search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 20:58
MENU CLOSE

Ισραηλινή επίθεση στο τέμενος Αλ Άκσα – Γιατί μυρίζει μπαρούτι στην Ιερουσαλήμ (Videos)

05.04.2023 11:49
al_aqsa_israel_new

Άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας επενέβησαν και συνέλαβαν εκατοντάδες Παλαιστίνιους πιστούς σε μία βίαιη επίθεση στο τέμενος Αλ Άκσα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

Τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και παραμένουν προφυλακισμένοι στο Αταρότ, της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι Ισραηλινοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα στους προσκυνητές..

Ο παλαιστινιακός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν και τρία από αυτά νοσηλεύονται.

«Καθόμουν σε μια καρέκλα και διάβαζα το Κοράνι. Έριξαν χειροβομβίδες εναντίον μας, μία με χτύπησε στο στήθος», είπε στο Al Jazeera μία ηλικιωμένη, η οποία δεν μπορούσε να ανασάνει από τα δακρυγόνα

Η ισραηλινή αστυνομία ισχυρίζεται ότι η επέμβαση έγινε επειδή «μασκοφόροι» κλειδώθηκαν μέσα στο τέμενος κρατώντας ραβδιά και πέτρες.

Το ξέσπασμα της βίας στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι συνέπεια της έντασης που επικρατεί στην κατεχόμενη πόλη εδώ και μήνες και είχαν εκφραστεί φόβοι για βίαιες ταραχές στη διάρκεια της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων – του Ραμαζανιού και του εβραϊκού Πάσχα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera πριν από την εισβολή των ισραηλινών αστυνομικών στο τέμενος είχαν κυκλοφορήσει εκκλήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης προς τους Παλαιστίνιους να σπεύσουν «για να υπερασπιστούν το Αλ Άκσα από τις κατοχικές δυνάμεις».

Έντονες αντιδράσεις

«Αυτό που συνέβη στην Ιερουσαλήμ είναι έγκλημα κατά των προσκυνητών. Η προσευχή στο τέμενος Αλ Άκσα δεν γίνεται με την άδεια των ισραηλινών κατοχικών αρχών, αλλά είναι δικαίωμά μας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγιεχ.

Η Ιορδανία που λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ιερών θρησκευτικών τόπων των χριστιανών και των μουσουλμάνων στην Ιερουσαλήμ, με βάση συμφωνία που ισχύει μετά τον πόλεμο του 1967, καταδίκασε  ως  «σκανδαλώδη» την ισραηλινή εισβολή στο τέμενος.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε τον άμεσο τερματισμό «της επίθεσης» του Ισραήλ εναντίον των προσκυνητών στο τέμενος.

Το τέμενος Αλ Άκσα βρίσκεται στη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και σύμφωνα με τους μουσουλμάνους είναι το καταληκτικό σημείο του ταξιδιού Ίσρα, του Προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με το Κοράνι ο Προφήτης Μωάμεθ μία νύχτα μεταφέρθηκε με θαυματουργό τρόπο από την Μέκα στην Ιερουσαλήμ και στο Αλ Άκσα συναντήθηκε με τον Αβραάμ, τον Μωυσή και τον Ιησού, τους εκπροσώπους του Θεού επί της Γης – σύμφωνα με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες- για να προσευχηθούν όλοι μαζί για την ειρήνη. 

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι ηγέτες κάθισαν στο… σκαμνί, πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ

Νέα Υόρκη: Κεραυνός «χτυπάει» το υψηλότερο κτίριο της πόλης και κάνει τη… νύχτα, μέρα (Video)

Dogecoin: Πέταξε το… μπλε πουλάκι του twitter – Ο Μασκ αλλάζει το logo, η αξία του κρυπτονομίσματος εκτοξεύεται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 20:57