search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 03:33
MENU CLOSE

ChatGPT: Απαντά στις ερωτήσεις των ασθενών καλύτερα από τους… γιατρούς αποκαλύπτει νέα μελέτη  

28.04.2023 21:44
al

Το AI μπορεί να μην αντικαταστήσει το γιατρό σας σύντομα, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι να απαντά στα email του και να γίνει ένα πολυτιμο εργαλείο στα χέρια του, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Internal Medicine».

Όπως διαπιστώθηκε το ChatGPT παρείχε καλύτερες απαντήσεις από τους γιατρούς…τέσσερις στις πέντε φορές. Μια ομάδα επαγγελματιών υγειονομικών που αξιολόγησε τις απαντήσεις, προτίμησε την ανταπόκριση της τεχνητής νοημοσύνης στο… 79% των περιπτώσεων.

Το ChatGPT δεν παρείχε μόνο απαντήσεις υψηλότερης ποιότητας, αλλά η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήταν επίσης πιο…ενσυναισθητική. Είναι ένα εύρημα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης.

Η μελέτη, που έγινε με επικεφαλής το Ινστιτούτο Qualcomm του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, συνέκρινε γραπτές απαντήσεις από γιατρούς και απαντήσεις από το ChatGPT σε πραγματικές ερωτήσεις υγείας που τέθηκαν στο φόρουμ AskDocs της ιστοσελίδας Reddit.

Οι απαντήσεις καλής ή πολύ καλής ποιότητας ήταν 3,6 φορές υψηλότερες για το ChatGPT από ό,τι για τους γιατρούς και οι απαντήσεις με ενσυναίσθηση ήταν 9,8 φορές υψηλότερες για το ChatGPT από ό,τι για τους γιατρούς.

«Οι ευκαιρίες για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης με την τεχνητή νοημοσύνη είναι τεράστιες», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Τζον ‘Αγιερς, αναπληρωτής επικεφαλής Καινοτομίας στο Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών και Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Ο ίδιος προσθέτει ότι «η περίθαλψη με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι το μέλλον της Ιατρικής». 

«Αν και η μελέτη έφερε το ChatGPT αντιμέτωπο με τους… γιατρούς, η τελική λύση δεν είναι να πετάξουμε τον γιατρό έξω», λέει χαρακτηριστικά ο ‘Ανταμ Πόλιακ, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Κολέγιο του Μπριν Μαρ στην Πενσυλβάνια και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αντίθετα, ένας γιατρός που αξιοποιεί το ChatGPT είναι η απάντηση για καλύτερη φροντίδα με ενσυναίσθηση».

Ο Έρικ Λέας, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης της Ανθρώπινης Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, περιγράφει ότι «η πανδημία Covid-19 επιτάχυνε την υιοθέτηση της εικονικής υγειονομικής περίθαλψης. Ενώ αυτό διευκόλυνε την πρόσβαση στην περίθαλψη για τους ασθενείς, οι γιατροί επιβαρύνονται από έναν καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων ασθενών που ζητούν ιατρικές συμβουλές, τα οποία έχουν συμβάλει σε επίπεδα ρεκόρ ιατρικής εξουθένωσης».

«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να εκπαιδεύσουμε τους γιατρούς στην επικοινωνία με επίκεντρο τον ασθενή, να εξαλείψουμε τις ανισότητες στην υγεία που υφίστανται οι μειονοτικοί πληθυσμοί, οι οποίοι συχνά αναζητούν υγειονομική περίθαλψη μέσω μηνυμάτων, να δημιουργήσουμε νέα συστήματα ιατρικής ασφάλειας και να βοηθήσουμε τους γιατρούς παρέχοντας ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη περίθαλψη», συμπληρώνει ο Μαρκ Ντρέντζε, αναπληρωτής καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, αν όχι εκπληκτικά, και σίγουρα θα ωθήσουν σε περαιτέρω έρευνα», δήλωσε ο Steven Lin, MD, εκτελεστικός διευθυντής της Ομάδας Εφαρμοσμένης Έρευνας AI του Stanford Healthcare. Ο ίδιος ωστόσο θέλησε να εξηγήσει ότι οι συνομιλίες στο Reddit δεν αντικατοπτρίζουν την τυπική σχέση γιατρού-ασθενούς σε κλινικό περιβάλλον και οι γιατροί χωρίς θεραπευτική σχέση με έναν ασθενή δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να είναι ενσυναισθητικοί ή εξατομικευμένοι στις απαντήσεις τους. Τα αποτελέσματα μπορεί επίσης να είναι ασύμμετρα επειδή η μεθοδολογία ως προς την αξιολόγηση της ποιότητας και της ενσυναίσθησης ήταν απλοϊκή, μεταξύ άλλων προειδοποιήσεων.

Ωστόσο, ο Lin δήλωσε ότι η μελέτη είναι ενθαρρυντική και υπογραμμίζει την τεράστια ευκαιρία που δημιουργούν τα chatbots για τη δημόσια υγεία.

Κι όμως το ChatGPT κάνει λάθη

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να εμπιστευτούμε τις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις, κάνει λάθη…. Σε άλλη μελέτη, που έγινε πρόσφατα οι ερευνητές ζήτησαν από το ChatGPT να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις για 21 από τις 25 ερωτήσεις. Αλλά το ChatGPT έκανε μερικά σοβαρά λάθη, όπως το να συστήσει ασκήσεις με βάρη σε ασθενείς με καρδιοπάθειες, γεγονός που μπορεί να μην είναι ασφαλές…

«Δεν λέμε ότι πρέπει απλώς να γυρίσουμε τον διακόπτη και να το εφαρμόσουμε. Πρέπει να να κάνουμε τις μελέτες πρώτης φάσης, να αξιολογήσουμε τα οφέλη και να ανακαλύψουμε και να μετριάσουμε τις πιθανές βλάβες». Ayers είπε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καθυστερήσουμε την εφαρμογή για χρόνια. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση και την επόμενη απαιτούμενη μελέτη μέσα σε λίγους μήνες».

AΠΕ – ΜΠΕ και gizmodo

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31