search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:01
MENU CLOSE

Τσίπρας: Στην τελική ευθεία με προσπάθεια για συσπείρωση από τα αριστερά

19.06.2023 09:32
tsirpas 2 new

Με την αναφορά που έκανε χθες στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου «δεν μπήκα στην πολιτική για να κοιτάζω το πολιτικό κόστος» ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα ότι θα κινηθεί σε μια γραμμή «αρχών και αξιών» τις μέρες που υπολείπονται προς την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Η αναφορά αυτή έγινε καταρχάς στη συνέντευξη προς τον Alpha την Παρασκευή όπου ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε ουσιαστικά για το ναυάγιο της Πύλου αλλά και για τη Θράκη.

Και δείχνει, σε συνδυασμό και με την έμφαση στις εργατογειτονιές της Αττικής την «επιστροφή στα βασικά» που έχει ακολουθήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο, και την προσπάθεια συσπείρωσης και ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από τα αριστερά, με τις πιο κεντρώες αναφορές να υποχωρούν.

Μάλιστα από την συνεχή απεύθυνση της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου στο δεξιό κοινό ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ναυάγιο πέρασε στην εκτίμηση ότι είναι πλειοψηφική τάση στην κοινωνία ή τείνει να γίνει η ξενοφοβία, και η αντίληψη ότι οι ξένοι είναι εχθροί της ελληνικής κοινωνίας.

Μάλιστα αρχικά ανέφερε ότι η ακραία αναφορά του υποψηφίου της ΝΔ Σπήλιου Κρικέτου, ο οποίος διαγράφηκε μετά τη δήλωσή του, είναι πλειοψηφική στην κοινωνία κι αν όχι πλειοψηφική, είναι ισχυρή. Μίλησε για ρατσιστικές προσεγγίσεις που είναι λάθος και πρέπει να αλλάξουν και διεμήνυσε ότι μπορεί η κοινωνία.

Λίγο πριν αναφερόμενος στην πολιτική της αποτροπής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία σημείωσε πως «μπορεί στην ελληνική κοινωνία να αρέσει αυτή η γραμμή, να μη νοιάζει και πολύ αν κάποιοι άνθρωποι διακινδυνεύουν να πεθάνουν ή πνιγούν στη θάλασσα», αλλά «εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία είναι προτεραιότητα, έχω μια άλλη άποψη.

Κι επειδή στην πολιτική δεν μπήκα για να κοιτάω το πολιτικό κόστος αλλά μπήκα για να υπερασπίζομαι αξίες, αυτό θα κάνω και σήμερα». Και χθες, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, δείχνοντας να υπερασπίζεται την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα ανεξαρτήτως του αν έχει πλειοψηφική απήχηση ή όχι, και πως «δεν θα χαϊδέψει αυτιά».

«Πόρτα» στην πίεση από τα ακροδεξιά

Αντιστοίχως στο ζήτημα της Θράκης, εμφάνισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως στάση εθνικής υπευθυνότητας σε σχέση με την ανεύθυνη και μικροκομματική στάση του Μητσοτάκη που έβαλε στην προεκλογική αρένα ένα ευαίσθητο εθνικό ζήτημα για 20 χιλιάδες ψήφους.

Ταυτόχρονα, όπως άλλωστε έχει κάνει όλες τις προηγούμενες μέρες, υπογράμμισε ότι θεωρεί την πίεση για «δηλώσεις  εθνικοφροσύνης» των μειονοτικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ως πίεση από ακροδεξιά σκοπιά στην οποία δεν σκοπεύει να υποχωρήσει.

Επικαλέστηκε ως προς αυτό, αντίστοιχες «εκκλήσεις» των Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκου το 2018 κατά μειονοτικών βουλευτών λέγοντας πως ουσιαστικά οι Μητσοτάκης και Σκέρτσος ακολουθούν τακτική «Μιχαλολιάκου και Κασιδιάρη».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θεωρεί μέγιστη υποκρισία την όλη αυτή την προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να αναγάγει το ζήτημα των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης όταν και ο ίδιος έχει στα ψηφοδέλτιά του μειονοτικό υποψήφιο με αντίστοιχες κατηγορίες σε βάρος του για τις οποίες η ΝΔ δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Μάλιστα, κατά την χθεσινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, προχώρησε στην αποκάλυψη πως το δελτίο της ΕΥΠ που του απέστειλε ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση, περιείχε την αναφορά ότι ο υποψήφιος της ΝΔ στη Ροδόπη είναι «στρατευμένος στα σχέδια της Άγκυρας και του Τουρκικού Προξενείου».

«Μαστίγιο» στα μικρά κόμματα

Αν το ένα σκέλος της τακτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι η προβολή με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση των αρχών και αξιών του ΣΥΡΙΖΑ – καθώς και η λογική ότι «απαντάμε στην ατζέντα που θέτει ο αντίπαλος, άλλωστε δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε» – το έτερο σκέλος της τακτικής του σε αυτή την προσπάθεια συσπείρωσης από τα αριστερά είναι η αύξηση της πίεσης προς τα μικρά κόμματα και η ανάδειξη των σκληρών διλημμάτων ενώπιον των ψηφοφόρων που τα ψήφισαν στις προηγούμενες κάλπες.

Σε αυτούς άλλωστε προσβλέπει κυρίως (όσους ψήφισαν ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ή και Πλεύση) για να συγκρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά της 21ης Μαϊου (που με την ενισχυμένη χρειάζεται παραπάνω ψήφους) και ει δυνατόν να τσιμπήσει κάτι ακόμα για να σηματοδοτήσει την ανακοπή της πτώσης.

Έτσι χθες έβαλε μεγάλη έμφαση στο ότι τα μικρά προοδευτικά κόμματα ήταν αυτά που «έκαψαν» την απλή αναλογική και την ισοτιμία της ψήφου, επομένως τώρα «γιατί παραπονιούνται;» που τα διλήμματα μπαίνουν με τον σκληρό τρόπο που έμπαιναν σε όλη την μεταπολίτευση όπου ίσχυε το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Και το σκληρό δίλημμα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας (λέγοντας ότι το βάζει ο εκλογικός νόμος) είναι πως ουσιαστικά στις εκλογές αυτές – αν και είπε πως δεν είναι δεύτερος γύρος αλλά κανονικές κάλπες – δύο είναι ουσιαστικά τα κόμματα που αναμετρώνται και άρα δύο τα προγράμματα και οι στρατηγικές που συγκρούονται, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, όχι μόνο επανέλαβε ότι επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι «μια κατακερματισμένη, και άρα ανίσχυρη και αναποτελεσματική αντιπολίτευση» αλλά είπε επιπλέον ότι είναι επιδίωξη μια επτακομματική ή και οκτακομματική Βουλή, κάτι που χαρακτήρισε «ως γραφική και απαξιωμένη» Βουλή.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή διακαναλική επιφύλαξε χωριστή και … ιδιαίτερη μεταχείριση.

Εν ολίγοις, για μία ακόμη φορά προσπάθησε να το απαξιώσει, καθώς σε ερώτηση για τον Ανδρουλάκη, δεν επανέλαβε μόνο ότι έχασε την ευκαιρία της απλής αναλογικής, αλλά ότι πλέον κανείς δεν ενδιαφέρεται για το αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη».

Διαβάστε επίσης

Ανδρουλάκης: «Το παιχνίδι του λαϊκισμού με γραβάτα παίζει ο Μητσοτάκης»

Τσίπρας: «Ο Μητσοτάκης θέλει να είναι ανεξέλεγκτος και ασύδοτος»

Βελόπουλος: «Αρκετά πια με την προδοσία της Θράκης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06