search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 15:56
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές: Συνέδριο έδειξε ο Τσίπρας με τον ίδιο στην κρίση της βάσης

26.06.2023 07:15
alexis tsirpas new

Σε εσωκομματικές διαδικασίες αποτίμησης του αποτελέσματος και βαθιάς ανασυγκρότησης μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των 17,83 μονάδων, όπου σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση από το 20, 7% των εκλογών του Μαΐου, με σχεδόν 23 μονάδες διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Αποτέλεσμα που πάντως δεν ώθησε τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση αλλά στην διεκδίκηση της ανανέωσης της εντολής από την βάση του κόμματος, καθώς όπως είπε στην χθεσινή του δήλωση πρώτος αυτός θα θέσει τον εαυτό του «στην κρίση των μελών του κόμματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «αρνητικό» αποτέλεσμα και «σοβαρή εκλογική ήττα», απέφυγε όμως χαρακτηριστικά να μιλήσει για στρατηγική ήττα και υπογράμμισε ότι «ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση».

Η εικόνα συγκράτησης και αποφυγής της κατάρρευσης που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τέθηκαν από τον ίδιο ως μέτρο για την λήψη της απόφασης να μην παραιτηθεί (κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει προεκλογικώς με ποικίλες αναφορές) αλλά την ίδια ώρα το ποσοστό που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν τέτοιο που να τον υποχρεώνει να θέσει εαυτόν εκ νέου στην κρίση της κομματικής βάσης.

Έτσι με την χθεσινή μετεκλογική τοποθέτησή του, δήλωσε «παρών» ενώ ζήτησε γρήγορη και συνολική ανασυγκρότηση, θέτοντας ο ίδιος ζήτημα ανανέωσης του στελεχικού δυναμικού «από την κορυφή ως τη βάση» και τερματισμού νοοτροπιών που «κόστισαν ακριβά».

Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και έναν χρονικό περιορισμό για τις διαδικασίες ανασύνταξης: «Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος» σημείωσε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε πως «ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα».

Αναφέροντας ότι θα θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών του κόμματος, ουσιαστικά παρέπεμψε σε συνέδριο, χωρίς όμως άλλες λεπτομέρειες. Αυτές αναμένεται να ξεκαθαρίσουν περισσότερο εντός της εβδομάδας όπου αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο και στη συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.

Καταρχάς, αναμένεται να συζητηθεί ο χρόνος μιας τέτοιας εσωκομματικής διαδικασίας εκλογής προέδρου ή ανανέωσης της εντολής, καθώς τον προσεχή Οκτώβριο θα γίνουν οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο ή μετά, τον Νοέμβριο ή εν πάση περιπτώσει ως το τέλος του χρόνου.

Το μεγάλο ερωτηματικό δε είναι, αν ο Τσίπρας θα έχει αντίπαλο, αν δηλαδή η εσωκομματική αντιπολίτευση ή κάποια άλλη εσωκομματική ομαδοποίηση θα ζητήσει / θα προτείνει για πρόεδρο ένα άλλο πρόσωπο. Γενικότερα, μένει να δούμε αν εσωκομματικά θα υπάρξει κριτική στην ηγεσία για το κακό αποτέλεσμα και αντίδραση για τον τρόπο που κινούνται οι εσωκομματικές διαδικασίες. Το ζήτημα είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποδυναμώνει και την παρουσία της Ομπρέλας με όρους κοινοβουλευτικούς, καθώς μένουν εκτός κορυφαία στελέχη όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τα λοιπά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε την ευθύνη για την ενίσχυση της ακροδεξιάς στον Κυριάκο Μητσοτάκης και τη Νέα Δημοκρατία «που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο», ενώ «η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα, με έναν πρωτοφανΈς αρνητικό μεταπολιτευτικά συσχετισμό για τον προοδευτικό χώρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους» και πως σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό  απαιτεί «σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές». 

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η νέα κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα

Νίκος Ανδρουλάκης: «Θα πρέπει να μας προβληματίσει η άνοδος της ακροδεξιάς»

Και επισήμως σε κρίση Αριστερά και Κεντροαριστερά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 15:56