search
ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 04:51
MENU CLOSE

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Οι παράξενοι λόγοι που την κάνουν ελκυστική (photos)

23.06.2023 14:28
finland_helsinki_2306_1460-820_new
credit: AP

Καλωσορίσατε στη… happyland! Η Φινλανδία φιγουράρει στην κορυφή του Καταλόγου της Παγκόσμιας Ευτυχίας του ΟΗΕ και η Daily Mail κάνει ρεπορτάζ στη «χώρα της ευτυχίας» για να καταλάβουμε κι εμείς γιατί οι Φινλανδοί είναι τόσο ικανοποιημένοι από τη ζωή στη χώρα τους.

Δειλινό υπό τους ήχους του Σιμπέλιους

«Πέρα από τη βεράντα ενός εξοχικού δίπλα στη λίμνη, ο λαμπερός ήλιος του Ιουνίου παίρνει πορτοκαλί χρώμα, μετά κόκκινο και βυθίζεται στην ακτογραμμή. Η συγκλονιστική μουσική του Σιμπέλιους ακούγεται από τα ηχεία και ένα απαλό αεράκι θροϊζει τις καλαμιές. Μέσα στο σπίτι τα κούτσουρα ανάβουν στο τζάκι. Είναι ώρα για την σάουνα που ζεσταίνεται με ξύλα, την οποία συνοδεύουμε με βότκα Finlandia». Κάπως έτσι περιγράφει την εμπειρία του στην Φινλανδία, ο Μαρκ Πότερ της Daily Mail.

Ο Μαρκ Πότερ άντεξε 12 λεπτά στην έκρηξη ζέστης στη σάουνα, βγήκε έξω γυμνός και έπεσε στα νερά της λίμνης Ασίκαλα, δύο ώρες βόρεια του Ελσίνκι. «Αυτή είναι η στιγμή που φωνάζω “ουάου” – μια καταιγιστική ολοκλήρωση του κύκλου γη-φωτιά-νερό».

Κι έτσι μας καλωσορίζει στον φινλανδικό τρόπο ζωής, που έκανε τους Φινλανδούς να είναι στην κορυφή του Καταλόγου του ΟΗΕ με τις πιο Ευτυχισμένες Χώρες. Ένας κατάλογος που σχεδιάστηκε για να ποσοτικοποιήσει το πιο αόριστο από τα αγαθά: την ικανοποίηση.

Ο διαγωνισμός για τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου γίνεται με βάση της απόφαση 66/281 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η Φινλανδία βρέθηκε στην κορυφή έξι φορές τα τελευταία δέκα χρόνια.

Την τελευταία φορά έβαλε στη δεύτερη θέση τη Δανία, με την Ισλανδία, την Ελβετία και την Ολλανδία να ακολουθούν.

Κι επειδή ο δημοσιογράφος της Daily Mail είναι θαυμαστής της μουσικής του φινλανδού συνθέτη, Γιαν Σιμπέλιους, την δεύτερη μέρα του ταξιδιού του στην Φινλανδία αφήνει τις όχθες της λίμνης Ασίκαλα για να επιστρέψει στο Ελσίνκι και στις όχθες της λίμνης Τουούσουλα, όπου βρίσκεται το σπίτι του συνθέτη. Ο Σιμπέλιους, του λέει η Φινλανδή που τον υποδέχεται στο σπίτι του συνθέτη, είχε τη δυνατότητα «να ακούει χρώματα, όπως εσείς μπορείτε να τα δείτε»… Ο Γιάν Σιμπέλιους μετέτρεπε τα χρώματα σε νότες.

Η Φινλανδία δείχνει να είναι η γη της φαντασίας, όπου αυτό που δεν βλέπεις είναι μέρος της εικόνας, όπου το προφανές διαγράφεται από το πλαίσιο. Η γη όπου το πνεύμα κυριαρχεί και η κοινοτοπία μπαίνει στο περιθώριο, περιγράφει με ποιητική διάθεση ο δημοσιογράφος Μαρκ Πότερ.

Οι παράξενοι λόγοι που κάνουν τη Φινλανδία ελκυστική

Η Φινλανδία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς, που βρίσκουν φτηνές πτήσεις, αλλά είναι ελκυστική και σε όλο τον κόσμο ως η πατρίδα του Άη Βασίλη, ως η χώρα με τις 187.888 λίμνες και είναι διάσημη επειδή έχει ένα ραδιοσταθμό που μεταδίδει ειδήσεις στα λατινικά και γιατί οργανώνει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στους… βάλτους.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι που κάνουν αυτή τη χώρα ιδιαίτερη. Κανένας δεν μπορεί να εξηγήσει πως κάποιος με… σώας τα φρένας θα έκανε μπάνιο στην παγωμένη θάλασσα μετά από σάουνα. Ούτε γιατί θα υπήρχε κάποιος που θα καθόταν να μετρήσει τις λίμνες. Κι επιπλέον, γιατί να πάει σε μια χώρα που ένας σωσίας του Έλβις τραγουδάει στα αρχαία ελληνικά!

Η Φινλανδία επίσης είναι γνωστή γιατί έδωσε μόνο μία λέξη από την γλώσσα της στην αγγλική γλώσσα: την λέξη «σάουνα».

Μια λέξη που περιγράφει ένα τελετουργικό που συνεχίζεται από τότε που οι κάτοικοι των σπηλαίων ανακάλυψαν ότι ρίχνοντας νερό σε  καυτές πέτρες ανοίγουν και οι πιο βρώμικοι πόροι στο δέρμα. Στο παρελθόν οι γυναίκες γεννούσαν σε σάουνες επειδή το περιβάλλον είναι ανθεκτικό στα βακτήρια, δηλαδή ουσιαστικά αποστειρωμένο. Σε σάουνες γινόταν η τελετή εξαγνισμού πριν από τον γάμο. Στις σάουνες οι Φινλανδοί έπλεναν τους νεκρούς τους για να τους ετοιμάσουν για την ταφή. Η σάουνα είναι μια τόσο δημοφιλής συνήθεια, ώστε στην Φινλανδία υπάρχουν 3,3 εκατομμύρια σάουνες για έναν πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων.

Ίσως γι’ αυτό όλοι είναι χαρούμενοι. Όταν πέφτει νερό στις καυτές πέτρες ο ατμός που εκλύεται προκαλεί την αίσθηση που στα φινλανδικά αποκαλείται «löyly». Κι ίσως έτσι να ορίζεται η χαρά.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Γαλλία: Νάρκωνε την γυναίκα του και έβαζε άλλους άνδρες να την βιάζουν (Photos)

Στο μυαλό των δισεκατομμυριούχων: Γιατί ψάχνουν ακραίες εμπειρίες; – Τι λέει κορυφαίος ψυχολόγος

Νέο «χτύπημα» Μπάιντεν: Μπέρδεψε τον ύμνο της… Ινδίας με των ΗΠΑ (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 04:14