search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:26
MENU CLOSE

Η ακρίβεια καλά κρατεί – «Φωτιά» οι τιμές στα τρόφιμα

12.05.2023 23:17
trofima_new

Συνεχίζει το ράλι της ακρίβειας και τον Απρίλιο, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3%.

Συγκεκριμένα ο δείκτης της ακρίβειας στα τρόφιμα φθάνει στο 11,4%.

Οι ανατιμήσεις όμως στο γάλα και στα αυγά είναι αυξημένες κατά 19% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο και το λάδι κατά 16,2% συμπαρασύροντας προς τα επάνω σειρά προϊόντων.

Την ίδια ώρα, μέσα σε ένα μήνα το ψωμί αυξήθηκε κατά 0,3%. Στο μοσχάρι, η νέα αύξηση φτάνει το 0,9%, στην κατηγορία ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά 1,5% και στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία 1,4%.

Το κοτόπουλο είναι κυριολεκτικά απλησίαστο… φθάνει τα 4 ευρώ και όταν πέρυσι ήταν στα 2,50 ευρώ.

Αν μιλάμε δε για κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ή και βιολογικά τότε οι τιμές απογειώνονται.

Θυμίζουμε ότι το 2021 τα κοτόπουλα ολόκληρα ήταν στα 2,80 και το μπούτι στα 2,15.

Μεγάλη αύξηση έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα δημητριακά με αποτέλεσμα πολλοί να περιορίζουν την κατανάλωση.

Αντίθετα οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν… συγκεκριμένα το ρεύμα κατά 29,9% , το φυσικό αέριο κατά 25,1%.

Ωστόσο τον Απρίλιο, σημειώθηκαν περαιτέρω ανατιμήςεις στα αεροπορικά εισιτήρια (32,9%), στα κόμιστρα των ταξί (32,9%), στα ξενοδοχεία (22,2%), ενώ από κοντά ακολουθούν τα εισιτήρια πλοίων (11,2%) και το πακέτο διακοπών (10,9%).

– Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης, με δηλώσεις του στο «Π» αμφισβητεί ευθέως την ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό.

«Μας δουλεύουν ψιλό γαζί» είπε, τονίζοντας: «Δηλώνουμε ότι αυτά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην καθημερινή κατάσταση που βιώνει ο πολίτης – καταναλωτής με την ακρίβεια στην τσέπη και στο πορτοφόλι του.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, πρόσθεσε: «Θέλουμε να βγει η ΕΛΣΤΑΤ και να μας δείξει συγκριτικούς πίνακες, πώς υπολόγισε ότι ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού έπεσε στο 3%, ενώ όλες οι τιμές στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, συνεχίζουν να ανεβαίνουν; Να μας παρουσιάσουν συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, για να καταλάβουμε αν είναι αληθή ή ψευδή, γιατί κάθε μέρα, η αντίληψη που έχει ο καταναλωτής είναι σε αντιδιαστολή με όσα μας λέει η ΕΛΣΤΑΤ».

Διαβάστε επίσης:

Τέλος επιτηδεύματος: Οι πρώτοι κλάδοι που μειώνεται ή μηδενίζεται

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους»: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Ανοιχτή η πλατφόρμα – Ποια ΑΦΜ που κάνουν σήμερα αίτηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48