search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:47
MENU CLOSE

Τα ελληνικά νοικοκυριά… δεν τα βγάζουν πέρα

06.05.2023 06:00
souper market543- new

Στις πιο φτωχές χώρες με το τρίτο μάλιστα πιο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ για το 2022, μας κατατάσσει η Handelsblatt.

Μόνο η Σλοβακία και η Βουλγαρία βρέθηκαν πιο χαμηλά στη λίστα, ενώ πιο πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Ρουμανία και η Ουγγαρία.

«Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δείκτης του πλούτου μιας χώρας. Δεν υπολογίζεται σε ευρώ, αλλά σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ)», τονίζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Η μέση τιμή του ΑΕΠ της ΕΕ ορίζεται σε 100 ΜΑΔ. Το 2022 ομως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 68 ΜΑΔ».

Την ίδια ωρα για πέμπτο μήνα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε 200 βασικά προϊόντα σούπερ μάρκετ, ενώ θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε τουλάχιστον 1.500 βασικά αγαθά.

Όσο για τον Απρίλιο που μας πέρασε; Οι τιμές στα τρόφιμα άγγιξαν το 13,3%, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές στα ράφια έκαψαν και πάλι την τσέπη των καταναλωτών.

Παράλληλα, η χώρα μας έχει τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, με ακριβότερες τιμές στο ρεύμα και στην αντλία, ενώ 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας, την ίδια ωρα οι αυξημένες τιμές ενοικίων, οι απαγορευτικές δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς σκιαγραφούν απόλυτα το ζοφερό σκηνικό συρρίκνωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού και της αγοραστικής δύναμης.

Διαβάστε επίσης:

Άδεια μητρότητας: Από τους 6 στους 9 μήνες η επέκταση – Η εγκύκλιος

EKT: Με το πόδι στο… φρένο αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Ανησυχία στη Wall Street: Σε ελεύθερη πτώση οι τραπεζικές μετοχές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:46