search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:49
MENU CLOSE

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για το ναυάγιο στην Πύλο

15.06.2023 19:47
fanarakia vouli

Δυο συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ως διαμαρτυρία το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

Στο Σύνταγμα έκαναν κάλεσμα συνδικάτα της Αττικής, ενώ στα Προπύλαια στην Ακαδημίας συγκεντρώθηκαν αντιρατσιστικές οργανώσεις και αριστερές παρατάξεις και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς στο Σύνταγμα.

Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές αναφέρονταν «στο δικαίωμα στο άσυλο και την αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής», αλλά και «στους εγκληματίες διακινητές που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες», εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα.

Μετά το συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ακολούθησε πορεία προς τα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Δεκάδες φαναράκια στον ουρανό άφησαν οι διαδηλωτές στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων και των φορέων στο Σύνταγμα.

Με αυτή την κίνησή τους τίμησαν την μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

«Έγκλημα διαρκείας, χιλιάδες οι νεκροί. Απάνθρωπο το σύστημα που δολοφονεί», ήταν το σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα.

Στο συλλαλητήριο απαγγέλθηκε το ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες «Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του, εκτός αν…»

Συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι «του Κόσμου οι Λαοί» των Κοινών Θνητών που ακούστηκε από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα.

Στο Σύνταγμα

Ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε από το Σύνταγμα:

«Και η νέα αυτή τραγωδία, το ναυάγιο στην Πύλο, έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και της πολιτικής της, την οποία υλοποίησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματά τους και οδηγεί σε τέτοια τραγικά ναυάγια, να χάνονται ψυχές, ανθρώπινες ζωές, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο».

«Αυτό που πρέπει να γίνει, έστω το ελάχιστο αυτή τη στιγμή, είναι να καταργηθεί αμέσως ο κανονισμός του Δουβλίνου, να καταργηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες, να γίνει σεβαστή η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, τη μετανάστευση και το άσυλο και να μην μετατραπεί σε αυτό το νέο κατάπτυστο Σύμφωνο που ετοιμάζει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, που ουσιαστικά ενταφιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων, τα δικαιώματα του ασύλου» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Αυτές είναι μόνο λίγες από τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα δεν τις υλοποιούν. Μόνοι έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τραγωδίες γιατί όλα αυτά είναι που ανοίγουν την όρεξη των κυκλωμάτων, των εγκληματιών διακινητών, και χάνονται ανθρώπινες ψυχές, γυναικόπαιδα, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο».

Σημειώνεται ότι στο Σύνταγμα έδωσε το παρών και ο Chris Smalls, πρόεδρος και ιδρυτής του συνδικάτου των εργαζομένων της Amazon, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Στα Προπύλαια

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν αντιρατσιστικές οργανώσεις, πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και κοινωνικές συλλογικότητες και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη Βουλή και τα Γραφεία της ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Δεν είναι ατύχημα, είναι ένα έγκλημα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων της ΕΕ που έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε παγίδα θανάτου για τους πρόσφυγες έχοντας υψώσει τους δολοφονικούς φράχτες από κάθε ασφαλές χερσαίο πέρασμα όπως στον ΄Εβρο. Έτσι σπρώχνουν τους πρόσφυγες στα χέρια των διακινητών και της μαφίας που επιχειρούν είσοδο μέσα από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές, από τις ακτές της Λιβύης».

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη και ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο. Με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «το ναυάγιο στην Πύλο είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των επαναπροωθήσεων, της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, των φραχτών, των κλειστών συνόρων, του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων στα νησιά της χώρας, της παραβίασης διεθνών συνθηκών που αποτελούν κατάκτηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Θεσσαλονίκη

Μέλη φοιτητικών συλλόγων, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άλλοι πολίτες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φωνάζουν συνθήματα.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Καμάρας και κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Ένταση στο κέντρο της Αθήνας

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σταδίου μετά την Κοραή ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο πριν τις 9, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην Πλατεία Κολοκοτρώνη, με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα.

Ζημιές σε περίπτερο της ΝΔ στην Πάτρα

Ζημιές στο περίπτερο της ΝΔ στην πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, προκάλεσαν άγνωστοι, μετά την πορεία διαμαρτυρίας που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Σύμφωνα μάλιστα με το tempo24.news, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ περιφρούρησαν το δικό τους περίπτερο ώστε να μην έχει την ίδια τύχη με αυτό της ΝΔ.

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ επισημαίνει, «Άγνωστοι επιτέθηκαν στο περίπτερο της ΝΔ στην Πάτρα καταστρέφοντάς το και φτάνοντας στο σημείο να χτυπήσουν εθελοντές του κόμματος στο πρόσωπο».

«Θεωρούμε αυτονόητη την άμεση καταδίκη των επικίνδυνων τραμπούκων από όλα τα κόμματα. Δεν τους φοβόμαστε. Δεν πτοούμαστε. Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα κάνουν τη δουλειά τους. Η Δημοκρατία μας είναι πολύ ισχυρότερη από τους επικίνδυνους φασίστες και οι πολίτες θα δώσουν τη δική τους απάντηση στις 25 Ιουνίου».

Διαβάστε επίσης:

Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο ιερέας που έντυσε κορίτσια παπαδάκια

Καιρός: Πού θα «χτυπήσει» το νέο κύμα κακοκαιρίας – Βαρομετρικό χαμηλό φέρνει βροχές και καταιγίδες

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία 19 μελών κυκλώματος που εξαπατούσε εταιρείες με όφελος 2,5 εκατ. ευρώ (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 08:49