search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 04:26
MENU CLOSE

Νέα ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Μυστικός διάδρομος πίσω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

02.03.2023 20:23
aigiptos_new

Ένας μυστικός διάδρομος μήκους εννέα μέτρων και πλάτους 2,1 μέτρων ανακαλύφθηκε κοντά στην κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη κι άλλων μυστικών του ηλικίας 4.500 ετών μνημείου.

Πρόκειται για έναν άδειο διάδρομο με τοίχους φτιαγμένους από χοντροκομμένους λίθους και πέτρινη οροφή.

Όπως ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχέςη ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Scan Pyramids, που άρχισε το 2015, με την χρήση της τεχνολογίας της υπέρυθρης θερμογραφίας, τρισδιάστατων προσομοιώσεων και απεικόνισης με κοσμικές ακτίνες.

Η Μεγάλη Πυραμίδα, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, χτίστηκε ως ταφικό μνημείο περίπου το 2.560 π.Χ, στη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Κούφου, ή Χέοπος. Όταν χτίστηκε είχε ύψος 146 μέτρων και σήμερα έχει ύψος 139 μέτρων. Ήταν το υψηλότερο κτήριο που είχε φτιαχτεί μέχρι που οικοδομήθηκε ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το 1889.

Ο ημιτελής διάδρομος δημιουργήθηκε πιθανώς για να ανακατανεμηθεί το βάρος της πυραμίδας είτε προς την κύρια είσοδο που τώρα χρησιμοποιείται από τους τουρίστες, σε απόσταση περίπου επτά μέτρων, είτε προς κάποιον άλλο χώρο που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους, όπως δήλωσε ο Μοστάφα Ουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Πέντε δωμάτια πάνω από τον βασιλικό ταφικό θάλαμο, σε άλλο τμήμα της πυραμίδες, πιστεύεται ότι επίσης χτίστηκαν για να επιτευχθεί ανακατανομή του βάρους της κατασκευής.

«Θα συνεχίσουμε το σκανάρισμα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε… ή τι θα δούμε κάτω από αυτό, ή έστω τι υπάρχει στο τέλος του διαδρόμου», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Οι επιστήμονες εντόπισαν τον διάδρομο με κοσμικές ακτίνες μιονίων, πριν ανακτήσουν εικόνες μέσω ενός ενδοσκοπίου διαμέτρου έξι χιλιοστών, το οποίο έβαλαν στο εσωτερικό της πυραμίδας από μία άρθρωση στους ογκόλιθους της πυραμίδας.

Παρόλο που η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα μνημεία στη Γη ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πώς χτίστηκε. 

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς δήλωσε ότι ο εντοπισμός του μυστικού διαδρόμου είναι «μια σπουδαία ανακάλυψη» που «μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για πρώτη φορά». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως «υπάρχει κάτι σημαντικό» κάτω από τον διάδρομο.

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Βίντεο συμπαράστασης του CNN Turk με το «Μοιρολόι» της Φαραντούρη – «Στεκόμαστε δίπλα στον αδελφό λαό της Ελλάδας»

Ιαπωνία: Ξαναμέτρησε τα νησιά της και… τα βρήκε περισσότερα απ΄ όσα νόμιζε

Δυστύχημα στα Τέμπη: Συγκλονισμένος ο Βασιλιάς Κάρολος – Τα συλλυπητήρια του βασιλικού ζεύγους της Βρετανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48