search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 02:30
MENU CLOSE

Ελευθερία του Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα – Η έκθεση των RSF

03.05.2023 09:07
kameres_maximou

Προβληματισμό προκαλεί ξανά η θέση της Ελλάδας στη φετινή κατάταξη για τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, στην έκθεση που δημοσιεύουν οι RSF.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη θέση 107 (από 108 πέρυσι), παραμένοντας για μία ακόμη φορά στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με διαφορά 24 θέσεων από το αμέσως προηγούμενο κράτος-μέλος της ΕΕ, τη Μάλτα, που βρίσκεται στην 84η θέση.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει 55,2 βαθμούς, ενώ πέρσι είχε συγκεντρώσει 55,52. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η οριακή άνοδος της χώρας μας οφείλεται στην πτώση άλλων χωρών, όπως το Τσαντ.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 55η θέση ενω η Γερμανία βρίσκεται στην 21η, η Γαλλία στην 24η, η Βρετανία στην 26η, το Βέλγιο στην 31η και Βόρεια Μακεδονία στην 38η. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν φέτος τη θέση 45.

Η πρώτη δεκάδα

Νορβηγία
Ιρλανδία
Δανία
Σουηδία
Φινλανδία
Ολλανδία
Λιθουανία
Εσθονία
Πορτογαλία
Ανατολικό Τιμόρ

Κοντά στη θέση της Ελλάδας βρίσκονται: η Σενεγάλη (104), το Κατάρ (105), η Ταϊλάνδη (106), η Ινδονησία (108), το Τσαντ (109) και το Περού (110).

Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται στις θέσεις 164 και 165 αντίστοιχα, ενώ η τελευταία τετράδα αποτελείται από το Ιράν στη θέση 177, το Βιετνάμ στη θέση 178, την Κίνα στη θέση 179 και τη Βόρεια Κορέα στη θέση 180.

«Κόλαφος» για τις υποκλοπές

Στην έκθεσή τους οι RSF υπογραμμίζουν ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές οπισθοδρομήσεις μεταξύ 2021 και 2023 ενώ γίνονται αναφορές στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στις αποκαλύψεις ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε δημοσιογράφους, στις πρακτικές των αγωγών SLAPPs αλλά και τη δολοφονία Καραϊβάζ καθώς η λίστα καταρτίστηκε πριν τις συλλήψεις.

«Αρκετές χώρες έχουν περιορίσει τη δημοσιογραφική εργασία με το πρόσχημα της “εθνικής ασφάλειας”. Στην Ελλάδα (107η), η κατασκοπεία δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και μέσω του spyware Predator αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ στον δείκτη του 2023». αναφέρεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα μέσα ενημέρωσης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλοι όμιλοι συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο κατακερματισμό του τοπίου των μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα επίσης με την έκθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, θέτοντας σε κίνδυνο τη συντακτική ανεξαρτησία των τελευταίων. Η ρυθμιστική αρχή εκπομπής, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, που κατηγορείται ότι είναι αργή και αναποτελεσματική, δεν έχει αναθεωρηθεί σημαντικά από την τρέχουσα κυβέρνηση ή την προηγούμενη. Υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) ενεπλάκη στην παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολλοί από τους οποίους έγιναν στόχος του spyware Predator.

Στη θέση που κατέλαβε η χώρα μας ρόλο παίζουν επίσης περιστατικά βίας κατά δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ, ενώ σημειώνεται και το γεγονός ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι καταγγέλλουν περιστατικά σεξιστικής συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας.

Τέλος, οι RSF, καταγράφουν στα αρνητικά στοιχεία της χώρας τις συστηματικές επιθέσεις που υφίστανται δημοσιογράφοι από τις αστυνομικές αρχές κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή κάλυψης θεμάτων που σχετίζονται με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση.

Η κατάταξη σε όλους τους δείκτες

Η Ελλάδα έχει πέσει 28 ολόκληρες θέσεις στον political indicator και σε όλους τους άλλους δείκτες, πλην του δείκτη ασφάλειας.

Αναλυτικά οι κατατάξεις της Ελλάδας ανάμεσα στις 180 χώρες:

Συνολική αξιολόγηση: 107η (από 108η το 2022)

134η στον οικονομικό δείκτη
130η στον κοινωνικό δείκτη
100η στον πολιτικό δείκτη
92η στον νομικό δείκτη
91η στον δείκτη ασφάλειας

Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) είναι μια διεθνής ΜΚΟ που εδρεύει στη Γαλλία η οποία προωθεί την ελευθερία της πληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.

Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου είναι μια ετήσια κατάταξη των χωρών που συντάσσεται και δημοσιεύεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) εδώ και 21 χρόνια με βάση την αξιολόγηση από τον οργανισμό των στοιχείων για την ελευθερία του τύπου στις χώρες αυτές κατά το προηγούμενο έτος.

Η δημοσίευση γίνεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Ο «καβγάς» για τον ΟΟΣΑ και οι 3+1 λόγοι για την «κάθοδο» στις Σέρρες

Τι σημαίνει για το πολιτικό σκηνικό το «κόψιμο» του Ηλία Κασιδιάρη από την εκλογική μάχη

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαστε ένα κόμμα του αντισυστημικού ρεαλισμού και όχι της συστημικής κοροϊδίας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50