search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:55
MENU CLOSE

Κομισιόν: Αυστηρό μήνυμα για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ΑΔΑΕ

26.04.2023 15:55
rammos-new

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ σε έναν ασυνήθιστα αυστηρό τόνο, στέλνει μήνυμα υπέρ της διαφύλαξης της Ανεξαρτησίας τόσο της ΑΔΑΕ όσο και κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Την ίδια ώρα έντονο είναι το παρασκήνιο στην Ανεξάρτητη Αρχή, στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση διαρρέει την ενόχλησή της για την Ολομέλεια η ο οποία συγκλήθηκε σήμερα Τετάρτη και κατά την οποία επρόκειτο να συζητηθεί η κλήση σε απολογία του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να παρέχει εξηγήσεις προς την Αρχή σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Προειδοποιήσεις από Κομισιόν

Ο Επίτροπος Ρέυντερς απευθύνει προς την Αθήνα μια έμμεση αλλά καθαρή προειδοποίηση καθώς αναφέρεται στη δυνατότητα της Κομισιόν να «λάβει μέτρα επιβολής χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών επί παραβάσει», στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί τελικά από το κράτος-μέλος – εν προκειμένω την Ελλάδα – το δίκαιο της ΕΕ.

Στην απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, Κώστα Αρβανίτη, ο Βέλγος Επίτροπος επισημαίνει με έμφαση πως  «ορισμένες ανεξάρτητες αρχές στα κράτη μέλη έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό», ενώ στη συνέχεια περιγράφει αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας της ΑΔΑΕ. Από το πλαίσιο αυτό προκύπτει ξεκάθαρα η απευθείας σύνδεσή της σύστασης και της λειτουργίας της αρχής με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες του Ενωσιακού Δικαίου.

Με σαφήνεια και αυστηρότητα που δεν συνηθίζεται σε αντίστοιχες απαντήσεις Επιτρόπων σε ερωτήσεις μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Ρέυντερς επιλέγει μέσω της απάντησης προς στον Ευρωβουλευτή να απευθύνει ένα μήνυμα ενόχλησης προς την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και μια βαρύνουσας σημασίας έμμεση προειδοποίηση ακόμη και για ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της χώρας μας.

Απόσυρση του θέματος της ΕΥΠ;

Για απόσυρση του θέματος της ΕΥΠ και αφαίρεσή του από την ατζέντα, κάνουν λόγο πληροφορίες, καθώς κάποια μέλη του Δ.Σ. της Αρχής φέρεται να ενοχλήθηκαν και να έκαναν λόγο για ευθεία πολιτική παρέμβαση σε προεκλογική περίοδο.

Ωστόσο, με μια ανακοίνωση, ο επικεφαλής της Αρχής Χρήστος Ράμμος διαμηνύει πως «συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία και σε συνέχεια διαδικασιών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζει να ασκεί κανονικά και απερίσπαστη τις αρμοδιότητές της για όλα τα εκκρεμή ενώπιόν της ζητήματα χωρίς εξαίρεση.

Εκ της Ολομελείας της ΑΔΑΕ
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Ράμμος

Η εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA -που διερευνά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης-, Σόφι ιντ Βελντ, εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για τις πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχεται ο κ. Ράμμος.

Διαβάστε επίσης:

Γεραπετρίτης: Μηνύσεις σε Εμφιετζόγλου και Ακρίτα για τη 12χρονη από τον Κολωνό

Εκλογές 2023 – Βαρουφάκης: Ένα τεράστιο «όχι» στην πρόταση Τσίπρα για ανοχή

Εκλογές 2023 – Τσίπρας: «Να πάνε οι νέοι μαζικά στην κάλπη, δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:55