search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:02
MENU CLOSE

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot στο Κίεβο (Video)

16.05.2023 17:16
patriot usa

Tο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot (Πάτριοτ) που είχε εγκατασταθεί στο Κίεβο, αξίας 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ανατινάχθηκε από τους Ρώσους, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Sun.

H επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ρώσοι κατά του Κιέβου ήταν «πρωτοφανής» σύμφωνα
με το δημοσίευμα, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στόχο το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, το οποίο και έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο. Ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου όχι μόνο στους Αμερικανούς, αλλά και στους Βρετανούς, που ανακοίνωσαν την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας με πυραύλους Storm Shadow, με τους οποίους η Δύση ελπίζει ότι θα αλλάξει τις ισορροπίες του παιχνιδιού.

Η νέα παρτίδα δυτικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία έχει εξοργίσει το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του να προειδοποιεί ότι θα υπάρξει «η αρμόζουσα απάντηση». Και προφανώς, γράφει η Sun, αυτή η απάντηση δόθηκε με την καταστροφή του κρίσιμου για την άμυνα του Κιέβου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot.

Το σύστημα Patriot τις τελευταίες μέρες είχε χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων με drones καμικάζι. Η συστοιχία που λέγεται ότι καταστράφηκε από την ρωσική επίθεση κοστίζει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια – 400 εκατομμύρια κοστίζει το σύστημα και άλλα 690 εκατομμύρια οι πύραυλοι- αλλά δόθηκε δωρεάν στην Ουκρανία. Ο κάθε πύραυλος που εκτοξεύεται από το Patriot, κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια και κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής ρωσικής επίθεσης εκτοξεύτηκαν δεκάδες.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η Sun, καταγράφεται η στιγμή που το σύστημα Patriot, εξαντλεί την αμυντική ικανότητά του, απαντώντας σε ένα μπαράζ ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αμέσως μετά αρκετοί πύραυλοι πλήττουν τη συστοιχία και ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη, που πιθανολογείται ότι είναι η στιγμή που ανατινάζεται το σύστημα Patriot. Η Sun στο ρεπορτάζ της αναπαράγει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το ρωσικό κανάλι Telegram, που συνήθως έχει καλή ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για την καταστροφή του Patriot.

Πηγές τις οποίες επικαλείται η Sun αναφέρουν ότι εφόσον πράγματι έχει ανατιναχθεί το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας του Κιέβου, τότε η ουκρανική πρωτεύουσα ουσιαστικά μένει χωρίς ασπίδα έναντι ενός νέου μπαράζ ρωσικών επιθέσεων.

Η τελευταία ρωσική επίθεση εξαπολύθηκε συγχρόνως από τα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά και ήταν «ιδιαίτερης σφοδρότητας», όπως δήλωσε ο Σέρχι Πόπκο, αξιωματούχος του δήμου του Κιέβου. «Αυτή τη φορά ο εχθρός εκτέλεσε μία περίπλοκη επίθεση από διαφορετικές κατευθύνσεις συγχρόνως, με την χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ και πιθανώς βαλλιστικών πυραύλων», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Πώς ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τα social media για να γαντζωθεί στην εξουσία

Γερμανικός Τύπος για τις εκλογές στην Τουρκία: «Ελεύθερες, αλλά όχι δίκαιες – Μπορεί να κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου;» (video)

Ουκρανία: Συνελήφθη ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου για μίζες 2,7 εκατ. δολαρίων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 11:57