search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:04
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Win-win πρόταση για κόκκινα δάνεια και α’ κατοικία με στόχο τη δικαιοσύνη και την επανεκκίνηση της οικονομίας» (video)

05.04.2023 10:32
tsipras_syriza_a-katoikia_0504_new

Πρόταση win-win για πιστωτή και οφειλέτη και άμεσα εφαρμόσιμη είναι σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το σχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών και την προστασία πρώτης κατοικίας που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση, μαζί με τους τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, την Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργό Λούκα Κατσέλη και τον δικηγόρο και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρη Λυρίτση.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι φορέων, που τοποθετήθηκαν και υπέβαλαν τις παρατηρήσεις τους όπως ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, Πρόεδρος Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω, ο Ευάγγελος Κρητικός, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών, ο Άγγελος Πιλάτης, αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), κ.ά.

Η πρόταση περιλαμβάνει θεσμικές παρεμβάσεις, επιβολή κανόνων στις εταιρίες Διαχείρισης (funds), και στάδιο εξωδικαστικού μηχανισμού και δικαστικής προσφυγής για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των δανειοληπτών και αποτροπή της ρευστοποίησης περιουσίας, είτε αυτή είναι πρώτη κατοικία, είτε επαγγελματική στέγη, είτε αγροτική γη. Περιλαμβάνει επίσης την πρόβλεψη ρύθμισης  για τους δανειολήπτες που πήραν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η πρόταση αυτή είναι:

· Άμεσα εφαρμόσιμη, καθότι άρτια επεξεργασμένη, με πρόπλασμα τις προτάσεις για τη στεγαστική πολιτική και το πλαίσιο και τα έκτακτα μέτρα για το πανδημικό χρέος

· Win-win για οφειλέτη στον οποίο δίνεται δυνατότητα για βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη ρύθμιση κι εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, δίνεται η δυνατότητα δικαστικής συνδρομής αλλά και για τον πιστωτή στον οποίο δίνεται η δυνατότητα να λάβει τα λεφτά του με ένα εύλογο κέρδος και όχι με όρους λεηλασίας

· Προγραμματικός όρος συνεργασίας στο πλαίσιο της προοδευτικής κυβέρνησης που επιδιώκει να σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την κάλπη της 21ης Μαϊου, εφόσον είναι πρώτος

Επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει τη συμμετοχή του Δημοσίου σε απόλυτα λογικά πλαίσια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση, ως πρώτο βήμα και μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιό του, θα προχωρήσει σε αναστολή πλειστηριασμών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη με μια κοινωνία σε υποθήκη»

Ένα στοιχείο που τονίστηκε στο πλαίσιο της συζήτησης, για παράδειγμα τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τη Λούκα Κατσέλη και τον Αλέξη Χαρίτση είναι ότι η πρόταση αποτελεί ζωτική ανάγκη για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προοπτική μιας βιώσιμη ανάπτυξης, την αποτροπή δε της συγκεντροποίησης όλης της παραγωγικής δραστηριότητας σε ολιγοπωλιακά συμφέροντα. Ο Αλέξης Τσίπρας εισαγωγικά σημείωσε πως «χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη», και πως «είναι παράλογο να συζητάμε για ανάπτυξη και προοπτική με μια κοινωνία σε υποθήκη».

Στο κλείσιμο της συζήτησης που ακολούθησε την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ένα στοιχείο που ευνοεί την εφαρμογή αυτής της πρότασης, το «καλό νέο» όπως είπε, ότι τα δάνεια έφυγαν από τις τράπεζες που εποπτεύονται τον SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ανήκουν πλέον τόνισε, σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της επικράτειας της χώρας, επομένως «κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει κανόνες σε μια Ελληνική κυβέρνηση που θέλει να νομοθετήσει για να δώσει λύση σε ένα κρίσιμο πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση έχει διαλέξει την πλευρά των funds»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι:

-Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στα 4 χρόνια της διακυβέρνησής της: το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται πλέον σε 111 δις  ευρώ, κι ενώ «στους ισολογισμούς των τραπεζών εμφανίζονται μεν μειωμένα, λόγω της τιτλοποίησης και της πώλησης τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού, ωστόσο παραμένουν μέσα στην οικονομία, επιβαρύνοντας τη δραστηριότητα και τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

-Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατομμύριο τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.

-Τα funds που πλέον ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα, αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και που η μόνη τους μέριμνα είναι η υλοποίηση γρήγορων πλειστηριασμών, ακόμη και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ. 

-Επίκειται νέα γενιά κόκκινων δανείων δεδομένου ότι το εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς (ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός) το κόστος ζωής σε αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται διαρκώς και επιπλέον υπάρχει η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επεμβαίνει στο πρόβλημα, όχι όμως επειδή αποτυγχάνει αλλά διότι «έχει διαλέξει πλευρά», αυτή των funds, υλοποιεί το δόγμα «ό,τι δεν πληρώνεται κατάσχεται» μέσα από το συνολικό της πλαίσιο, δηλαδή:

· τον Πτωχευτικό Κώδικα του 2020, με τον οποίο καταργήθηκε οριζόντια η προστασία της κύριας κατοικίας, οδηγώντας σε απελευθέρωση των πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.

· τον εξωδικαστικό μηχανισμό στον οποίο δεν προβλέφθηκε καμία δεσμευτικότητα συμμετοχής των πιστωτών, τραπεζών και funds, με αποτέλεσμα να μην ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών.

· το σχέδιο «Ηρακλής», με βάση το οποίο οι μεταβιβάσεις των δανείων από τράπεζες σε funds συνδέθηκαν μ’ ένα νόμο του 2003. Μια ενέργεια δηλαδή που αφενός απαλλάσσει από τη φορολογία τα funds για  κάθε είδους πράξεις τους, αφετέρου δεν υποχρεώνει σε πρόταση ρύθμισης προς τον δανειολήπτη, πριν  από την όποια πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε πως βρισκόμαστε σε σημείο χωρίς επιστροφή,

-όσο η χώρα κυβερνάται από μια κυβέρνηση που έχει στρατηγική την αναδιανομή σε λίγους και ισχυρούς, σε funds και σε ημέτερους μπαταχτσήδες κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες

-όσο η χώρα κυβερνάται από ένα κόμμα που χρωστά 400 εκ. ευρώ, ενώ βουλευτές του όπως ο κ. Πάτσης χτίζουν περιουσίες, υφαρπάζοντας το μόχθο και τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών και υπουργοί του όπως ο κ. Παπαθανάσης «καθαρίζουν» με μόλις 50.000 ευρώ, χρέη ύψους 2 εκατομμυρίων. Και γενικώς, «υπουργοί και στελέχη του απολαμβάνουν χαριστικές ρυθμίσεις, την ώρα που οι τράπεζες πιέζουν και οι εισπρακτικές τρομοκρατούν κάθε οικογενειάρχη που πήρε ένα στεγαστικό και κάθε επιχειρηματία που με κόπο ζωής, προχώρησε σε μια επένδυση για την επιχείρηση του».

Για αυτό, είπε, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής που μετατρέπει τηνερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, σε έναν «αγώνα υπέρ βωμών και εστιών», ώστε «να μπορέσουμε με ασφάλεια και σύνεση να οργανώσουμε την επόμενη μέρα».

Διαβάστε επίσης:

Στα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ήπειρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην οικονομία

Εκλογές 2023: Το πρώτο προεκλογικό σποτ της ΚΝΕ με τίτλο «Αυτοί είμαστε!» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 20:03