search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:25
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ – Οι συσπειρώσεις των κομμάτων και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων

22.05.2023 21:08
ekloges

Μία ημέρα μετά τις εκλογές τα κόμματα καταγράφουν τις απώλειες και τα κέρδη και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MARC Θωμάς Γεράκης παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 τα στοιχεία των διαρροών και των εισροών των κομμάτων στις εθνικές εκλογές της Κυριακής. Ποιο ήταν το ποσοστό που πήρε η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεράκης η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 81,7% και πήρε ένα 10,8% των ψηφοφόρων από το ΣΥΡΙΖΑ, ένα 14,1% από το ΠΑΣΟΚ, ένα 2,6% από το ΚΚΕ, ένα 11,5% από την Ελληνική Λύση και ένα 9,6% από το Μέρα25 και ένα 15,6% των ψηφορόρων από άλλο κόμμα.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, με βάση τα στοιχεία της MARC, στο 60,1% και απώλειες προς τη ΝΔ που αγγίζουν το 10,8%, το 9,9% προς το ΠΑΣΟΚ, το 5% προς το ΚΚΕ, το 3,4% προς Ελληνική Λύση, το 3,3% προς Μέρα25 και το 7,5% προς άλλο κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ είχε συσπείρωση 76% και εισροές ψήφων 3,7% από τη ΝΔ, 9,9% από το ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% από το ΚΚΕ,2,9% από την Ελληνική Λύση, 6,3% από το Μέρα25 και 8,2% από άλλο κόμμα.

Αναφορικά με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, καταγράφηκε μεγάλη διασπορά, με περισσότερο ευνοημένο κόμμα την Ελληνική Λύση που πήρε το 24,5% των ψήφων, η ΝΔ που πήρε το 18%, η Πλεύση Ελευθερίας το 8,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 5,8% και το ΠΑΣΟΚ το 4,5%.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ο Δημήτρης Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, τόνισε πως εν τέλει ο κόσμος ψήφισε με βάση ουσιαστικά το τι συμβαίνει στην τσέπη του. Στη διαχείριση των οικονομικών του θεμάτων, επικράτησε -και επικρατούσε ήδη από πριν- η Νέα Δημοκρατία, κατά κράτος.

Κάθε φορά που οι Έλληνες ρωτούνταν για το πόσο αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, η απάντηση ήταν πως «δεν ήταν αποτελεσματικά». Ωστόσο, όταν το ζητούμενο ρεαλιστικοποιούταν, δηλαδή πως με βάση της δυνατότητας της ελληνικής οικονομίας σήμερα, εάν θεωρούσαν πως τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν περισσότερα ή λιγότερα από ό,τι ήταν δυνατό, τότε τα ποσοστά του αθροίσματος των περισσότερων έφτανε το 40%. Αυτό έδειχνε ένα πολύ ισχυρό ποιοτικό στοιχείο που έδινε το εύρος στο οποίο μπορούσε να φτάσει η ΝΔ.

Επίσης, υπάρχουν πράγματα που «συνέβησαν την τελευταία στιγμή». Αυτά, δεν ήταν η αιτία αλλά ήταν η αφορμή, όπως εξηγεί ο κ. Μαύρος, όπως για παράδειγμα το θέμα του Γιώργου Κατρούγκαλου. Αυτά τα «της τελευταίας στιγμής» ζητήματα πυροδότησαν τα πράγματα πολύ άγρια.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του κ. Κατρούγκαλου επικράτησε πάλι η ατζέντα της κυβέρνησης που έλεγε πως «είναι μαρτυριάρης» και πως υπάρχει «κρυφή ατζέντα από πίσω».

Επίσης, ο ειδικός επισημαίνει ότι ενώ στη μέση Ελλάδα ή ΝΔ πήρε 40 προς 20, μέσα στους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες τα ποσοστά των δύο κομμάτων ήταν 55 προς 13, κάτι που σημαίνει πως κατέρρευσε σε αυτό το κοινό ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

Ωστόσο, ο κ. Μαύρος επισημαίνει ξανά ότι αυτό δεν ήταν η αιτία αλλά «μία από τις αφορμές».

Όσον αφορά στα social media, ο Δημήτρης Μαύρος αρχικά ανέφερε πως «παραδοσιακά, τα συντηρητικά κοινά δεν μπορούσαν να έχουν σωστή τοποθέτηση στα social media» και ήταν «προνομιακός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς». Αυτή τη φορά τα social χάθηκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε εκεί η ΝΔ, κατά κράτος.

Αυτό συνδέεται και με τις νεότερες ηλικίες, όπου σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτή την ομάδα «έχουμε ένα σοκαριστικό εύρημα»:

«Όταν αναλύσει κανείς το πώς ψήφισαν οι νέοι άνθρωποι, το πράγμα είναι δραματικό. Ενώ παραδοσιακά κέρδιζε κατά κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις μικρές ηλικίες, στο 17-24 ετών για παράδειγμα, η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι 10 μονάδες υπέρ της ΝΔ. Αυτό είναι πλήρης ανατροπή και είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί».

Στις ηλικίες πάνω από 55 ετών, η αναλογία ψήφου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι 47% προς 20%.

Όταν ο κόσμος ρωτήθηκε για το πότε αποφάσισε, το 34% απάντησε «σήμερα και την τελευταία εβδομάδα. Από το 34% όμως, το 20% είναι “σήμερα”, δηλαδή μέσα στο παραβάν. Αυτό είναι ένα τεράστιο ποσοστό και αυτοί που ψήφισαν και αποφάσισαν “σήμερα”, η ψήφος τους είναι 51,3% ΝΔ και 13% ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος περίμενε το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την τελευταία στιγμή, μήπως αντιδράσει», τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτη παραδοχή δημοσκόπων για την απόκλιση από τα exit poll: Τα ξέραμε, αλλά δεν τα λέγαμε για να μη μας επιτεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Άγρια κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για το ποιος ήταν «χορηγός» του Μητσοτάκη

Χρυσοβελώνη: Να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο λαθροχειριών στις εκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 09:25