search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:58
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αναμονή του οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα – Τα σενάρια για την ανασύνταξη

27.06.2023 10:27
tsipras_syriza_2706_1460-820_new

Σε αναμονή του οδικού χάρτη για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα τελεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η χθεσινή μέρα κύλησε χωρίς συνεδριάσεις και συσκέψεις στην Κουμουνδούρου και είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και σήμερα καθώς χθες δε δόθηκε σήμα για συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ούτε κάποια άλλη πληροφορία για σημερινή δραστηριότητα. Εφόσον συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, θα αποφασιστεί και το πότε θα συγκληθούν στην συνέχεια η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.

Πάντως μέχρι στιγμής θα μπορούσε να πει κανείς ότι το κλίμα δείχνει να είναι «βουβό» επιφανειακά αλλά οι διεργασίες τρέχουν στο παρασκήνιο.

Σε κάθε περίπτωση όλοι αναμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει τα χαρτιά του και να κάνει την εισήγησή του για τις αλλαγές για τις οποίες μίλησε το βράδυ της Κυριακής αλλά και το ποια είναι τα βήματα, μετά την βαριά ήττα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Μια ήττα που έχει διαμορφώσει ένα ιδιαίτερο σκηνικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποτελεί μια αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση, με πολλούς να επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι κόμμα εξουσίας, αλλά ένα «μεσαίο κόμμα» με ανοιχτό το στοίχημα αν  τελικώς σε βάθος χρόνου θα ηγεμονεύσει στην κεντροαριστερά και θα επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.

Μέχρι στιγμής αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την ανάγκη γρήγορης ανασυγκρότησης και αλλαγών στο στελεχικό δυναμικό και τις νοοτροπίες που «κόστισαν ακριβά». Αλλά και πώς όλοι θα κριθούν και πρώτα και κύρια ο ίδιος ο οποίος έθεσε εαυτόν στην κρίση των μελών, δείχνοντας να παραπέμπει σε ένα έκτακτο συνέδριο.

Σενάρια για καλοκαίρι και φθινόπωρο

Ελλείψει περισσότερων διευκρινήσεων, στο παρασκήνιο φουντώνουν σενάρια για εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής άνευ της διεξαγωγής συνεδρίου, ερμηνεύοντας και την προτροπή Τσίπρα να υπάρξει γρήγορη ανασυγκρότηση με απώτερο στόχο την «επιστροφή» στις ευρωεκλογές- ο ίδιος πάντως μίλησε και για «νηφάλια» εκτίμηση της νέας κατάστασης, κάτι που απαιτεί χρόνο. Τα σενάρια αυτά τοποθετούν αυτή την διαδικασία κάπου μέσα στο καλοκαίρι χωρίς να είναι σαφές το πότε ακριβώς, δείχνοντας να μην λαμβάνουν υπόψη και την κόπωση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, βάση και στελέχη.

Από την εσωκομματική αντιπολίτευση χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης εμφανίστηκε να ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός fast track συνεδρίου και πιο συγκεκριμένα σημείωσε πως παρά τη σοβαρή ήττα είναι ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα «το κλίμα μέσα στο οποίο θα συζητήσουμε». «Δεν θέλουμε ένα συνέδριο κραυγών, δεν θέλουμε ένα συνέδριο fast track, δεν θέλουμε ένα συνέδριο ανταλλαγής χαρακτηρισμών»ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή Τσίπρα να διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σχολίασε ότι είναι απολύτως θεμιτή επιλογή, κατέθεσε όμως στο τραπέζι και μία ακόμη επιλογή που θα υπήρχε για τον Αλέξη Τσίπρα «να δρομολογήσει με αυτόν τον ίδιο στο ρόλο του εγγυητή την “επόμενη ημέρα” με μια πρόταση δική του ή με ένα άνοιγμα προς μια γενιά νεότερη από τον ίδιο».

Άλλωστε στην μειοψηφία αλλά και όχι μόνο, πιστεύουν ότι οι αιτίες της βαριάς ήττας είναι πολλές και είναι δομικές, επομένως η συζήτηση γύρω από αυτές δεν μπορεί να ξεπεταχτεί με διαδικασίες – εξπρές.

Ο ίδιος τοποθέτησε το χρόνο του συνεδρίου αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, αναμέτρηση από την οποία έτσι κι αλλιώς κανείς δεν φαίνεται να έχει προσδοκίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Πάντως αυτό που αναμένουν όλοι είναι από τη μία τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει το σχέδιο που εισηγείται για την επόμενη μέρα και από την άλλη ποια θα είναι η αντίδραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και αν αυτή θα περιλαμβάνει και πρόταση για πρόσωπο που θα αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή προέδρου.

Είναι ωστόσο με ερωτηματικό αν αυτή τη στιγμή η εσωκομματική μειοψηφία της Ομπρέλας έχει πολιτικά άνεση κινήσεων δεδομένης της σημαντικής κοινοβουλευτικής της αποδυνάμωσης, αλλά και αν διαθέτει πρόσωπο με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά που να μπορεί και να θέλει να λάβει μέρος σε αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης:

Σπύρος Πνευματικός: Παραδίδει τη βουλευτική έδρα στη Νέα Δημοκρατία

Σπαρτιάτες: Μπορεί να ακυρωθεί η εκλογή τους λόγω Κασιδιάρη; – Τι απαντά συνταγματολόγος (Video)

Ίδρυμα Αντενάουερ: Οι τρεις λόγοι της εκλογικής επιτυχίας Μητσοτάκη – «Ιστορικό αποτέλεσμα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 11:58