search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 15:26
MENU CLOSE

ΕΕ: «Πράσινο φως» στα λογισμικά παρακολούθησης σε δημοσιογράφους;

21.06.2023 21:50
spyware

Εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι μια πρόταση νόμου που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη δημοσιογραφική ελευθερία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκοπείας δημοσιογράφων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Έχοντας συμφωνήσει την κοινή τους θέση επί του νόμου, οι πρεσβευτές της ΕΕ θα διαπραγματευτούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συντάξουν ένα τελικό κείμενο.

Οι κανονισμοί αφορούν ιδίως τις κυβερνήσεις που διασφαλίζουν το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών και απαγορεύουν τη χρήση spyware σε συσκευές που χρησιμοποιούνται από δημοσιογράφους.

Η υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας Παρίσα Λίλιεστραντ δήλωσε ότι τα κράτη της ΕΕ προσπαθούν να «ενισχύουν την προστασία των μέσων ενημέρωσης και των πηγών τους».

Αλλά εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης προειδοποίησαν ότι οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής που ζήτησε η Γαλλία, διευρύνουν τις εξαιρέσεις για τις κυβερνήσεις ώστε να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

«Η δυνατότητα παρακολούθησης δημοσιογράφων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας είναι μια ανοιχτή θύρα για κάθε είδους καταχρήσεις», δήλωσε η Τζούλι Μάγιερτζακ, διευθύντρια των Βρυξελλών στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Η Ρενάτε Σρέντερ, διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, αποδοκίμασε τα «επικίνδυνα κενά» και είπε ότι οι εξαιρέσεις αποτελούν «πλήγμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

«Θέτει τους δημοσιογράφους ακόμη περισσότερο σε κίνδυνο και δημιουργεί επιπλέον ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα στους καταγγέλλοντες και σε άλλες πηγές», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, χαιρέτισε τη συμφωνία των κρατών μελών του μπλοκ και ζήτησε να γίνει νόμος σύντομα.

«Σημαντικό βήμα προς τους πρώτους κανόνες της ΕΕ για την προστασία του πλουραλισμού και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους δημοσιογράφους», δήλωσε η αξιωματούχος της επιτροπής Βέρα Γιούροβα, η οποία πρότεινε τον νόμο πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, μια κοινή έρευνα μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Guardian, Le Monde και Washington Post, έδειξε πώς κρατικοί παράγοντες σε πολλές χώρες είχαν χρησιμοποιήσει το spyware Pegasus εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων στην Ουγγαρία και αλλού.

Στην Ελλάδα, πέρυσι προέκυψε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι είχαν γίνει στόχος μέσω της τεχνολογίας spyware Predator. Στην Ισπανία, οι αρχές φέρεται να χρησιμοποίησαν λογισμικό κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων που έκαναν ρεπορτάζ για το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας.

Ως αντίδραση σε αυτές τις αποκαλύψεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε ειδική εξεταστική επιτροπή για το θέμα και ζήτησε να απαγορευτεί η πώληση spyware μέχρι να καθοριστεί με σαφήνεια ο νόμος σε ποιες εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να το χρησιμοποιήσει το κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Μήνυση για εγγραφή εκατομμυρίων συνδρομητών σε άλλη υπηρεσία χωρίς να το γνωρίζουν

ΗΠΑ: Βίντεο ντοκουμέντο από καταδίωξη υποβρυχίου με κοκαΐνη αξίας 232 εκατ. δολαρίων

Ναυάγιο στην Ισπανία: Νεκροί τουλάχιστον 35 μετανάστες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 15:26