search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:55
MENU CLOSE

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Οργή για Μητσοτάκη λόγω… fake news

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2279
27/04/2023
27.04.2023 06:00
ANDROULAKES_EKLOGES
Eurokinissi

Έξαλλοι είναι στο ΠΑΣΟΚ με τις τελευταίες επιθέσεις που δέχονται από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιθέσεις οι οποίες, όπως λένε πολλές φορές, είναι ακόμα και προσωπικές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτό που έχει εκνευρίσει πολύ τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες του είναι τα fake news του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για συγκυβέρνηση με συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στην αποκαλούμενη από κυβερνητικά χείλη «κυβέρνηση των ηττημένων».

«Ακατανόητα ψέματα»

Τον Άκη Σκέρτσο βλέπουν ως εμπνευστή της «γαλάζιας» ρητορικής περί συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μία συγκυβέρνηση η οποία θα έχει μέσα και το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη. «Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας να επενδύσει στο 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιφέρεται ως σκιάχτρο από τη “γαλάζια” παράταξη προς άγραν ψήφων γίνεται κατανοητή, ωστόσο τα χτυπήματα κατά του ΠΑΣΟΚ ύστερα από τόσες διαψεύσεις δεν έχουν πολιτικά οφέλη» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη.

«Όταν λες ένα ψέμα, διαψεύδεται και συνεχίζεις να το λες, αυτό λέγεται μυθομανία» συμπληρώνουν στενοί συνεργάτες του Ανδρουλάκη, ο οποίος, σε πρόσφατη περιοδεία του, απένειμε στον Μητσοτάκη «Όσκαρ μυθοπλασίας». Το ΠΑΣΟΚ – όπως υποστηρίζουν – είναι το πρώτο κόμμα που παίζει με ανοιχτά χαρτιά από την πρώτη μέρα της προεκλογικής περιόδου και έχει κάνει σαφές πως θέλει να δώσει τέλος στο «δίπολο της τοξικότητας».

Όσο για τα «προσωπικά προβλήματα που μπορεί να έχει ο Ανδρουλάκης με τον Μητσοτάκη», όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ., και την κριτική που δέχεται πως «κρύβεται», ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απαντά: «Καταλαβαίνω τον πανικό του κ. Μητσοτάκη. Καταλαβαίνω ότι δεν βλέπει τις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι κρύβομαι. Στόχος μου είναι αυτή η παράταξη να γίνει το σπίτι κάθε δημοκράτη και προοδευτικού Έλληνα. Για να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι ενός ψευδοδιλήμματος μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα, ως απάντηση στην επίθεση που κάνει κατά του ΠΑΣΟΚ, θα γίνει προσπάθεια αποδόμησης του «κεντρώου – φιλελεύθερου» προφίλ με τα εξής ερωτήματα;

● Είναι φιλελεύθερος ένας πρωθυπουργός που έχει στα κρίσιμα υπουργεία διακυβέρνησής του όλα τα «ορφανά» του Καρατζαφέρη;

● Είναι φιλελεύθερος ένας πρωθυπουργός ο οποίος απαγόρευσε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πριν από μερικές εβδομάδες να συναντηθούν με τους υπουργούς του;

● Είναι φιλελεύθερος ένας πρωθυπουργός που ευθύνεται για το σκάνδαλο του παρακράτους των υποκλοπών και που έφτασε στο σημείο, για να το δικαιολογήσει, να εμφανίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη ως πράκτορα ξένων δυνάμεων;

 Άγχος για τις δημοσκοπήσεις

Όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές δεν μπορεί να μην υπάρχει και η αγωνία για τις δημοσκοπήσεις καθώς τα μηνύματα που λαμβάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ανάμεικτα. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πάρει ένα ποσοστό γύρω στο 12%, να αυξήσει δηλαδή τις δυνάμεις του κατά 50% όπως είχε εξηγήσει «το Ποντίκι» σε προηγούμενο δημοσίευμα.

Όμως οι τελευταίες έρευνες δείχνουν πως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί και το βασικό πρόβλημα – όπως πολλάκις έχει σημειωθεί – είναι σταθερά η Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλη απόσταση από τα ποσοστά που συγκεντρώνει στην περιφέρεια της χώρας, καθώς σε όλες τις μετρήσεις όλους τους τελευταίους μήνες δεν συγκεντρώνει το πολυπόθητο διψήφιο.

Γι’ αυτό στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας ο Ανδρουλάκης θα επικεντρωθεί στην Αττική. Σκοπός να σταλεί το μήνυμα πως «Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ βλάπτουν την Ελλάδα», γι’ αυτό και αποτελεί εναλλακτική επιλογή το ΠΑΣΟΚ. Όπως επισημαίνουν στελέχη, «η απόσταση που χωρίζει την περιφέρεια από την Αττική φαίνεται και από την εικόνα των μαζώξεων οι οποίες γίνονται στις συγκεντρώσεις – ομιλίες του Ανδρουλάκη».

Κλίνατε επ’ αριστερά

Προς το τέλος του προεκλογικού μαραθωνίου δεν είναι λίγα τα στελέχη που ζητούν από την ηγεσία του κόμματος να κάνει μία… πιο αριστερή στροφή. Ο Ανδρουλάκης δέχεται εισηγήσεις για στρατηγική που θα κλίνει προς μία κατεύθυνση η οποία θα έχει λαϊκότητα χωρίς να λαϊκίζει, με το μέτωπο στραμμένο κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη.

Τα ίδια στελέχη – τα οποία δεν προέρχονται μόνο από την πλευρά Παπανδρέου – τονίζουν πως είναι ευκαιρία τώρα για το ΠΑΣΟΚ «να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του προοδευτικού πολίτη ο οποίος μπορεί να πορευτεί μαζί μας. Να αναζωπυρώσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων της δημοκρατικής παράταξης». Θεωρούν ότι όσο πολώνεται το κλίμα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί ζημιωμένο από τη στρατηγική του «συνεχούς διμέτωπου» που έχει διαλέξει ο Ανδρουλάκης.

Στο ερώτημα για το πολιτικό μήνυμα με το οποίο θα μπορούσε να γίνει η πολιτική διαφοροποίηση σαφής απαντούν: «όχι σε κυβέρνηση που δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία και που θα συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Παράλληλα βλέπουν πως η Ν.Δ. μπορεί να ανακτήσει όλες τις δυνάμεις που έχασε μετά την τραγωδία των Τεμπών. Ωστόσο είναι ξεκάθαροι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θολώσει το μήνυμα της πολιτικής αυτονομίας, των προγραμματικών συγκλίσεων ή του άλλου προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

 Η Χρονοπούλου αποφασίζει για το Επικρατείας 

Στην υπόθεση της Ελένης Χρονοπούλου από το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν πως το θέμα πλέον το χειρίζεται η βελγική Δικαιοσύνη. Όσον αφορά όμως την υποψηφιότητά της στο ψηφοδέλτιο επικρατείας – στη θέση των αποδήμων – ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει κάποιου είδους αλλαγή, παρά μόνο σε περίπτωση που το ζητήσει η ίδια για προσωπικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρονοπούλου, πολύ καιρό πριν αποκαλυφθεί η καταγγελία της εναντίον του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό, προοριζόταν για τη δεύτερη – δηλαδή εκλόγιμη – θέση στο Επικρατείας.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Marc: Στις 6 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Στον Άρειο Πάγο ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος για το ΕΑΝ

Ντογιάκος: Όποτε θέλω θα εκφράζομαι – Αν ήξερα για έλεγχο της ΑΔΑΕ θα τον εμπόδιζα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 12:55