search
ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 23:06
MENU CLOSE

Πύλος: Ομολόγησε ένας από τους συλληφθέντες – Αδίστακτο κύκλωμα διακινητών «βλέπουν» οι αρχές

16.06.2023 22:27
pylow navafio 876- new

Νέα στοιχεία συλλέγουν οι αρχές για τη δράση των εννέα Αιγυπτίων συλληφθέντων μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το υπουργείο Ναυτιλίας επιβεβαιώνεται ότι ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους. Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

Ποια κακουργήματα «βαραίνουν» τους 9

Στο μεταξύ, στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα (19/6) οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος. Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.

Αδίστακτο κύκλωμα διακινητών

Την ίδια ώρα και όσο προχωρούν οι έρευνες οι ελληνικές Αρχές να κάνουν λόγο για ένα από τα πιο σκληρά και αδίστακτα κυκλώματα διακινητών που έχει κάνει αρκετές φορές τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών οι αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στη Μεσόγειο, το οποίο αποτελείται από αδίστακτα και πολύ καλά οργανωμένα μέλη. Επίσης, το κύκλωμα φροντίζει να αλλάζει αρκετά συχνά τη διαδρομή που ακολουθεί προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους που γίνονται στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύκλωμα πρώτα βρήκε το σκάφος και αμέσως μετά άρχισε να συγκεντρώνει τα άτομα τα οποία θα μετέφερε. Από σχετική αλληλογραφία που εξέτασαν οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατέγραψαν πρώτα τη χωρητικότητα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι εδώ και ένα μήνα κάποιοι από τους μετανάστες είχαν δηλώσει στο κύκλωμα ότι θέλουν να τους μεταφέρουν στην Ιταλία και περίμεναν την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Το κόστος του ταξιδιού για κάθε άτομο ήταν στα 4.000 έως τα 6.000 δολάρια. Κάποια από αυτά τα χρήματα τα έδωσαν στους διακινητές στην Αίγυπτο, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το έδιναν συγγενείς τους όταν θα έφταναν στον προορισμό τους.

Σημειώνεται ότι πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες για «πλοκάμια» στην Αίγυπτο, καθώς και σε χώρες Transit.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα η Ελλάδα ξεκινά αλληλογραφία με την Ιταλία, καθώς θα ήταν η χώρα υποδοχής των μεταναστών. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρούν ότι στη γειτονική χώρα βρίσκεται το άλλο μεγάλο κομμάτι των δουλεμπόρων.

Ο τρόπος δράσης του Λιμενικού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε ότι το Λιμενικό προσέγγισε το μοιραίο αλιευτικό, δύο ώρες πριν το ναυάγιο και δεν έχει καμία σχέση με τη βύθιση του σκάφους.

«Το Λιμενικό προσέγγισε το αλιευτικό δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Έλαβε απάντηση «No help…Go Italy». Οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν κάθε βοήθεια και το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του. Δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

Το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε αργότερα ότι 3 ώρες πριν από βύθιση του αλιευτικού, ελληνικό σκάφος το πλησίασε, έριξε σκοινί και έδεσε στο πλάι το ψαράδικο για λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση του πλοίου αλλά και να συνομιλήσουν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους κυβερνήτες του σκάφους αλλά οι μετανάστες το πέταξαν πίσω.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των δικαιωμάτων των διασωθέντων αλλά και των κατηγορουμένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο δικαίωμα επικοινωνίας όσων μεταφέρθηκαν στη δομή της Μαλακάσας.

Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου

Στο κτήριο «Κεράνης» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη λεωφόρο Θηβών θα εδρεύει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου σε διεθνή ύδατα, 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει τηλεφωνικό κέντρο για τον ίδιο λόγο. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., θα είναι τo 2131386000 και το [email protected], αντίστοιχα.

Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό και Ουρντού.

Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων της εν θέματι καταστροφής, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Διαβάστε επίσης:

Κως: Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξαφάνιση της 27χρονης – Ίχνη πάλης σε έναν από τους προσαχθέντες

Κύκλωμα εκβιαστών: Στη φυλακή οι επτά από τους οκτώ κατηγορούμενους

Αργολίδα: Ένοχος κρίθηκε ο Αρχιμανδρίτης που έστειλε αισχρό υλικό σε ανήλικο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.2024 23:06