ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:48
MENU CLOSE

Ναυάγιο στην Πύλο: Ευτυχώς που δεν είμαστε εμείς στο σαπιοκάραβο

17.06.2023 06:00

Εν μέσω όξυνσης του αντιμεταναστευτικού κλίματος, η τελευταία τραγωδία αποδίδεται σε κάποιο βαθμό στην αυστηρότερη πολιτική και την αυξανόμενη εχθρότητα απέναντι στους ανθρώπους που επιζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή.

Ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, μίλησε για «τρομερή τραγωδία» που υπογραμμίζει την ανάγκη να παραπέμπονται στη δικαιοσύνη οι διακινητές και να ανοίξουν τα κράτη νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όπως γράφει ο Guardian.

Η θλίψη και η υποκρισία

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσoν δήλωσε στο Politico ότι «υπάρχει θλίψη και θυμός για την τελευταία τραγωδία. Θλίψη γιατί χάθηκαν κι άλλες ζωές. Και θυμός για τους διακινητές. Το να υπερφορτώνονται σκάφη σε βαθμό που να είναι έτοιμα να βυθιστούν αποδεικνύει  απανθρωπιά που είναι δύσκολο να την αποδεχτείς».

«Δεν τους έστειλαν στην ΕΕ, τους έστειλαν στον θάνατο», πρόσθεσε η επίτροπος της ΕΕ.

Λες και θα μπορούσε να ζητήσει η επίτροπος από τους δουλέμπορους να τηρούν κανόνες συμπεριφοράς με βάση το… διεθνές δίκαιο.

Το σκάφος με τους εκατοντάδες πρόσφυγες βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου λίγες μέρες μετά την συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική.

Η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για το κατά πόσο η Frontex πρέπει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να αποφευχθούν κι άλλες απώλειες.

Η Frontex υποστηρίζει ότι δικό της αεροσκάφος εντόπισε το μοιραίο σκάφος την Τρίτη και ειδοποίησε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Ο επικεφαλής  της Frontex, Χανς Λέιτενς μετέβη στην Ελλάδα «για να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη», όπως ανέφερε στο Twitter.

Αλλά η επίτροπος Γιόχανσον διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ρώμη και η Αθήνα έχουν οποιαδήποτε ευθύνη», διευκρινίζοντας ότι τα ερωτήματα εγείρονται πολύ νωρίς για να απαντηθούν.

Συζήτηση με φόντο πτώματα

Την ώρα που οι χώρες της ΕΕ προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων στους θαλάσσιους δρόμους που ακολουθούν οι πρόσφυγες επιζητώντας καλύτερη τύχη.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από το 2014 περισσότεροι από 27.000 μετανάστες χάθηκαν στη Μεσόγειο.

Πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από το Πακιστάν και την Αίγυπτο, σύμφωνα με τη επίτροπο Γιόχανσον, δύο χώρες με τις οποίες συνεργάζεται η ΕΕ για να χαραχτούν νόμιμοι δρόμοι για οικονομικούς μετανάστες.

Κατά την επίτροπο Γιόχανσον, το κλειδί είναι να αποτρέψουμε τους μετανάστες από το να ακολουθούν αυτούς τους δρόμους και να ανοίξουμε νόμιμες «λεωφόρους για μετανάστες ώστε να φτάνουν στην ΕΕ».

Ωστόσο η γαλλική Le Monde γράφει πως οι ελληνικές αρχές δέχονται επικρίσεις γιατί δεν ενήργησαν για να σώσουν τους μετανάστες, παρόλο που το δουλεμπορικό είχε εντοπιστεί αρκετές ώρες και τελικά το παρακολουθούσαν να βυθίζεται. Οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες αρνήθηκαν βοήθεια και επέμειναν να συνεχίσουν προς την Ιταλία, προσθέτει η Le Monde, επισημαίνοντας ότι ειδικοί σε νομικά θέματα αντιλέγουν πως δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο είναι σοβαρό το επιχείρημα ότι «οι μετανάστες αρνήθηκαν βοήθεια». Αλήθεια, με ποιον επικοινώνησαν οι ελληνικές αρχές και εισέπραξαν «άρνηση για βοήθεια»;

Κι ένα σχοινί με μαύρο φόντο

Κι ύστερα προέκυψε η συζήτηση για το κατά πόσο τα σκάφη του λιμενικού έριξαν σχοινί στο δουλεμπορικό και κατά πόσο αυτό (αν έγινε) συνέβαλε στο ναυάγιο. Και τέλος πάντων, τι έγινε 50 μίλια από την Πύλο, σε περιοχή ελληνικής ευθύνης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης;

Ένας από τους διασωθέντες, από την Συρία,  λέει στο BBC ότι η ακτοφυλακή έδεσε το δουλεμπορικό με ένα σχοινί και προσπάθησε να το ρυμουλκήσει προς τα αριστερά. Αλλά για άγνωστο λόγο το σκάφος έγειρε προς τα δεξιά και ξαφνικά βυθίστηκε.

Υπάρχουν κι άλλες τέτοιες μαρτυρίες, και η κατάληξη είναι πως «το σκάφος της ακτοφυλακής έπλεε γρήγορα, αλλά το (δουλεμπορικό) σκάφος κλυδωνιζόταν προς τα αριστερά και έτσι βυθίστηκε»…

Εικόνα ερασιτεχνών αλιέων που επιχειρούν να ρυμουλκήσουν κάποιο βαρκάκι στα ρηχά… Τι ακριβώς συνέβη; Είναι πραγματικά δύσκολο να σχηματίσουμε εικόνα. Το αποτέλεσμα όμως είναι προφανές: Κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι στον βυθό της Μεσογείου.

Ευτυχώς η επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον εκφράζει «θυμό» και διαβεβαιώνει ότι η ΕΕ «πρέπει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να αποφευχθούν κι άλλες απώλειες».

Ευτυχώς οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν άλλοθι, γιατί «οι μετανάστες αρνήθηκαν την βοήθεια».

Ευτυχώς ο ΟΗΕ διαπιστώνει ότι πρέπει να ανοίξουν νόμιμοι δρόμοι μετακίνησης των προσφύγων.

Ευτυχώς που δεν είμαστε εμείς στο σαπιοκάραβο…

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Κεραυνός «χτύπησε» άνδρα στο Νιου Τζέρσεϊ – Πώς τον έσωσε αστυνομικός

Τουρκία για ναυάγιο στην Πύλο: Αναγκαία η δίκαιη κατανομή ευθυνών και βαρών

Χρονοταξιδιώτης με… Adidas, ηλικίας 1.500 ετών

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 11:48
Exit mobile version