search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:30
MENU CLOSE

Silicon Valley Bank: Η First Citizens εξαγόρασε τα δάνεια και τις καταθέσεις της χρεοκοπημένης τράπεζας

27.03.2023 08:59
svb2

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Silicon Valley Bank προχώρησε τελικά η First Citizens, μετά την κατάσχεση της πρώτης από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η First Citizen αποκτά περιουσιακά στοιχεία της SVB συνολικής αξίας περίπου 72 δισ. δολ., έχοντας πετύχει έκπτωση 16,5 δισ. δολ.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα First Citizens θα αγοράσει «το σύνολο των καταθέσεων και των δανείων» της Silicon Valley Bank (SVB), η οποία κήρυξε πτώχευση στις αρχές Μαρτίου, ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας η αμερικανική τραπεζική αρχή FDIC.

Αναλυτικά, η τράπεζα με έδρα το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης υποχρεώσεων για όλες τις καταθέσεις και τα δάνεια της SVB, σύμφωνα με δήλωση της Federal Deposit Insurance Corp. Η συναλλαγή καλύπτει 119 δισεκ. δολάρια σε καταθέσεις και 72 δισεκ. δολάρια ενεργητικών, ανακοίνωσε η FDIC, διευκρινίζοντας πως σήμερα «τα 17 καταστήματα της SVB θα ανοίξουν ως First Citizens».

Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στη διαχείριση για διάθεση από το FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα έλαβε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με το FDIC που θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Φρανκ Χόλντινγκ Τζούνιορ, διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.

Η Silicon Valley Bank έγινε ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των ΗΠΑ που χρεοκόπησε εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την εγκατάλειψη ενός σχεδίου για την ενίσχυση του κεφαλαίου της. Η τράπεζα υπέστη τεράστια ζημία από τις πωλήσεις των τίτλων της καθώς τα επιτόκια ανέβαιναν, προκαλώντας εκνευρισμό σε επενδυτές και καταθέτες που άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Την Παρασκευή, η First Citizens είχε χρηματιστηριακή αξία 8,4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η First Citizens είχε υποβάλει προσφορά για την SVB και αμέσως μετά την κατάρρευσή της.

Το ενδιαφέρον της για εξαγορά έχει προβληματίσει ορισμένους παρατηρητές, οι οποίοι αμφισβήτησαν κατά πόσον η First Citizens έχει τα εφόδια να αναλάβει την χρεοκοπημένη τράπεζα. Σημειώνεται ότι, βάσει στοιχείων της Fed, στο τέλος του 2022 η First Citizens ήταν η 30ή μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται δε για μια τράπεζα που έχει εμπειρία στην εξαγορά χρεοκοπημένων ανταγωνιστών της. Από το 2009 απέκτησε περισσότερες από 20 τράπεζες που υποστηρίζονταν από την FDIC, κλείνοντας μια σειρά από συμφωνίες από την Ουάσινγκτον έως το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως η είδηση για την αγορά αυτή βοήθησε στο να επικρατήσει μια «ανήσυχη ηρεμία» σήμερα στις εύθραυστες αγορές.

Αυτό το σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο εδώ και εβδομάδες που δεν έφερε ειδήσεις για νέες τραπεζικές καταρρεύσεις, για συμφωνίες διάσωσης ή για αρωγή έκτακτης ανάγκης από αρχές με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές των τραπεζών στην Ασία ήταν μικτές, κινούνταν σταθερά στην Αυστραλία και στο Τόκιο, αλλά υποχώρησαν στο Χονγκ Κονγκ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 αυξήθηκαν 0,5% και τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης 1%.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Απριλίου: Από το απόγευμα οι πρώτες πληρωμές – Πότε θα μπει το επίδομα προσωπικής διαφοράς

ΔΝΤ: Συνιστά «επιφυλακή» στην «αυξημένη αβεβαιότητα» του χρηματοπιστωτικού τομέα

Ανάλυση Bloomberg: Κακά μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:22