search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 03:39
MENU CLOSE

Πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι ετοιμάζει

10.03.2023 07:49
syriza_logo2_new

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, με την εικόνα των «τεθλιμμένων» υπουργών μία εβδομάδα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και τον πρωθυπουργό να κλιμακώνει την διαχείριση της διάχυσης ευθυνών με το «φταίμε όλοι», μία μέρα μετά τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τις μεγαλύτερες από την πρώτη περίοδο των μνημονίων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εβδομάδα αυτή τελειώνει όπως άρχισε: με την επιλογή μιας πολύ ελεγχόμενης αντιπαράθεσης όσο συνεχίζεται το πένθος και γίνονται οι κηδείες τον θυμάτων, με τον Αλέξη Τσίπρα να μένει πιο πίσω και να απέχει από δημόσιες δηλώσεις  και την δημόσια εκπροσώπηση να γίνεται σε χαμηλούς σχετικά τόνους από μια περιορισμένη ομάδα κορυφαίων στελεχών.

Στόχος, να αποτραπούν γκάφες και παραφωνίες που θα έδιναν λαβή στην κυβέρνηση να στρέψει αλλού την προσοχή την ώρα που υφίσταται πρωτοφανή πίεση. Μέρος αυτής της τακτικής είναι και η απουσία Σπίρτζη από το προσκήνιο. «Δεν τον κρύβουμε» προφανώς, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος, αντιθέτως εξηγεί, πρόκειται για επιλογή:  ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, ως πρώην υπουργός Μεταφορών και υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι «στόχος» αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να ανοίξει κόντρα για τις ευθύνες του δυστυχήματος.

Η παραπάνω τακτική της Κουμουνδούρου αλλάζει σταδιακά από την ερχόμενη εβδομάδα, και όπως αναφέρει υψηλόβαθμό στέλεχος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να σκληρύνει την στάση του.

Πρόταση για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους σωματείων των σιδηροδρομικών, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας για την εβδομάδα που έρχεται όπου προγραμματίζεται η παρουσίαση προτάσεων για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα.

Εκτός από τις προτάσεις πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρώσει στο εξής στις ευθύνες της κυβέρνησης που όπως διαρκώς υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου έχει συμπληρώσει τετραετία και δεν βρίσκεται στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης για να αναζητεί ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδειξη των ευθυνών της κυβέρνησης θα συνοδευτεί και από τεκμηρίωση καθώς ο Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται να παρουσιάσει και «χαρτιά», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εξηγεί ποια τα δικά του πεπραγμένα επιχειρώντας να αποκρούσει τις κυβερνητικές διαστρεβλώσεις. Αυτές τις συμπύκνωσε στην συνέντευξή του ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για τα «8 ψέματα Γεραπετρίτη».

Το ερώτημα για το επόμενο διάστημα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδυάσει τους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης για τις ευθύνες, χωρίς να επιτρέψει εντυπώσεις μικροπολιτικής εκμετάλλευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως αυτή τη στιγμή που η κοινή γνώμη «βράζει» και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, κυρίως από τους νέους, η εικόνα «σκυλοκαβγάδων» στα κανάλια είναι άκρως απωθητική και άρα ενέχει τον κίνδυνο να επικρατήσει η λογική «όλοι οι ίδιοι είναι».

Χαρακτηριστική της προσεκτικής διαχείρισης που επιχειρείται όλες αυτές τις ημέρες, ήταν και η πολύ χαμηλών τόνων ανακοίνωση για τις διαδηλώσεις αλλά και την αντιμετώπιση της αστυνομίας: λιτή και περιγραφική, χωρίς να αφήνει περιθώρια για κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να καπηλευτεί τις αντιδράσεις.

Από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι οι τόνοι θα ανέβουν αλλά με σοβαρότητα, και με τον δέοντα σεβασμό στα θύματα. «Εμείς δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε τυμβωρυχία, όπως η ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν» λένε.

Αντίδραση για την πρώτη δημοσκόπηση

Όσον αφορά το κοινωνικό κλίμα αυτή τη στιγμή, αυτό αποτυπώνεται και στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το δυστύχημα (Marc), καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίζει πτώση 10 μονάδων στον δείκτη δημοφιλίας, ενώ το 87% περίπου των ερωτώμενων, διαφωνώντας με την βιαστική πρωθυπουργική ετυμηγορία περί «ανθρώπινου λάθους», θεωρεί ότι οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και αλλού, όχι μόνο στον σταθμάρχη.

Ο επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατήγγειλε ουσιαστικά την εν λόγω δημοσκόπηση που διενέργησε η Marc αποδίδοντάς της την πρόθεση να κάνει damage control για τον Μητσοτάκη (στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει πτώση 2,9 μονάδων), την ώρα που οι οικογένειες ακόμη αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Στο παρασκήνιο πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί τις μετρήσεις κι έχει διαμορφώσει την εικόνα ότι αυτή τη στιγμή που, βέβαια, η οργή είναι ζεστή, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα για την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Κάτω από την πίεση των δημοσκοπήσεων βρίσκεται η κυβέρνηση – Η τακτική της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ηλιόπουλος για δημοσκόπηση Marc: Σπεύδει να κάνει damage control σε Μητσοτάκη ενώ γίνονται ακόμη κηδείες

ΣΥΡΙΖΑ για ΝΔ: Μας κατηγορεί για νόμιμες αποσπάσεις που υπέγραψαν οι υπουργοί της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31.05.2024 01:10