search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:20
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία χρονοδιάγραμμα και πρόεδρος ΚΟ – Διαφοροποιήσεις «έκπληξη» από Σπίρτζη, Τεμπονέρα

03.07.2023 07:12
syriza new

Για εκλογή νέου προέδρου στις αρχές του Σεπτεμβρίου πάει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όπως όλα δείχνουν καθώς αυτή την απόφαση έλαβε χθες η Πολιτική Γραμματεία και θα την εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο 15 – 16 Ιουλίου ώστε να την επικυρώσει και να την οριστικοποιήσει.

Στη χθεσινή συνεδρίαση διευθετήθηκαν τα επείγοντα ζητήματα της στελέχωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς την Πέμπτη αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις, με συμφωνία καταρχάς στο πρόσωπο του βουλευτή β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτη Φάμελλου, για τη θέση του προέδρου.

Σήμερα, μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, θα συνεδριάσει η νέα ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ των 47 βουλευτών προκειμένου να αναδείξει το νέο προεδρείο με βάση την εισήγηση του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας.

Με τον πρόεδρο του κόμματος και της ΚΟ να έχει παραιτηθεί, την εισήγηση αναμένεται να κάνει η Όλγα Γεροβασίλη, ως απερχόμενη Γραμματέας, μαζί με τον Θανάση Θεοχαρόπουλος που παραμένει Διευθυντής.

Η προς έγκριση σύνθεση του προεδρείου της Κ.Ο.

Ειδικότερα, η απόφαση που εγκρίθηκε από την ΠΓ σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό όργανο προβλέπει τα εξής πρόσωπα στις αντίστοιχες θέσεις ευθύνης:

-Πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

-Γραμματέας ο Διονύσης Καλαματιανός

-Διευθυντής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος

-Κυβερνητικοί εκπρόσωποι οι Νίκος ΠαππάςΘεοδώρα ΤζάκρηΝάσος Ηλιόπουλος

Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία απέρριψε τη θέση της προεδρίας, προτείνεται για Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου και το Συνέδριο

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ουσιαστικά η πρόταση που εισηγήθηκε η Γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου για Κεντρική Επιτροπή στα μέσα Ιουλίου (15 – 16), Διαρκές Συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη στις αρχές Σεπτεμβρίου και Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το Διαρκές Συνέδριο, είναι συνέδριο περιορισμένων αρμοδιοτήτων, χωρίς ανάδειξη νέων συνέδρων, επομένως θα συνέλθει με μοναδικό θέμα την οργάνωση της εκλογής νέου προέδρου.

Το Έκτακτο Συνέδριο (έχει πλήρεις αρμοδιότητες όπως το Τακτικό) είναι συνέδριο εφ’ όλης της ύλης και απαιτεί την ανάδειξη νέων αντιπροσώπων όπου θα αποτυπώνονται και οι νέοι συσχετισμοί.

Ηχηρές απουσίες…

Σε ό,τι αφορά το κλίμα της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας, κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι αποδείχτηκε πιο συνθετική από ό,τι αναμενόταν, καθώς την πρόταση για χρονοδιάγραμμα στήριξε το μεγαλύτερο κομμάτι της πλειοψηφίας (η οποία κατά τα λοιπά αποκάλυψε ρήγματαδεν εμφανίστηκε ενιαία), η Ομπρέλα και η «αριστερή» προεδρική τάση, η κίνηση των 6+6. Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση δεν προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναμενόταν, ούτε όμως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για τον τελευταίο, ο πρώην υπουργός Πάνος Ρήγας έθεσε θέμα συμπεριφοράς στην αρχή της συνεδρίασης, εξαιτίας του επεισοδίου το βράδυ των εκλογών στην Κουμουνδούρου το οποίο έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, με τον Νάσο Ηλιόπουλο και στελέχη της Ομπρέλας να παρεμβαίνουν και να τονίζουν ότι δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε η στιγμή για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

