search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:33
MENU CLOSE

Οργισμένοι οι υγειονομικοί με την εγκύκλιο Γκάγκα για τις εφημερίες

02.05.2023 20:01
Mina Gaga_new

Με εξώδικο κατά της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Mίνας Γκάγκα, απαντούν οι γιατροί που καλούνται με απόφασή της να εφημερεύουν ακόμη και σε περιστατικά που δεν είναι της ειδικότητάς τους. Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας.

Όπως εξηγούν πρόκειται για «μία άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική απόφαση» καλώντας την κ. Γκάγκα «να την αναιρέσει».

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με εγκύκλιό της προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ζητά από όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να εφημερεύουν στον Τομέα που ανήκουν, όταν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα περιστατικά ανεξάρτητα εάν είναι της ειδικότητάς τους ή όχι.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου την ΕΙΝΑΠ, πρόεδρος της οποίας είναι η Ματίνα Παγώνη, απέστειλαν εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα ζητώντας να αποσύρει την εγκύκλιο. Παράλληλα, επιφυλάσσονται και για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Ειδικότερα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΙΝΑΠ: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις 28/04/23 έλαβε εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μ. Γκάγκα, άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ.

Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών».

Επίσης, η ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην αποδέχονται να κάνουν εφημερία και αρνούνται τα σχετικά προγράμματα. «Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας».

Παράλληλα, καλούν και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφαση, καθώς όπως αναφέρουν: «διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποφάσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα ξεσηκώνουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Πιο χαρακτηριστική η περίπτωση του νόμου Γκάγκα που καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών στο ΕΣΥ, δίνοντας τη δυνατότητα για ιδιωτικά ιατρεία, ενώ εισαγάγει και τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. 

Αντιδρώντας στην εγκύκλιο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου έγραψε νωρίτερα σε tweet του: «Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει αυτό της Γκάγκα να κοιτάει το πονεμένο αυτί ο γυναικολόγος θα είναι μόνο για τους κοινούς πολίτες. Για τους μητσοτάκηδες, τους τσάτσους μητσοτάκηδων, τους VIPs και τους μητροπολίτες θα γκρεμοτσακίζεται αμέσως ο αρχιΚαθηγητάς της κατάλληλης ειδικότητας».

Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Παπανικολάου υπογράμμισε: «Στην ΟΕΝΓΕ πρότεινα εκτός των άλλων αμέσως μήνυση για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ενάντια σε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα εφαρμόσει την “εφημερία τομέα” της Γκάγκα. Από εισαγγελία Αρείου Πάγου ακόμα περιμένουμε από πρόπερσι, για να δούμε τώρα τι θα κάνουν οι άλλοι εισαγγελείς».

Στα….κάγκελα και η ΟΕΝΓΕ κατά της Γκάγκα

Όπως τονίζει από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με την εγκύκλιο η κ. Γκάγκα αντί να «πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (..) επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα».

Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ακόμα ότι η «εφημερία τομέα» εκθέτει την υγεία των  ασθενών  σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω. Προσθέτει δε ότι «αυτό το καθεστώς (για την καθιέρωση του οποίου η κ. Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών) θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα  της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων».

Υπογραμμίζει δε ότι «δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων.

«Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι νοσοκομειακοί γιατροί.

ΠΟΕΔΗΝ: «Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ»

Τέλος, από την πλευρά της, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), Μιχάλης Γιαννάκος κατήγγειλε ότι «στο Υπουργείο Υγείας επιμένουν να παρακολουθούν ως θεατές τις παραιτήσεις γιατρών τη μία μετά την άλλη, να κάνουν προκηρύξεις γιατρών που ξέρουν ότι θα βγουν άγονες, να καλούν ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και υψηλότερες αμοιβές από τους γιατρούς του ΕΣΥ και να μην ανταποκρίνονται».

«Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πώς εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Πίσω ολοταχώς» πρόσθεσε ο κ. Γιαννάκος.

Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο που αφορά στην εφημέρευση τομέων νοσοκομείων και κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών προχώρησε το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι «δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία».

Σημειώνει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο, γνωμοδότησε ως εξής: Όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί, να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Τονίζεται ότι «η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού π.χ. παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.

Επίσης,  εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Τέλος, η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας». 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Προσεχώς οι πρώτες αγωγές για τις επιπτώσεις των εμβολίων

Καρδιακή ανεπάρκεια: «Μάστιγα» και στην Ελλάδα – Ποια τα συμπτώματα

Απώλεια βάρους: Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 15:33