ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:48
MENU CLOSE

ΔΝΤ: Στα ύψη οι διεθνείς τιμές του ελαιολάδου 

09.05.2023 17:21

Ραγδαία εκτόξευση έχουν σημειώσει οι τιμές του ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, αγγίζοντας πρωτοφανή ύψη για την τελευταία 25ετία. Η σοβαρή ξηρασία στην Μεσόγειο και ειδικά στην Ισπανία επηρεάζει τις τιμές σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τα θέματα που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών σε υψηλά ρεκόρ είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, αναφέρει η ertnews.gr.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός και ξηρός Απρίλιος που έχει γνωρίσει ποτέ η Ισπανία, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα από την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Η Ισπανία καλύπτει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής κάθε χρόνο. Ωστόσο, οι καύσωνες και η ξηρασία, πέρυσι, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν στις νούμερο δύο και τέσσερα παραγωγούς Ιταλία και Πορτογαλία έχουν συρρικνώσει τα αποθέματα, αναφέρει η efsyn.gr.

Η Ελλάδα αναμένει τόνωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές

Μόνο ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, η Ελλάδα, η οποία δεν επλήγη από τις καιρικές συνθήκες, αναμένει τόνωση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, αν και όχι αρκετή για να αντισταθμίσει τις ελλείψεις της Ισπανίας.

«Είναι μια καταστροφή», δήλωσε ο Πριμιτίβο Φερνάντεθ, επικεφαλής της Εθνικής Ένωσης Εμφιαλωτών Βρώσιμων Ελαίων της Ισπανίας, καθώς υπογράμμισε το εκρηκτικό μείγμα ξηρασίας, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ένωση Ισπανών εξαγωγέων Asoliva εκτιμούσε τον Μάρτιο ότι η προσφορά ελαιόλαδου θα σημειώσει μείωση κατά 10% παγκοσμίως φέτος, από τους 3,1 εκατομμύρια τόνους που παρήχθησαν τη σεζόν που έληξε το 2021.

Αύξηση 60% στην τιμή του μπουκαλιού στην Ισπανία

Στην Ισπανία, η τιμή του μπουκαλιού ελαιολάδου αυξήθηκε κατά περίπου 60% το 2022, σύμφωνα με βιομηχανικούς ομίλους και εταιρείες που συμμετείχαν σε διαβούλευση.

Η αύξηση των τιμών προκλήθηκε αρχικά από την έλλειψη ηλιελαίου, πέρυσι, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα ακριβότερα λιπάσματα και η ξηρασία συνεχίζουν να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

Τον Φεβρουάριο, ένα λίτρο παρθένου ελαιόλαδου πωλούνταν στην Ισπανία πάνω από 7 ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή ήταν κάτω από 5 ευρώ.

Οι αυξήσεις των τιμών μείωσαν τους όγκους πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία κατά 8% έως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μελέτη της διεθνούς εταιρείας δημοσκοπήσεων Nielsen.

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διακύμανση των τιμών είναι κυρίως ο καιρός και η σοβαρή ξηρασία σε μεγάλο μέρος της περιοχής της Μεσογείου, όμως περισσότερο στην Ισπανία, η οποία είναι μείζων παραγωγός και εξαγωγός ελαιολάδου», δήλωσε ο αναλυτής Κάιλ Χόλαντ στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Διαβάστε επίσης:

Σε κίνδυνο φτώχειας πάνω από ένας στους τέσσερις Έλληνες

ΕΝΦΙΑ – Ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα του Ε9 για διορθώσεις

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ανοίγει σήμερα – Ποιοι θα λάβουν επιδότηση

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 11:48
Exit mobile version