search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:24
MENU CLOSE

Γερμανία: «Νεκρώνει» από την απεργία εργαζόμενων σε σιδηροδρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια – Κατά της ακρίβειας (Video/Photo)

27.03.2023 12:08
TRAIN2 NEW

Παγώνουν οι δημόσιες μεταφορές στη Γερμανία καθώς οι εργαζόμενοι απεργού διεκδικώντας αυξήσεις μισθών που θα υπερκαλύπτουν τις απώλειες που έχουν υποστεί εξαιτίας του πληθωρισμού.

Έτσι στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο, κάτι που αναμένεται ότι θα έχει συνέπειες σε όλη την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

«Ένας εργατικός αγώνας χωρίς συνέπειες είναι ξεδοντιασμένος», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi, Φρανκ Βέρνεκε, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η απεργία θα έχει συνέπειες στους εργαζόμενους και τους ξένους επισκέπτες.

«Αλλά καλύτερα μία μέρα με δυσκολίες, αν έχουμε την προοπτική μία συμφωνία για τους μισθούς, παρά εβδομάδες κινητοποιήσεων στον βιομηχανικό τομέα», προειδοποίησε.

Αυξήσεις μισθών διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Το συνδικάτο Verdi έχει 2,5 εκατομμύρια μέλη, που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, ενώ το συνδικάτο EVG, που συμμετέχει στην απεργία, αντιπροσωπεύει 230.000 εργαζόμενους στους σιδηρόδρομους και στις εταιρίες που εκμεταλλεύονται λεωφορειακές γραμμές.

Η σπάνια κοινή έκκληση των δύο συνδικάτων για απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία συνιστά κλιμάκωση των δράσεων που έχουν στόχο να εξασφαλισθούν αυξήσεις μισθών από 10,5% έως 12%, με δεδομένες τις απώλειες λόγω του πληθωρισμού.

Οι εργοδοτικές εταιρίες και το δημόσιο δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν αυξήσεις 5% και να δώσουν εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ φέτος και 1500 ευρώ τον επόμενο χρόνο.

Η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων ανακοίνωσε ότι σήμερα δεν θα κινηθεί κανένα τοπικό και περιφερειακό τρένο, ενώ στα αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν περίπου 380.000 επιβάτες πτήσεων.

Στο 8,7% ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 8,7% και η εργοδοτική πλευρά κατηγορεί τους συνδικαλιστές ότι με τις αξιώσεις για αυξήσεις μισθών επιβαρύνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πάντως ορισμένοι κλάδου έχουν εξασφαλίσει αυξήσεις μισθών . Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία συμφώνησαν σε αύξηση 11,5% πριν από λίγες μέρες και τον περασμένο Νοέμβριο, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας IG Metall, κατέληξε σε συμφωνία για αυξήσεις 8,5% στα 4 εκατομμύρια μέλη του.

Διαβάστε επίσης

Ισραήλ: Νύχτα μαζικών διαδηλώσεων κατά Νετανιάχου – Τι προκάλεσε την οργή, έκκληση ΗΠΑ για συμβιβαστική λύση (Video)

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε άλλους δύο βαλλιστικούς πυραύλους

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δεν έχει «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:23