search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 06:59
MENU CLOSE

Πέραμα: Πώς έγινε το εργατικό δυστύχημα στη Ζώνη – Δεν υπήρχε τεχνικός ασφάλειας – 24ωρη απεργία την Τρίτη

29.05.2023 17:04
perama_ergatiko_atixima_2905_1200-700_new
credit: 902.gr

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε νωρίτερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, με έναν εργαζόμενο να χάνει τη ζωή του και άλλους δύο να τραυματίζονται. Με 24ωρη απεργία την Τρίτη, για μέτρα προστασίας των εργατών, απαντά το Συνδικάτο Μετάλλου

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε τεχνικός ασφάλειας, ενώ οι Επιτροπές Ελέγχου εντοπίζουν σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη.

Πώς έγινε το δυστύχημα

Σύμφωνα με το 902.gr, οι τρεις εργαζόμενοι συμμετείχαν σε επισκευαστικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλοίο «Asterion», το οποίο είναι ανελκυσμένο σε μία από τις τρεις πλωτές δεξαμενές της Ζώνης.

credit: 902.gr

Ο νεκρός εργάτης είναι ένας 47χρονος χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος, στον οποίο έπεσε πάνω το πτερύγιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ο 47χρονος είχε μεταφερθεί στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το δυστύχημα συνέβη εκτός του πλοίου, στο οποίο γίνονταν επισκευαστικές εργασίες, όταν ένας έλικας που σήκωνε το γερανοφόρο όχημα έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 47χρονος χειριστής.

credit: 902.gr

Επίσης, ένας 47χρονος εργάτης έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια και νοσηλεύεται επίσης στο Τζάνειο, ενώ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο μεταφέρθηκε ένας 43χρονος εργάτης ο οποίος έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

credit: 902.gr
credit: 902.gr
credit: 902.gr

Στο σημείο του ατυχήματος βρέθηκε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το οποίο αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τρίτη για το θέμα της προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζόμενων.

Το συνδικάτο απαιτεί:

Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου

Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

ΠΑΜΕ: Κέρδη βαμμένα με το αίμα των εργατών

Για «κέρδη βαμμένα με το αίμα των εργατών» κάνει λόγο το ΠΑΜΕ, σε ανάρτηση του στο Twitter.

«Νεκρός είναι ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους που τραυματίστηκαν πριν λίγο σε εργατικό “ατύχημα” που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Στις 5.30 μ,μ. θα γίνει συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μέσα στη Ζώνη. Κέρδη βαμμένα με το αίμα των εργατών!», αναφέρει αρχικά.

Στη συνέχεια, σχολιάζει πως «την ώρα που πραγματοποιούσαν κυβερνητικές φιέστες, οι εργαζόμενοι πάλευαν ενάντια στην αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία! Μόνο τον τελευταίο μήνα μετράμε νεκρούς και τραυματίες στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στα ναυπηγεία της Σύρου, στα ναυπηγεία Σπανόπουλου. Τα κέρδη τους, οι ζωές μας!».

Να αποδοθούν οι ευθύνες ζητεί η ΓΣΕΕ

«Δυστυχώς, ακόμη ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας και δύο εργαζόμενοι τραυματίζονται, γιγαντώνοντας τη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα μας. Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με τον θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών, αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

 Παράλληλα, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, «ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους».

 «Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπεύθυνους, τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας. Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν και την τιμωρία των υπευθύνων» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ελλάδα του Μητσοτάκη, χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας και εργασιακές σχέσεις, στις χειρότερες χώρες της ΕΕ στα εργατικά ατυχήματα»

Ανακοίνωση για το εργατικό δυστύχημα εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και ζητώντας «να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών».

Η ανακοίνωση:

«Το σημερινό τραγικό εργατικό δυστύχημα στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη με έναν νεκρό εργαζόμενο και δύο τραυματίες ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων ετών με τη χώρα μας να καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ. 

Τα αίτια αυτής της δραματικής αύξησης οφείλονται στην αντεργατική πολιτική και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχουν οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στην κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, σε μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας και στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες. 

Ζητάμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών της νέας αυτής τραγωδίας και απόδοση ευθυνών».

ΚΚΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα στον κλάδο που ο Μητσοτάκης μετέτρεψε σε προεκλογικό ντεκόρ

«Το εργατικό ”ατύχημα” στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, μ’ έναν εργάτη νεκρό και δύο τραυματίες, είναι ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα εξαιτίας της έλλειψης σύγχρονων συνθηκών ασφαλείας των εργαζομένων και ελέγχου απ’ τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Είναι όλα αυτά τα οποία σταθερά διεκδικούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία του κλάδου, έχοντας πραγματοποιήσει 4 απεργίες από την αρχή του χρόνου ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν καταγραφεί περιστατικά αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 1 νεκρός και 2 τραυματίες στο Ναυπηγείο της Σύρου και σήμερα το τραγικό αυτό συμβάν» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στον κλάδο της Ναυπηγοεπισκευής, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε μετατρέψει σε προεκλογικό ντεκόρ, μιλώντας για ”καλές δουλειές” και ”χαμογελαστούς εργαζόμενους”. Ας ξαναπάει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο Πέραμα, για να δει ποιο είναι το πραγματικό για τους εργαζόμενους περιεχόμενο της ανάπτυξης που υπόσχεται. Πρόκειται για κέρδη βαμμένα στο αίμα εργατών! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο μέρος της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Ναυπηγοεπισκευαστικής αφορά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Αυτή τη ΣΣΕ δεν την έκαναν υποχρεωτική η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επόμενη της ΝΔ» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, εντατικοποίηση των ελέγχων με ευθύνη του κράτους και της επιθεώρησης εργασίας. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον χώρο του ”ατυχήματος” ο βουλευτής Α’ Πειραιά, Νίκος Αμπατιέλος.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Διαβάστε επίσης:

Κοζάνη: Προσωρινά κρατούμενος ο 61χρονος για τη δολοφονία της 86χρονης μητέρας του

Τράπεζα Θεμάτων: Χάκερς… προκάλεσαν το πρόβλημα – Την Τρίτη οι εξετάσεις για την Γ’Λυκείου

«Τσιμπημένη» η τιμή της ξαπλώστρας: Πόσο κοστίζει το μπάνιο στις οργανωμένες πλαζ της Αθήνας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50