search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:52
MENU CLOSE

Ποιοι σχεδίασαν την απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας στου Ψυρρή

28.03.2023 21:29
tromokratia iran

Οι δύο συλλήψεις των δύο σιιτών Πακιστανών (29 και 27 ετών) και η συμμετοχή ενός τρίτου με έδρα το Ιράν, για σχεδίαση τρομοκρατικής επίθεσης σε εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή, το οποίο λειτουργεί και ως συναγωγή, παραπέμπουν στη δράση σιιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το 2021, το Ιράν υποστήριξε τρομοκρατικές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων, συμπεριλαμβανομένων

● μιας αποτυχημένης επίθεσης τον Ιανουάριο στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ανατολική Αφρική,

● μιας βομβιστικής επίθεσης τον Ιανουάριο έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Νέο Δελχί, για την οποία η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ευθύνεται η Δύναμη Ιερουσαλήμ του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps-Qods Force, IRGC-QF),

● και την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινο-Κύπριου δισεκατομμυριούχου Τέντι Σάγκι και άλλων Ισραηλινών επιχειρηματιών τον Οκτώβριο στην Κύπρο.

Το 2022, πραγματοποιήθηκαν και άλλες συλλήψεις Πακιστανών στην Τουρκία, καθώς σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί το Ιράν ως χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και συγκεκριμένα υποστηρίζει την τρομοκρατική δραστηριότητα της Χεζμπολάχ, των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων στην Λωρίδα της Γάζας, των διάφορων τρομοκρατικών ομάδων στο Ιράκ, τη Συρία, το Μπαχρέιν και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί το IRGC-QF για να παρέχει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις και κάλυψη στη διεξαγωγή συναφών μυστικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, έχει παραδεχθεί αφενός τη δραστηριότητα του IRGC-QF στο Ιράκ και τη Συρία, αφετέρου ότι το IRGC-QF είναι ο κύριος μοχλός υποστήριξης της ιρανικής τρομοκρατίας στο εξωτερικό.

Πέραν αυτών, το Ιράν χρησιμοποιεί και περιφερειακές ένοπλες ομάδες, όπως σιίτες Πακιστανούς και Αφγανούς, προκειμένου να προστατεύσει το IRGC-QF από την ευθύνη της αποσταθεροποιητικής του δράσης.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που αναφέρθηκαν στα εγχώρια ΜΜΕ, εκτιμάται με κάθε επιφύλαξη ότι την απόπειρα της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του ισραηλινού στόχου στην περιοχή του Ψυρρή πιθανόν σχεδίαζαν μέλη της Δύναμης Ιερουσαλήμ του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF).

* Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής

Διαβάστε επίσης:

Η Μοσάντ βοήθησε στην αποκάλυψη της τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε επιθέσεις στην Ελλάδα

Κρήτη: Καταγγελία μητέρας ανήλικης κατά του λυράρη – Να τιμωρηθεί το ανθρωπόμορφο τέρας, ζητούν οι γονείς του αγοριού

Εύοσμος: Έφηβες έδειραν την συμμαθήτριά τους ξανά όταν έκανε καταγγελία για ξυλοδαρμό – Viral το video από Tik Tok

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 00:52