search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 04:07
MENU CLOSE

Τουρκία: Εκνευρισμός στις αγορές λόγω του εκλογικού αποτελέσματος – Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

15.05.2023 13:21
tourkiki_lira

Αν ψήφιζαν στην Τουρκία μόνο οι παράγοντες του Χρηματιστηρίου τότε ο Κιλιτσντάρογλου θα είχε ήδη εκλεγεί πρόεδρος και μάλιστα με άνεση, από τον πρώτο γύρο. Αυτό τουλάχιστον έδειξε ο εκνευρισμός με τον οποίον αντέδρασε στα αποτελέσματα της κάλπης το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Η τουρκική λίρα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, τα κόστη ασφαλειών για το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκαν, οι επενδυτές έσπευσαν να ξεφορτωθούν τις μετοχές των τραπεζών οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη σε κατακρήμνιση σε ποσοστό άνω του 8%, εικόνα που οδήγησε στην αναστολή διαπραγματεύσεων.

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ίσως οι μεγαλύτερες σε διάρκεια δύο εβδομάδες στην ιστορία της Τουρκίας και πολλά μπορεί να συμβούν. Θα ανέμενα σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμίατου νομίσματος. Και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κερδίσουν έδαφος, αλλά ο Ερντογάν θα έχει προβάδισμα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Χακάν Αμπάς, διευθυντής στρατηγικών συμβουλών.

Παρόλο που στο δρόμο προς τις κάλπες ο Ερντογάν έδειχνε πιο ευάλωτος από ποτέ στα 20 χρόνια της παντοδυναμίας του, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους διαβίωσης, οι Τούρκοι δεν πείστηκαν από την προεκλογική εκστρατεία του Κιλιτσντάρογλου με τα κρεμμύδια και τις πατάτες. Αντιθέτως έδειξαν να γοητεύονται από τον μεγαλοϊδεατισμό που καλλιέργησε ο Ερντογάν.

Η ισχυρή συντηρητική βάση του Ερντογάν του δείχνει τον δρόμο προς την επανεκλογή, αν και υπάρχουν ακόμα 14 μέρες μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές – χρόνος που είναι μεγάλος.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η καλύτερη ευκαιρία που θα είχε ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Το momentum τώρα είναι υπέρ του Ερντογάν», δήλωσε ο οικονομολόγος Τιμ Ας, προσθέτοντας ότι «στους κόλπους της αντιπολίτευσης παρεισφρέει πλέον η αμφιβολία». Αναφερόμενος στην εικόνα των αγορών είπε ότι «πιθανώς το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για τις αγορές είναι η αβεβαιότητα», αλλά επισήμανε ότι «η οικονομική πολιτική του Ερντογάν είναι απλά μη βιώσιμη και γι αυτό είτε πρέπει να υπάρξει αλλαγή ή θα προκύψει κίνδυνος μίας κρίσης πληρωμών».

Για τον Γκαλίπ Νταλάι, συνεργάτη του Chatham House, «η κυβερνώσα συμμαχία πηγαίνει στον δεύτερο γύρο με αριθμητικό και ψυχολογικό προβάδισμα». Επισήμανε μάλιστα ότι «στην εκστρατεία ενόψει της επαναληπτικής εκλογής, ο πρόεδρος Ερντογάν θα δώσει έμφαση στην σταθερότητα, καθώς διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα εντείνει τη ρητορική για την εθνική ασφάλεια, βάζοντας την αντιπολίτευση στο κάδρο της συνεργασίας με τους  “τρομοκράτες” και τις ξένες δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Σε χαμηλό διμήνου η λίρα, μεγάλες απώλειες στις μετοχές

Τουρκία: Προσυνεδριακή «βουτιά» 6,38% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Εκλογές στην Τουρκία: Ολοταχώς για δεύτερο γύρο – Το προβάδισμα του Ερντογάν (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31