search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:39
MENU CLOSE

Οι επόμενες κινήσεις Τραμπ μετά τη δίωξη – Θα το παίξει «θύμα» (videos)

31.03.2023 12:16
trump_3103_1200-700_new

Ο κωμικός Κρις Ροκ παρουσίασε μια τελετή για την απονομή βραβείων στην Ουάσινγκτον πριν από λίγες μέρες. Κι απευθυνόμενος στους θεατές είπε: «Πραγματικά, σκοπεύετε να συλλάβετε τον Τραμπ; Αυτό θα τον κάνει πιο δημοφιλή!».

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να βρεθεί ενώπιον των εισαγγελικών αρχών για να  αντιμετωπίσει κατηγορίες για δωροδοκία της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και έτσι θα γίνει το πρώτο άτομο που από το Οβάλ Γραφείο θα βρεθεί στο… σκαμνί.

Έτσι είναι πολύ πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο πρώτος υποψήφιος πρόεδρος (στις εκλογές του 2024), που θα κάνει προεκλογικό αγώνα για τον Λευκό Οίκο και παράλληλα θα αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη – κάτι που σύμφωνα με τον Guardian «θα φέρει ακόμα περισσότερο χάος στην Αμερική, όπου το πολιτικό τοπίο είναι ήδη βαθιά διχασμένο».

Η εισαγγελία του Μανχάταν αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά του τέως προέδρου για τα χρήματα που έδωσε στην πρωταγωνίστρια ταινιών για ενήλικες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της για την σχέση που είχαν. Ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές την Τρίτη, για να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και να φωτογραφηθεί από την αστυνομία ως ύποπτος για τη διάπραξη αδικήματος – μια εικόνα που μάλλον θα ικανοποιήσει πολλούς από τους πολιτικούς αντιπάλους του, αλλά παράλληλα θα προκαλέσει και «ιερή αγανάκτηση» στους φίλους του και θα διχάσει ακόμα περισσότερο την Αμερική.

Το πλεονέκτημα Τραμπ στα θολά νερά της πολιτικής

Κάπως έτσι η 30η Μαρτίου 2023, η ημέρα που αποφασίστηκε η άσκηση δίωξης κατά του τέως προέδρου, περνά στα βιβλία της αμερικανικής ιστορίας. Για κάποιους είναι η επιβεβαίωσε ότι ουδείς βρίσκεται υπεράνω του νόμου στις ΗΠΑ. Ο 45ος πρόεδρος της χώρας θα προσαχθεί σε δίκη και αν καταδικαστεί, υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντί στον Λευκό Οίκο, πίσω από τα σίδερα της φυλακής…

Ο ιστορικός Μάικλ Μπέσκλος δήλωσε στο MSNBC ότι «με τους όρους της αμερικανικής ιστορίας ξυπνούμε σε μια διαφορετική χώρα. Μέχρι χτες οι πρόεδροι σε αυτή τη χώρα ήταν βασιλιάδες».

Αλλά ενώ το Δίκαιο είναι σαφές, η πολιτική είναι μια θολή υπόθεση. Η άσκηση δίωξης για ποινικό αδίκημα δεν αποτρέπει κάποιον από το να είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτή τη στιγμή ο επικρατέστερος στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών για να εξασφαλίσει το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου. Στο προ-Τραμπ πολιτικό σύμπαν μία δίωξη για δωροδοκία σε πορνοστάρ θα ισοδυναμούσε με το τέλος της πολιτικής καριέρας του διωκόμενου. Αλλά μετά το 2016 ο Τραμπ έχει εισάγει άλλα δεδομένα στην πολιτική, καθώς κατάφερε να μετατρέψει σε δικά του όπλα τις όποιες κατηγορίες εναντίον του.

Κι αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει και σε αυτή την περίπτωση. Μιλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ουέικο του Τέξας, υποστήριξε ότι «η εργαλειοποίηση από το καθεστώς Μπάιντεν του νόμου για να στραφεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων είναι μια τακτική που έρχεται από το σόου τρόμου στη σταλινική Ρωσία». Και υπαινίχθηκε ότι αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αμερική.

Μετά την απόφαση της εισαγγελίας να του ασκήσει δίωξη για την υπόθεση Ντάνιελς, ο Τραμπ κατήγγειλε ότι αντιμετωπίζει «πολιτική δίωξη και παρέμβαση στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει η ιστορία».

Ο Τραμπ θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τον εισαγγελέα του Μανχάταν, που αποφάσισε τη δίωξή του, σε κατηγορούμενο ενώπιον ενός λαϊκού δικαστηρίου. Προετοιμάζει το έδαφος με διάφορες εμπρηστικές αναρτήσεις στα social media και κατά την εκτίμηση του Guardian αυτή η τακτική θα έχει απήχηση σε πολλούς ρεπουμπλικανούς. Όταν στις αρχές του μήνα ο ίδιος ο Τραμπ έφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα σύλληψής του, οι ρεπουμπλικανοί έσπευσαν να του εκφράσουν την υποστήριξή τους και λέγεται πως μέσα σε τρεις μέρες κατάφερε να συγκεντρώσει από δωρεές 1,5 εκατομμύριο δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του…

Ο Τραμπ καταφέρνει να βρίσκεται εκεί που θέλει, ακόμα και με αυτή τη δίωξη: στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο που μετά από όλο αυτό το «δράμα», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχει αυξήσει κι άλλο τη δημοφιλία του ενόψει των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου του ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία. Ακόμα και ο Ντε Σάντις, που δείχνει να είναι ο μόνος ικανός να αμφισβητήσει τη δυναμική Τραμπ στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, έσπευσε να μιλήσει για «εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος για την προώθηση πολιτικής ατζέντας». Χρησιμοποίηση δηλαδή την φρασεολογία Τραμπ και έκανε ένα βήμα παραπέρα, διαβεβαιώνοντας ότι η πολιτεία της Φλόριντα δεν θα συμβάλλει «σε αίτημα έκδοσης» του Τραμπ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης…

Αυτό που έχει μείνει από την προεδρία Τραμπ είναι πως όσοι προσπάθησαν να προβλέψουν τις αντιδράσεις του… έπεσαν έξω. Γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά με τη δίωξη Τραμπ.

Διαβάστε επίσης:

Νέα τραγωδία στις ΗΠΑ: Πεντάχρονος πυροβόλησε και σκότωσε το 16 μηνών αδελφάκι του

Μεξικό: Πέντε συλλήψεις για τον φρικτό θάνατο των 39 μεταναστών από φωτιά σε κέντρο κράτησης (video)

Τραγωδία στην Ινδία: 35 νεκροί μετά την κατάρρευση δαπέδου σε ναό (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48