search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:24
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Η «ανατομία» του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ

29.04.2023 06:00
EPIKRATEIAS_ND
Eurokinissi

Αν και τελικά οι πληροφορίες περί «ονόματος έκπληξη» στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ δεν επιβεβαιώθηκαν, εντούτοις, τα 15 πρόσωπα που το συνθέτουν σαφώς και δίνουν την «κατεύθυνση» που ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει στο κόμμα, στο δρόμο προς την κάλπη της 21ης Μαΐου.

Κατ’ αρχάς, τα πέντε από τα έξι πρόσωπα που βρίσκονται στις αποκαλούμενες εκλόγιμες θέσεις (με σειρά κατάταξης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Θόδωρος Σκυλακάκης, Χρήστος Στυλιανίδης, Ιωάννα Λυτρίβη και Γιώργος Σταμάτης) είτε είναι μέλη, είτε σχετίζονται με την κυβέρνηση και μόνο η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου προέρχεται από το χώρο της κοινωνίας των πολιτών, με την ευρύτερη έννοια.

Σε δεύτερο επίπεδο, το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπογραμμίσει παρουσιάζοντας τον κάθε υποψήφιο, είναι η έμφαση στον απόδημο ελληνισμό και την ομογένεια, εκπρόσωποι των οποίων, εκτός από το Χρήστο Στυλιανίδη είναι και ο δικηγόρος εκ Βρυξελλών, Νίκος Κορογιαννάκης, αλλά και η Μαρία Διοΐλη-Διαμαντοπούλου, η οποία εκτός από μέλος της ΝΔ στη Γαλλία είναι και εκπαιδευτικός στο Παρίσι. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει σχετικό νόμο, ώστε οι Έλληνες της διασποράς να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους.

Σε τρίτο επίπεδο, οι γυναίκες πλειοψηφούν ελαφρά των ανδρών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ (οκτώ έναντι επτά), καθώς ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκρούσει τις κριτικές που είχε δεχθεί στο παρελθόν, κυρίως περί την… μίνιμαλ συμμετοχή γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης, οι εκλόγιμες θέσεις είναι μοιρασμένες (τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες).

Από εκεί και πέρα, η παρουσία του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Καρανικόλα (σε μη εκλόγιμη θέση) στο Επικρατείας της ΝΔ, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμβολίζει το «άνοιγμα» του κόμματος σε άλλους πολιτικούς χώρους και σε ανθρώπους με τους οποίους υπάρχουν σημεία πολιτικής σύγκλισης. Βέβαια, ο Σ. Καρανικόλας αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση, π.χ. με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ή τη Λίνα Μενδώνη, οι οποίοι διεγράφησαν από το κόμμα όταν ανέλαβαν υπουργικούς θώκους στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

Επίσης, η παρουσία του παραιτηθέντος  μόλις ανακοινώθηκε η συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ- πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου είχε επίσης συμβολικό χαρακτήρα (είναι όγδοος και δύσκολα θα εκλεγεί), καθώς το ίδρυμα έγινε «θέατρο» σκληρής κόντρας με φοιτητές και με τον ΣΥΡΙΖΑ, γεννώντας το σύνθημα «εμείς είμαστε με τις βιβλιοθήκες, εσείς με τα μπάχαλα και τις καταλήψεις» που επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

 Ο κ. Μητσοτάκης πριν την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας, επισήμανε ότι μέσα από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου θέλησε «να επιβραβεύσω γυναίκες και άντρες που έχουν πραγματικά διακριθεί για τη δουλειά τους και όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα τα οποία κομίζουν στην πολιτική σκηνή υψηλά επίπεδα αναγνωρισιμότητας», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «για πολλά πρόσωπα, σχεδόν για όλους, θα πρέπει να τους γκουγκλάρετε για να αναζητήσετε τι πραγματικά έχουν κάνει. Αλλά έτσι ήθελα να είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Μένει να φανεί αν το… γκουγκλάρισμα θα φέρει και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Κοντός ψαλμός, αλληλούια.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Αν συνεχιστεί η πολιτική Μητσοτάκη για 4 χρόνια ακόμη δε θα υπάρχει μεσαία τάξη στη χώρα

Γιώργος Γεραπετρίτης: Η ΝΔ θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη

Τσίπρας: Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ήδη από φέτος με προοδευτική κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:14