search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:34
MENU CLOSE

Εξάρχου-Intrakat: Πυλώνας ανάπτυξης το Real Estate – Οι λεπτομέρειες του deal με την Άκτωρ

05.04.2023 15:56
ΙNTRAKAT2

Στους τέσσερις βασικούς άξονες μελλοντικής ανάπτυξης της Intrakat τοποθέτησε το real estate ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπροέδρος ΔΣ & CEO του ομίλου.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο γενικότερης ενημέρωσης δημοσιογράφων για το πρόσφατο deal με την Άκτωρ ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι το real estate θα έχει σημαίνοντα ρόλο στο νέο εταιρικό σχήμα που δημιουργείται με κύριο στόχο τη δημιουργία χρηματικών ροών και όχι τόσο της επιχειρηματικής διαχείρισης.

Οι επενδύσεις δεν θα αφορούν μόνο ξενοδοχεία αλλά και άλλες αναπτύξεις σε περιοχές όπως για παράδειγμα η Κρήτη.

Βέβαια ο κ. Εξάρχου επισήμανε ότι ιδιαίτερα στον κλάδο του real estate χρειάζονται μελετημένες κινήσεις καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων αλλά και του κατασκευαστικού κόστους κατά την περίοδο αποπεράτωσης των έργων που μπορούν να μεταβάλλουν τις οικονομοτεχνικές προβλέψεις.       

Σε ότι αφορά τις διευκρινίσεις σχετικά με το πρόσφατο deal  με την Άκτωρ ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι το τίμημα της συναλλαγής δεν ανέρχεται στα 214 εκατ ευρώ, αλλά στα 100 εκατ. ευρώ καθώς τα 114 εκατ αφορούν σε ενδοομιλικά δάνεια του Άκτωρα προς την Ελλάκτωρ τα οποία θα αποπληρωθούν σε ορίζοντα 19 μηνών από το cash flow της εταιρείας. 

Η Intrakat όμως είναι εγγυήτρια του δανείου ώστε σε περίπτωση που το cash flow του Άκτωρα δεν επαρκεί θα καταβάλει αυτή κάποιο ποσό αν και εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι να εγκριθεί η εξαγορά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν ανταγωνιστικά στην αγορά, ενώ για τη συνέχιση της συνεργασίας της Άκτωρ με την Ελλάκτωρ Παραχωρήσεις, αυτή θα συνεχιστεί χωρίς όμως να είναι αποκλειστική ούτε δεσμευτική καθώς, αν επιθυμεί (η Ελλάκτωρ) θα μπορεί να συνεργάζεται και με άλλες εταιρείες.

Για το ανεκτέλεστο της Άκτωρ είπε ότι έχει δημιουργήσει νέα έργα δύο δισ. την τελευταία τριετία με εκπτώσεις πολύ καλύτερες από ότι στο παρελθόν δηλαδή της τάξης του 7-9%.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι αν χρησιμοποιηθεί σωστά αυτό το ανεκτέλεστο η κερδοφορία της Άκτωρ θα επαρκεί για να καλύψει τόσο τις ενδοομιλικές υποχρεώσεις όσο και για να δημιουργήσει κερδοφορία.

Επίσης, ο κ. Εξάρχου απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η οποία να συνδέεται με το deal της Intrakat με την Άκτωρ.

Σε ότι αφορά το business plan των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είπε ότι προχωράει κανονικά και επίσης δεν σχετίζεται με το deal ενώ πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νέος δανεισμός θα αφορά καινούρια αναπτυξιακά έργα και δεν θα προορίζεται για working capital.

Η κύρια δραστηριότητα του ομίλου θα έχει πλέον 4 άξονες που θα είναι τα μεγάλα έργα είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, οι παραχωρήσεις, οι ανανεώσιμες πηγές και το real estate.

Ο κ. Εξάρχου κατέληξε λέγοντας ότι τo cash flow της Intrakat θα είναι θετικό για τα επόμενα 3 χρόνια και ότι η εταιρεία δεν θα συμμετέχει στον διαγωνισμό για τον ΒΟΑΚ.

Επίσης, τόνισε για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό της Αττικής Οδού ότι δεν υπάρχει σύγκρουση λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας Intrakat-Άκτωρ.

Διαβάστε επίσης:

Στα 214 εκατ. ευρώ το mega deal μεταξύ Intrakat και Ελλάκτωρ – «Έπεσαν» οι υπογραφές

Aγορά ακινήτων: Στο ζενίθ η ζήτηση από ξένους και το 2023

Από «κρησάρα» περνάει η ΑΑΔΕ τα εισοδήματα του 2022, που προέκυψαν από ακίνητα Airbnb

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:34