search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:49
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Η προτεραιότητα της κάθαρσης στο δημόσιο βίο, η κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού και η Προανακριτική

17.05.2023 09:11
tsipras tsapanidou

Ως μέρος της προσπάθειας πίεσης προς τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε χθες η στάση του Αλέξη Τσίπρα σε ερώτημα που δέχτηκε κατά την διακαναλική συνέντευξη Τύπου για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού με αντικείμενο την απονομή δικαιοσύνης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Όπως είναι γνωστό από την περασμένη Τετάρτη και την διεξαγωγή του debate όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε αναφορικά με τις υποκλοπές πως οι υπαίτιοι πρέπει να λογοδοτήσουν και μίλησε ακόμη και για «φυλακή», ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανεβάσει το θέμα των υποκλοπών στις καθημερινές του ομιλίες και έχει κλιμακώσει την πίεση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ τον οποίο ουσιαστικά καλεί να εγκαταλείψει τον «ανιστόρητο διμέτωπο» και να συνειδητοποιήσει ότι οι ίσες αποστάσεις και η συντήρηση της πιθανότητας συνεργασίας με τη ΝΔ δε βοηθούν το στόχο της κάθαρσης και της απονομής δικαιοσύνης για τις υποκλοπών, θύμα των οποίων υπήρξε ο ίδιος.

Ειδικότερα σε ερώτηση της εφημερίδας Documento για την «δυνατότητα να προκύψει έστω και μια βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας για να αποκαταστήσει το κράτος Δικαίου», μετά τις αποκαλύψεις μηνών για τις υποκλοπές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοήςτετραετίαςσταθερότητας. Όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Μέσα σε αυτή την κυβέρνηση μακράς πνοής, είπε, «θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς», δηλαδή, «θα είναι νομίζω προτεραιότητά μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών και βεβαίως της απόδοσης δικαιοσύνης και στο έγκλημα των Τεμπών».

Πρόσθεσε όμως μια αναφορά που έδειξε να μην λέει κάθετα «όχι», παρά το γεγονός ότι η βασική επιδίωξη είναι η κυβέρνηση «μακράς πνοής»:

«Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και για την κοινωνία».

Αυτή η αναφορά φούντωσε την αντιπαράθεση των κομμάτων με την ΝΔ να κάνει λόγο, δια του κ. Άκη Σκέρτσου για «τυχοδιωκτισμούς» και «εκτρωματικά» σχέδια διακυβέρνησης που υπηρετούν «τυφλές επιδιώξεις» και απειλούν τη σταθερότητα.

Η Κουμουνδούρου πάντως φάνηκε να υποβαθμίζει την αναφορά αυτή με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου να απαντά πως, άλλη συνέντευξη παρακολούθησε ο κ. Σκέρτσος. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ από την Θεσσαλονίκη, αν και αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στο θέμα των υποκλοπών δεν έδωσε συνέχεια, ή κατά μία άλλη ερμηνεία συνέχισε να αφήνει ανοιχτό το θέμα παρά τη «φωτιά» που ξέσπασε.

Το «όχι» Ανδρουλάκη και η αναφορά Τσίπρα σε Προανακριτκή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο δελτίο του Alpha απάντησε ουσιαστικά «όχι», αναφέροντας πως «όσα λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον κ. Μητσοτάκη» και πως «όταν λοιπόν κάνει λόγο για κυβερνήσεις οι οποίες δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια συνολική πολιτική ατζέντα για το μέλλον του τόπου στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, αυτό ουσιαστικά κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κ. Μητσοτάκη».

Ο ίδιος, σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές είπε πως έχει μιλήσει «για εκ νέου Εξεταστική Επιτροπή, χωρίς την καταχρηστική χρήση του απορρήτου» και πως το αποτέλεσμα της εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική» εκτιμώντας ότι «αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε την αλήθεια και η δικαιοσύνη να έχει περισσότερα στοιχεία για να κινηθεί».

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για Εξεταστική, «έγινε μία Εξεταστική» ήδη, και διεμήνυσε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι «Προανακριτική για κάθε υπεύθυνο, με βάση και την πορεία των ερευνών». «Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται οφείλουν να λογοδοτήσουν», είπε. Και πρόσθεσε:

«Θα παρακολουθούμε την πορεία των ερευνών της Δικαιοσύνης, που εννιά μήνες δεν έχουν προχωρήσει ούτε βήμα, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά ταυτόχρονα, με βάση όσα το Σύνταγμα ορίζει, θα  προχωρήσουμε στη Βουλή στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ελπίζω να το αποδεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης. Αν δεν το αποδεχτεί και επιμένει στην Εξεταστική, θα είναι ένα από τα θέματα ιδιαίτερης συζήτησης που φαντάζομαι ότι θα έχω μαζί του από Δευτέρα και μετά».

Αντιπαράθεση και για τα Τέμπη

Σε κάθε περίπτωση η οι υποκλοπές και τα Τέμπη είναι δύο ζητήματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει ως βασικές προτεραιότητες της προοδευτικής κυβέρνησης, με την έννοια ότι θα επιδιωχθεί η απόδοση δικαιοσύνης και η «κάθαρση» με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιεί αυτά τα δύο ζητήματα για να απευθυνθεί στον συντηρητικό κοινό ζητώντας τους να μη «ξεπλύνουν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να μη δώσουν ψήφο «συνενοχής» και συγχωροχάρτι.

Σημειώνεται δε πως μετά τον καβγά για την κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού ξέσπασε και καβγάς για τα Τέμπη με αφορμή όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο δελτίο του Ant1 περί «εργαλειοποίησης», αναφορικά με την μήνυση των συγγενών των θυμάτων κατά παντός υπευθύνου.

«Δεν δίστασε να επιτεθεί χυδαία ακόμη και στους γονείς των αδικοχαμένων παιδιών στα Τέμπη λέγοντας ότι δήθεν εργαλειοποιούν το δράμα τους με την μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του» απάντησε μεταξύ άλλων η Πόπη Τσαπανίδου η οποία πρόσθεσε: «Αφού έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το έγκλημα στα Τέμπη. Αφού κατέβασε τον υπουργό των Τεμπών τον κ. Καραμανλή υποψήφιο στη Σέρρες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τώρα μπροστά στις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, δεν διστάζει να τα βάλει ακόμη και μαζί τους».

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: «Η Θεσσαλονίκη έδειξε τη νίκη!» – Πλήθος κόσμου στην ομιλία του στην ΔΕΘ (Videos/Photos)

ΣΥΡΙΖΑ: Χρυσαυγίτες ξυλοκόπησαν μέλος του κόμματος – Τα τάγματα εφόδου αποθρασύνονται ξανά

Σκέρτσος: Η πολιτική τυμβωρυχία και η προεκλογική απελπισία της αντιπολίτευσης δεν έχει όρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:48