search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:32
MENU CLOSE

Το θαύμα της γλώσσας

16.04.2023 06:00
pasxa-lampada-new

Παρακολουθώ από το κρεβάτι του πόνου, κλινήρης και σε ακινησία, το φετινό Πάσχα. Στις οθόνες αιωρούνται κρεμασμένα σφακτά, λερωμένες με αίμα, ποδιές μουστακαλήδων κρεοπωλών, νοικοκυρές κάνουν δηλώσεις οικονομοτεχνικού χαρακτήρα, ένα ανθρωπομάνι σε έξαψη…

Όλο αυτό το ασυνάρτητο σκηνικό συμπληρώνεται από στριμωγμένους μέσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία, αεροπλάνα και βαπόρια, έμπλεους μεταφυσικής αγωνίας εκδρομείς να δημιουργούν μιαν αφύσικη αισθητική συμφόρηση στις στεριές, στους ουρανούς και στις θάλασσες.

Μια βουερή, φασαριόζικη μάζα που ξεχύνεται αλαφιασμένη προκειμένου να βιώσει το μυστήριο του θανάτου και της Αναστάσεως. Ορδές αχαλίνωτων αγριορωμιών εισβάλλουν στους γενέθλιους τόπους ή στους «δημοφιλείς προορισμούς» και τις εκκλησίες για να ζήσουν το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ασθμαίνοντας φτάνουν στα σπίτια ή στα καταλύματα οι …αγίες οικογένειες, τσακωμένες ήδη από τη διαδρομή, ετοιμοπόλεμες, και ποζάρουν με πλατιά χαμόγελα, ευτυχείς μπροστά στις ψησταριές με τα κοψίδια και τις φρικιαστικές σούβλες συνοδεία κλαρίνων και βεγγαλικών – ένα συνονθύλευμα ασχήμιας, υποκρισίας και κενότητας ανθρώπων θανάσιμα όμοιων, που τους ενώνει η κοινή πεποίθηση ότι είναι κάποιοι άλλοι και όχι οι αποκρουστικοί εαυτοί τους.

Κι όμως, όλος αυτός ο χυλός της ασχήμιας, του ψέματος και της χαώδους κενότητας, θα ψελλίσει αμήχανα «τον Νυμφώνα σου βλέπω», «τον Νυμφίον αδελφοί αγαπήσωμεν», το τροπάριο της ποιήτριας Κασσιανής, το «Αι γενεαί πάσαι», το «Αναστάσεως ημέρα» του Δαμασκηνού… 

Μέσα του θα σκιρτήσει ένας κρυφός παφλασμός, μια περίτεχνη ζωή θα ζωντανέψει με λέξεις αγγέλων και θείες φράσεις που τις νοιώθουν δίχως να τις πολυκαταλαβαίνουν, που τους ενώνουν με μνήμες οικουμενικές:

 «Ο εν ύδασι την γην κρεμάσας», «Ό ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς ως ανείδεος νεκρός καταφαίνεται, ό την φύσιν  ωραΐσας του παντός».

Είναι η γλώσσα μας που έρχεται καταυγάζουσα από τα βάθη των αιώνων, ολοζώντανη, νέα και σφριγηλή, για να ενσαρκωθεί σ’ ένα βλέμμα διαφορετικό, μια χειρονομία απρόσμενη, μια πράξη που εκπλήσσει κυρίως εμάς τους ίδιους – σα να ζουμε ένα θαύμα μυστικό της προσωπικής μας ιστορίας παίρνοντας αίφνης νόημα ο κόσμος γύρω μας…

Και του χρόνου!

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Συναγερμός στην αστυνομία από εμπρηστική επίθεση σε σπίτι επιχειρηματία- Αναζητείται ο δράστης

Καιρός: Με βροχές και καταιγίδες «το ψήσιμο του οβελία» – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν (Video)

Άγιο Φως: Παραδόθηκε στην ελληνική αποστολή – Πότε θα φτάσει στην Αθήνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 09:32