search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:43
MENU CLOSE

Ανοιχτή πληγή η στελέχωση του ΕΚΑΒ για την κυβέρνηση

29.06.2023 06:00
mitsotakis-new

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο έκανε λόγο για «ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική» άνοιξε «με το καλημέρα» τη συζήτηση για το πώς ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Υγείας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι απώτερος στόχος της ΝΔ είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει την κρυφή ατζέντα στα θέματα της υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι η αναφορά του πρωθυπουργού ξένισε ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, καθώς έρχεται μετά από μία περίοδο όπου έχουν σημειωθεί μία σειρά από ατυχή περιστατικά με το ΕΚΑΒ.

Το παράδοξο είναι μάλιστα ότι η εξαγγελία αυτή αφορά την καλοκαιρινή περίοδο όπου τόσο η πυροσβεστική όσο και ο στρατός βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ προκειμένου να μη δοθεί «με το καλημέρα» μήνυμα χαλάρωσης προς τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης, τόσο στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όσο και κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών, περιορίστηκε στον προσδιορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αλλά και στο περιεχόμενο του πρώτου νομοσχεδίου του ΥΠΟΚ που αφορά τα φορολογικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΟΚ περιμένουν να δουν την πορεία των δημοσιονομικών, προκειμένου να έχουν ασφαλή εικόνα για τον ακριβή χώρο που θα προκύψει, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα στήριξης.

Αυτό δεν αφορά το καλάθι του νοικοκυριού, ενώ το ερώτημα που μένει να απαντηθεί το επόμενο διάστημα είναι αν θα υπάρξει νέο market pass για τη στήριξη κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη του καλοκαιριού και αν είναι θετικές, τότε πιθανότατα η επανάληψη του market pass θα είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Πηγές ανέφεραν ότι βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί ένα εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους κλπ, όχι μόνο τα ερχόμενα Χριστούγεννα, αλλά και το Πάσχα.

«Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας και της οικονομικής ανασυγκρότησης, η οποία θα βοηθήσει να βελτιωθούν τα εισοδήματα ειδικά για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της σύσκεψης με το νέο οικονομικό επιτελείο.

Στα μέτρα τα οποία έχουν εξαγγελθεί και αναμένεται να ενταχθούν στο πρώτο αυτό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

  1. Το νέο μισθολόγιο του δημοσίου με καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.
  2. Την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως).
  3. Την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως).
  4. Την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως).
  5. Τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως).

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει η συζήτηση στα όργανα – Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο την Πέμπτη

ΠΑΣΟΚ: Δέκα ερωτήματα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Γεραπετρίτης – Φιντάν συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 12:43