search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:59
MENU CLOSE

Τέμπη: Ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε τη νύχτα του δυστυχήματος, υποστηρίζει στέλεχος του ΟΣΕ (Video)

20.03.2023 23:05
tempi_treno_new

Την άποψη ότι ο πίνακας τοπικής τηλεδιοίκησης λειτουργούσε κανονικά τη νύχτα που συνέβη το δυστύχημα των Τεμπών εξέφρασε ο Ζαχαρίας Στουρνάρας, διευθυντής συντήρησης του ΟΣΕ.

Μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε ότι «ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου, έβλεπε την πορεία του τρένου ότι μπήκε στην παρακαμπτήριο».

Ειδικότερα, όπως επισήμανε: «Ο τοπικός πίνακας χειρισμού τοπικής τηλεδιοίκησης του σταθμού Λάρισας λειτουργούσε και λειτουργεί αυτόματα για τη χάραξη δρομολογίων. Και στις 28 Φεβρουαρίου που έγινε το συμβάν και σήμερα που κάναμε τις δοκιμές, και τις προηγούμενες μέρες, όλες οι χαράξεις πραγματοποιούνται από εδώ χωρίς κανένα πρόβλημα».


Ερωτηθείς αν μπορούσε ο σταθμάρχης Λάρισας να αποτρέψει τη σύγκρουση, το στέλεχος του ΟΣΕ απάντησε:

«Βεβαίως. Ο πίνακας λειτουργούσε κανονικά, η διαφορά είναι ότι δεν έγινε χειρισμός αυτόματης χάραξης δρομολογίου, ούτως ώστε το τρένο να συνεχίσει την πορεία του στην άνοδο, παρά πέρασε από την ξεχασμένη σε παρακαμπτήριο αλλαγή 118Α, και μπήκε στη γραμμή καθόδου αμφίδρομα, και προκάλεσε το μοιραίο.

»Ο σταθμάρχης είναι υποχρεωμένος, καταρχήν, να κάνει αυτόματη χάραξη για να προστατευτεί από το ίδιο το σύστημα. Το ίδιο το σύστημα προστατεύει, δίνει ασφάλεια στην κυκλοφορία»,
ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

«Και εάν το είχε πράξει αυτό», συνέχισε, «οι ξεχασμένες αλλαγές που ήταν σε παρακαμπτήριο θα είχαν από το σύστημα διευθετηθεί και θα είχε θα αποφευχθεί όλο αυτό το συμβάν. Ο σταθμάρχης έχει δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του τρένου, έβλεπε την πορεία του τρένου ότι μπήκε στην παρακαμπτήριο, στη διαγώνιο δηλαδή, και μπήκε στην αντίθετη πορεία αμφίδρομα, από την κάθοδο, και πήγαινε προς τα βόρεια».

Διαβάστε επίσης:

Σιδηρόδρομοι: Πώς η τηλεδιοίκηση αποτρέπει τα ατυχήματα

Νέα Ιωνία: Σύλληψη 23χρονου για τη δολοφονία του 39χρονου υδραυλικού

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: «Ο θίασος που κυβερνά θα κάνει μια τρύπα στο νερό»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:57