάνονται τα ερωτήματα» για τα αίτια της τραγωδίας», επισημαίνει ο Guardian, φιλοξενώντας τη δήλωση του Σωτήρη Ραυτόπουλου, προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών:

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί. Πως μπορεί να συνέβη αυτή η τραγωδία

CNN: «Δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρντς του 21ου αιώνα»

Το αμερικανικό δίκτυο CNN τονίζει ότι το πολύνεκρο δυστύχημα εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών υποδομών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις σε θέματα ασφάλειας επιβατών στους σιδηρόδρομους σε σύγκριση με άλλες χώρες στην Ευρώπη και συνολικά έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στο δίκτυο ανά εκατομμύριο χιλιόμετρα σιδηροδρομικής διαδρομής, μεταξύ 28 ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημοσιεύθηκε το 2022.»

Το CNN αναφέρει επίσης την παραίτηση του υπουργού μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και στην παραδοχή του ότι «δυστυχώς οι προσπάθειές μας για βελτίωση της κατάστασης δεν ήταν επαρκείς» για να αποτραπεί αυτό το δυστύχημα.

Τουρκικά ΜΜΕ: Συγκρίσεις για τον καταλογισμό ευθυνών

Στον τουρκικό Τύπο, αυτό που προβάλλεται είναι η παραίτηση του υπουργού μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με την επισήμανση ότι στην Ελλάδα κάποιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, ενώ στην Τουρκία κανένας δεν παραιτήθηκε για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό.

«Η Ελλάδα ζητά απαντήσεις για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία», γράφει η ιστοσελίδα hurriyetdailynews και η εφημερίδα Hurriyet κυκλοφορεί στα περίπτερα με πρωτοσέλιδο τίτλο «PERASTIKA YITONA»

Η SABAH επικεντρώνεται στις καταγγελίες των σιδηροδρομικών για τα χρόνια προβλήματα στο δίκτυο, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν από τις κυβερνήσεις, παρόλο που υπάρχει «προβληματική σηματοδότηση και απαρχαιωμένες υποδομές».

Στο Βέλγιο, η LeSoir σημειώνει ότι «η Ελλάδα ψάχνει απαντήσεις καθώς ο αριθμός των θυμάτων από το πολύνεκρο δυστύχημα ανεβαίνει» και περιγράφει «σκηνές αποκάλυψης» στα Τέμπη.

Διαβάστε επίσης

ΜΑΤ χτύπησαν αδικαιολόγητα διαδηλωτή έξω από τα γραφεία της Hellenic Train στο κέντρο της Αθήνας (video)

Δυστύχημα στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί, ψάχνουν στα συντρίμμια για αγνοούμενους

Τέμπη: Συγκλονίζει η γυναίκα που έχασε άντρα και παιδί – «Στάχτες πήρα και αποκαΐδια, τι να αναγνωρίσω;» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 23:23