…Και ηχηρές διαφοροποιήσεις που αποκάλυψαν ρήγμα στην πλειοψηφία

Όσον αφορά τα «ρήγματα» που προαναφέρθηκαν αυτά καταγράφονται στο στρατόπεδο των σκληρών και μετριοπαθών «προεδρικών» καθώς η Ομπρέλα εμφανίστηκε πιο συμπαγής. Ειδικότερα, υπήρξαν ηχηρές διαφοροποιήσεις, όπως αυτές των Χρήστου Σπίρτζη, εκ των προβεβλημένων στελεχών της «προεδρικής» Κίνησης Μελών, αλλά και του Διονύση Τεμπονέρα από τη μετριοπαθή τάση «προεδρικών» στελεχών ΡΕΝΕ.

Αμφότεροι ζήτησαν η συζήτηση για τις Θέσεις του κόμματος και το πολιτικό πλαίσιο να γίνει πριν την εκλογή αρχηγού, «δείχνοντας» ότι τοποθετούν χρονικά όλες τις διαδικασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Μολονότι φαίνεται να συμπίπτουν στις απόψεις που εξέφρασαν ως προς το χρονοδιάγραμμα, η στάση τους δεν ερμηνεύεται ως κοινός βηματισμός, αντιθέτως στελέχη του κόμματος εντάσσουν αυτές τις δύο διαφοροποιήσεις σε διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές.

Ο Χρήστος Σπίρτζης επιπλέον έθεσε θέμα άμεσης ανανέωσης των οργάνων, ΠΓ και ΚΕ υπό το σκεπτικό ότι δεν εκφράζουν πλέον τους συσχετισμούς που υπήρχαν επί Τσίπρα, μετά το περσινό Τακτικό Συνέδριο. Μάλιστα, μιλώντας με δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση, σημείωσε ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί από τα όργανα, και πως τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «δεν μπορεί να μην ελέγξουν» τη Γραμματέα και τον Αναπληρωτή Γραμματέα που είχαν ψηφιστεί με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της ΚΟ ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε πρόταση παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία της ΚΟ και πλαισίωση από 4 αναπληρωματικούς προέδρους του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Παππάς).

Σύμφωνα με πληροφορίες 4 μέλη της ΠΓ στήριξαν τις θέσεις Σπίρτζη, ένας εξ αυτών ο Παύλος Πολάκης.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, έδωσε στην δημοσιότητα την εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία μετά τη συνεδρίαση (ψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο), σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως πλατφόρμα με την οποία δηλώνει «παρών» στην κούρσα της διαδοχής.

Στην εισήγησή του αυτή, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και «βαθιά κρίση ταυτότητας», προχωρά σε έναν «σκληρό» απολογισμό για το τι έφταιξε από την αρχή αυτού του ιστορικού κύκλου, από το 2012 μέχρι σήμερα, εκτιμά ότι το κόμμα εξέπεμψε «πολιτικό καιροσκοπισμό» παράγοντας «πολιτική αναξιοπιστία» και θολή ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία, χωρίς επαφή παράλληλα με τους μαζικούς χώρους.

Σημειώνει ότι πρέπει να προκύψει ένα  «νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο Πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας».

Είπε «όχι» σε «fast track» συνέδριο και εκλογή προέδρου από τη βάση μέσα στο καλοκαίρι, έδειξε δε ότι της ανάδειξης νέου αρχηγού πρέπει να προηγηθεί η συζήτηση σε όλη τη βάση και μάλιστα εκ βάθρων «για την κατεύθυνση, για το ύφος, για το πολιτικό σχέδιο, για τις σύγχρονες αντιθέσεις και διαιρετικές τομές, για το μοντέλο του κόμματος, για τις νέες προκλήσεις του αιώνα μας».

Πρότεινε τέλος το συνέδριο «να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές».

Διαβάστε επίσης

Σβήνουν και γράφουν στο Μαξίμου τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές

Πλεύση Ελευθερίας: Την έδρα Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών επιλέγει η Κωνσταντοπούλου

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφοροποίηση Τεμπονέρα από το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η ΠΓ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 13:18