ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 03:15
MENU CLOSE

Άρης: Ο μυστηριώδης βράχος που πυροδότησε τη φαντασία των επιστημόνων - Έχει σχήμα... ντόνατ (photo)

30.06.2023 11:27

Έναν μυστηριώδη βράχο που έχει σχήμα «ντόνατ» φωτογράφισε στην επιφάνεια του Άρη το ρομποτικό όχημα Perseverance και πυροδότησε τη φαντασία των επιστημόνων.

Το αρειανό «ντόνατ» είναι ένα από τα τελευταία αντικείμενα που φωτογράφισε το ρομποτικό όχημα περίπου 100 μέτρα από το δέλτα του κρατήρα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε με την ειδική SuperCam Remote Micro-Imager, που είναι μία από τις κάμερες που βοηθούν τους επιστήμονες να έχουν εικόνα για την επιφάνεια του Άρη.

Η ερευνητική ομάδα του Perseverance δεν το έχει οδηγήσει πλησιέστερα στο μυστηριώδες «ντόνατ» για να συλλέξει δείγματα της σύνθεσής του, που ίσως οδηγήσουν και σε συμπεράσματα ως προς την προέλευσή του, δήλωσε ο Τζιμ Ράις, επιστήμονας του τμήματος Γήινων και Διαστημικών Εξερευνήσεων του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Οι επιστήμονες ωστόσο κάνουν διάφορες υποθέσεις για την προέλευση του «ντόνατ».

credit: NASA

«Δεν μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά 100%  δεν είναι ένας μετεωρίτης», δήλωσε ο Ράις, προσθέτοντας πάντως ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί κι άλλα βράχια με τέτοιο σχήμα.  Τα συνηθισμένα πετρώματα σε αυτό το μέρος της επιφάνειας του Άρη είναι ιζηματογενείς ψαμμίτες, ηλικίας μερικών δισεκατομμυρίων ετών, που «παρασύρθηκαν από πλημμύρες στην κοίτη αυτού του μεγάλου ποταμού, του Neretva Vallis, που μετέφερε όλο το νερό και τα πετρώματα και τα ιζήματα εκεί», όπως δήλωσε ο Ράις. Το συγκεκριμένο πέτρωμα που έχει εξάψει την περιέργεια των επιστημόνων είναι πιθανό να μεταφέρθηκε μέσω της κοίτης του ποταμού από κάποιο άλλο σημείο της επιφάνειας του Άρη. Το πέτρωμα έχει διάμετρο μεγαλύτερη των 25 εκατοστών, αλλά δεν έχει υπολογιστεί το ακριβές μέγεθός του.

Ο Πασκάλ Λι, επιστήμονας από το Ινστιτούτο  SETI εκτιμά ότι το πέτρωμα θα μπορούσε να είναι μετεωρίτης, δεδομένης της εγγύτητας του Άρη με μία ζώνη αστεροειδών. Το «ντόνατ» περιβάλλεται από μικρότερα θραύσματα πετρωμάτων, «άρα ίσως είναι μετεωρίτης που έσπασε με την πρόσκρουση στην επιφάνεια» του Άρη, λέει ο Λι. Σε αυτή την περίπτωση το περίεργο σχήμα του πετρώματος δημιουργήθηκε από κάποια αδύναμα υλικά στο κέντρο του μετεωρίτη, που διασπάστηκαν κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Μπορεί επίσης το πέτρωμα να βρισκόταν σε άλλο σημείο της επιφάνειας και η πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδούς να το «εκτόξευσε» μέχρι το σημείο όπου εντοπίστηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του Perseverance θα ανακατευθύνει το ρομποτικό όχημα ώστε να πλησιάσει στο μυστηριώδες «ντόνατ» για να γίνουν πιο λεπτομερείς φωτογραφίσεις από τις οποίες θα δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία – ΜΜΕ προς Κιλιτσντάρογλου: Φύγε όπως ο Τσίπρας (Video)

Γαλλία: Συνεχίζονται οι ταραχές μετά τη δολοφονία του εφήβου από αστυνομικό (photos/videos)

Σύνοδος Κορυφής: Ουγγαρία και Πολωνία μπλοκάρουν τα συμπεράσματα για το Μεταναστευτικό

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49
Exit mobile version