search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:09
MENU CLOSE

Αμφίπολη: Ανοίγει για το κοινό ο τύμβος Καστά – Δείτε το εσωτερικό του (Video)

19.04.2023 11:49
tymbos new

Επισκέψιμο είναι εδώ και μία εβδομάδα, για ειδικές ομάδες κοινού, το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης.

Σημειώνεται ότι πέχουν περάσει εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη.

Ωστόσο δεν θα μπορύν σε πρώτη φάση τουλάχιστον να το επισκέπτονται όλοι. Επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης της περιφερειακής ενότητας Σερρών, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε ατόμων, συνοδεία ενός φύλακα ή αρχαιολόγου, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.

Οι επισκέψεις θα διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας και θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έως και τις αρχές Ιουνίου, οπότε και θα διακοπούν προσωρινά, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά.

Πάντως, το ταφικό μνημείο θα αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό το 2027, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου. Στην παρούσα φάση, η είσοδος γίνεται κατόπιν ραντεβού και χωρίς εισιτήριο.

Αυτοί οι πρώτοι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα.

Τι έχει γίνει έως τώρα στον Τύμβο Καστά

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι στιγμής στον Τύμβο Καστά έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, στον βαθμό που μπορούν να ολοκληρωθούν τέτοιου είδους εργασίες στο εσωτερικό του μνημείου, ενώ στη φάση δημοπράτησης και ανάδειξης αναδόχου βρίσκεται το έργο εγκατάστασης στεγάστρου και υποχρεωτικής ελάφρυνσης των εσωτερικών ικριωμάτων. 

Η Διεύθυνση Συντήρησης, εκτός από την κατά χώραν εργασίες, έχει αναλάβει τη μελέτη του γλυπτού διακόσμου και των θραυσμάτων, τα οποία αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια της ανασκαφής από το 2012 έως το 2014.

Στο πλαίσιο των μελετών ανάδειξης του μνημείου προβλέπονται και υποδομές υποδοχής και εξυπηρέτησης για τους επισκέπτες, όπως εκθεσιακή υποδομή και αναψυκτήριο, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, καθώς το μνημείο δεν μπορεί να δεχθεί συνεχή ροή επισκεπτών και η επίσκεψή του θα γίνεται πάντοτε οργανωμένα από μικρές ομάδες έως πέντε ατόμων, οπότε θα απαιτείται χρόνος αναμονής.

Διαβάστε επίσης

Ο Καμπούρης μήνυσε ξανά τον Πέτρο Τατσόπουλο – «Μέγας υβριστής της Ορθοδοξίας, να διωχθεί με τον αντιρατσιστικό» (video)

Πάρος: Νεκρός 26χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι – Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Γλυφάδα: Χτύπησαν και λήστεψαν 23χρονο στη μέση του δρόμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:00