search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:59
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: «Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα», σύγκριση, όχι σύγκρουση (Videos)

08.04.2023 10:24
mitsotakis

Στη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου αναφέρθηκε εκ νέου ο πρωθυπουργός στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε για τις εκλογές αυτές ότι δεν είναι η «πρώτη κάλπη», αλλά η «μόνη κάλπη», τονίζοντας ότι «έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019».

Υπογράμμισε, δε, ότι «η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την αναφορά Ακάρ στο μορατόριουμ Παπούλια-Γιλμάζ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η στροφή της τουρκικής πολιτικής πρέπει να έχει και συνέχεια, ενώ τόνισε ότι «υπάρχει σαφέστατη στροφή στην ΕΕ ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας. Δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν η κατάσταση που υπήρχε όταν αναλάβαμε».

Επισήμανε, δε, ότι είναι «καλοδεχούμενη η εκτόνωση της έντασης χωρίς να κάνουμε έκπτωση στις θέσεις και τα δικαιώματα μας. Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία. Θέλουμε λιγότερη ένταση στο Αιγαίο. Πιστεύω ότι αυτή η στροφή είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε ισχυρές συμμαχίες και χαίρομαι που αυτή η πολιτική είχε αποτελέσματα. Η Τουρκία απομονώθηκε τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε πλήρως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τη δήλωσή του ότι «κάποιοι θέλουν νεκρό», λέγοντας ότι «είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν μια αλλεργία να αναγνωρίσουν στην αστυνομία τον ρόλο που έχει». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αστυνομικοί «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί», ωστόσο, προσέθεσε ότι «υπάρχει στην πατρίδα μας ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, στα πανεπιστήμια, οι μπαχαλάκηδες. Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα. Αλλά η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να στοχοποιείται».

Επίσης, απέρριψε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. «Νόμος ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του ελληνικού δημοσίο, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «ψέματα μετά μουσικής», όσον αφορά στη συναυλία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τονίζοντας ότι, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση προχώρησε σε ρυθμίσεις για ζητήματα διαχείρισης του νερού και αποτροπής της σπατάλης του.

Στα της οικονομίας και ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα το ελληνικό αξιόχρεο να πετύχει την επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί κάτι τέτοιο μάλλον δύσκολο, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις (σ.σ. από τους οίκους αξιολόγησης). Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση ΝΔ, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αυξήσει τις επενδυτικές δυνατότητες, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού.

Όσον αφορά στο «βραχνά» της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας προκειμένου να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος, και ότι ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το “Καλάθι του νοικοκυριού” που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει», είπε, προσθέτοντας ο market pass ήταν μια στήριξη για το σούπερ μάρκετ. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, εκτίμησε ότι η λύση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές.

Με δεδομένη την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση των μισθών, ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την επαναφορά των τριετιών, ζήτημα για το οποίο υπενθύμισε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Όσον αφορά, δε, στον κατώτατο μισθό, αν και είπε ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα».

Όσον αφορά στους συνταξιούχους, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι με τις παρεμβάσεις της στον ΕΦΚΑ η κυβέρνηση κατόρθωσε πλέον οι συντάξεις να εκδίδονται εντός διμήνου, ενώ για την προσωπική διαφορά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους που δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι που να “σβήσει” από τις αυξήσεις η προσωπική διαφορά, θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους». Επίσης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να μην πληρώνουν φάρμακα.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της προστασίας της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκόλυνε τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πώληση των δανείων στα funds, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας της, έχουμε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό που αρχίζει και τρέχει, με κούρεμα οφειλών. Αναβιώνουν οι 120 δόσεις και διευκολύνσεις για όσους δημιούργησαν χρέος την περίοδο της πανδημίας» και τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να διευκολύνει τους πολίτες, αλλά όχι να αναβιώσει το πρόβλημα του «δεν πληρώνω» και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Επιστρέφοντας στα πιο «hardcore» πολιτικά θέματα, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους και επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, κάλεσε με ιδιαίτερα δηκτικό ύφος τους Ευρωπαίους αξιωματούχους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, για να καταλάβουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της.

Όσον αφορά στη συμπληρωματική τροπολογία για την αποτροπή να συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα του καταδικασθέντος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο» ώστε να μην εγκρίνει ο Άρειος Πάγος το κόμμα αυτό, ανεξαρτήτως του ποιος παίζει τον ρόλο του «μπροστινού» και σημείωσε για την αντιπολίτευση ότι «αυτοί που γκρινιάζουν να έρθουν να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία στη Βουλή και από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα περνά στον έλεγχο της Δικαιοσύνης».

Σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μάθουμε την αλήθεια και δεν θα υπάρξει απολύτως καμία συγκάλυψη και ότι την αλήθεια θα τη μάθουμε από τη Δικαιοσύνη. «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και από τις πιο δύσκολες μέρες της ζωής μου», είπε για το δυστύχημα. «Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, μπορώ να εξασφαλίσω ότι η σύμβαση θα εφαρμοστεί. Αυτό το οποίο έγινε θα είναι μία αφορμή να συγκρουστούμε πιο τολμηρά με εστίες αναχρονισμού και ωχαδερφισμού που υπάρχουν στο Δημόσιο», μιλώντας και πάλι για αξιολόγηση παντού.

Ο Κ. Μητσοτάκης εκτόξευσε αρκετές φορές «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας, για παράδειγμα ότι το οικονομικό πρόγραμμά του είναι ανεφάρμοστο και ότι κοστολογείται στα 45 δισ. ευρώ, αλλά και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα», αν και υπογράμμισε ότι προεκλογικά δεν επιθυμεί τη σύγκρουση αλλά τη σύγκριση, τι έκανε η κυβέρνησή του και τι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι «είμασταν συνεπείς και οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν πάλι. Αναρωτίεμαι αν ο κ. Τσίπρας μπορεί να πει το ίδιο».

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Πρόβλημα οι νέοι για τη ΝΔ

Οικονόμου: Η πορεία της Πατρών – Πύργου αρκεί για να βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους

Τσίπρας από Πύργο: Ήττα Μητσοτάκη σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31