Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Κλασική και αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή για καλοψημένο και σωστά σιροπιασμένο κανταΐφι που σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι και μας γυρίζει στα παιδικά μας χρόνια.
500 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
200 γραμμάρια βούτυρο
200 γραμμάρια θρυμματισμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης
350 γραμμάρια ζάχαρη
600 ml νερό
Μερικές σταγόνες φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
Παγωτό καϊμάκι για το σερβίρισμα
1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος 32 Χ 24 εκατοστά περίπου.
2. Ετοιμάστε το σιρόπι, βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε με μια κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, φέρτε σε κοχλασμό και αφήστε το να σιγοβράσει για 15 με 20 λεπτά. Προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό από λεμόνι, αφήστε το να πάρει μια με δύο βράσεις και αποσύρετέ το από τη φωτιά.
3. Αφαιρέστε το κανταΐφι από τη συσκευασία του, βάλτε το σε ένα μπολ και αρχίστε να το “ξαίνετε” (να το χτενίζετε με τα δάχτυλά σας), μέχρι να αφαιρέσετε τυχόν κόμπους και μπλεγμένες τούφες.
4. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων και περιχύστε με αυτό το φύλλο κανταΐφι. Ανακατέψτε με τα χέρια σας, προσέχοντας όλες οι κλωστές να καλυφθούν με το βούτυρο.
5. Πάρτε την μισή ποσότητα και στρώστε την στο προετοιμασμένο ταψί, φροντίζοντας να καλυφθεί όλος ο πάτος του. Απλώστε μια ομοιόμορφη στρώση από το καρύδι και καλύψτε με την υπόλοιπη ζύμη από το κανταΐφι, πιέζοντας σταθερά, ώστε να δημιουργήσετε μια λεία επιφάνεια.
6. Ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα η επιφάνεια και να καταλήξει με μια τραγανή κρούστα.
7. Χωρίστε το γλυκό μέχρι κάτω, με ένα μαχαίρι, σε 12 ίσα κομμάτια και όπως είναι καυτό, περιχύστε το με το κρύο σιρόπι, καλύπτοντας όλα τα κομμάτια και τις γωνίες του ταψιού.
8. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρετε με παγωτό καϊμάκι από πάνω και μερικά θρυμματισμένα καρύδια.
Διαβάστε επίσης:
Κοτόπουλο φιλέτο στήθος, με μανιτάρια και τα μυστικά επιτυχίας για να γίνει τρυφερό
Τσιζκέικ μοχίτο για τη γιορτή της μητέρας
Ελαφριά μακαρονοσαλάτα «κοράλλι»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.