search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:07
MENU CLOSE

«Κοκκίνισε» η Wall Street από το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank – Πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones

11.03.2023 00:16
wallstreet_new
Πηγή: Pixabay

Το «λουκέτο» της Silicon Valley Bank «κοκκίνισε» τη Wall Street, καθώς σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατρακύλησε στις 344 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 31.80 μονάδες. Ομοίως και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 περιορίστηκε στο -1,80% και τις 3.847 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εκλεισε στο -2,12% και τις 11.095 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομάδα τους από την αρχή τους έτους με απώλειες πέριξ των 3,3%.

Δεδομένου ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας, στο επίκεντρο τουλάχιστον για σήμερα στάθηκαν οι εξελίξεις γύρω από Silicon Valley Bank, η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), μετά την απόσυρση των καταθέσεων των πελατών της που αποτελούνται κυρίως από νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Όλα ξεκίνησαν μόλις η διοίκηση της μικρής τράπεζας ανακοίνωσε την έκδοση νέων μετοχών αξίας 2,25 δισ. δολαρίων, επιδιώκοντας την ενίσχυση των κεφαλαίων της, τα οποία έχουν περιοριστεί αισθητά λόγω των μεγάλων απωλειών στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων –και συγκεκριμένα στην αγορά ομολόγων.

Έτσι, η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Εξάλλου όπως δήλωσε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί «κάποιες» τράπεζες «πολύ προσεκτικά» και ότι το γεγονός ότι τράπεζες όπως η SVB Financial αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες είναι «θέμα ανησυχίας».

«Αναφερθήκατε στη Silicon Valley Bank – υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν μερικές τράπεζες τις οποίες παρακολουθώ πολύ προσεκτικά», δήλωσε η Γέλεν την Παρασκευή, σε ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά από ερώτηση για το εάν ανησυχεί για τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων που προέρχονται το θέμα της SVB.

«Όταν οι τράπεζες υφίστανται οικονομικές απώλειες, είναι και πρέπει να είναι ένα θέμα ανησυχίας», δήλωσε η Γέλεν χωρίς όμως να κατονομάσει συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Να σημειωθεί ότι η SVB είναι η πρώτη αμερικανική τράπεζα που κλείνει μετά την Almena State Bank του Κάνσας, το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Τρεις «έξτρα» πληρωμές από τον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Μαρτίου

Κλείνει το εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα – 150 εργαζόμενοι στον δρόμο

Μνήμες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 ξυπνάει η «ελεύθερη πτώση» της μετοχής της SVB

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:01